Başbakan Erdoğan, Çanakkale Kız Öğrenci Yurdunun Açılışını Gerçekleştirdi

02 Kasım 2012

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesinde yapılan Çanakkale Kız Öğrenci Yurdunun açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı canlı yayın (sinevizyon) ile törenle gerçekleştirildi.

Ankara Merkez Voleybol Federasyonu Spor Salonundan canlı yayın (sinevizyon) ile uzaktan gerçekleştirilen açılışta 41 ili kapsayan 40 bin yatak kapasiteli 53 yurdun törenle hizmete sunulduğu bildirildi.

Ankara’daki açılış töreninde Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı. Hükümetin geçtiğimiz on yıllık süre boyunca gerçekleştirmiş olduğu icraatlarından bahsedilen konuşmalarda Başbakan Erdoğan, “41 ili kapsayan bu güzel hizmete 40 bin kere maşallah diliyorum” dedi.

Eğitime büyük önem verdiklerini belirten Erdoğan, “Eğitim, sağlık, adalet, emniyet dedik. Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim-öğretimin tüm kademelerinde güçlü bir altyapı kurmak için her türlü gayreti gösterdik; göstermeye devam ediyoruz ” diye konuştu. Ankara’daki açılış törenine hükümet üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninin Çanakkale ilini kapsayan Terzioğlu Yerleşkesinde düzenlenen kısmına ise Vali Güngör Azim Tuna, Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, YURTKUR Bursa Bölge Müdürü Mehmet Müderrisoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu, Yurt Müdürü Burak Naci Utkutuğ ile üniversite yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son yıllarda büyük bir atılım içerisinde
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin son yıllarda büyük bir atılım içerisinde bulunduğunu belirten Vali Güngör Azim Tuna, şunları söyledi: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin fakülte, bölüm, öğrenci sayısı sürekli artıyor. Rektör Bey’in de sürekli söylediği 50 bin öğrenci sayısı çok uzak rakamlar değil artık. Ancak bu durum, barınma, yurt sıkıntısını da beraberinde getirecek. Bu rakamlara henüz hazır değiliz. Ama eminim ki, ilgili kurum ve kuruluşların yapacağı yatırımlarla bu sıkıntılar aşılacak. Eskiden bizim okuduğumuz dönemlerde iki blok olurdu. Bir odada en az altı kişi kalırdı, ranza usulü kalabalık odalar vardı. Ancak şimdi modern odalarda hizmet verilmeye çalışılıyor. Bu da yeni binalar anlamına geliyor. Bunun için de kentin alt yapısının buna hazır olması lazım, yeni imar alanları, eğitim alanları, yurt alanları gibi şeyler için planlamanın yapılması lazım. Ama Kredi Yurtlar Kurumu bu konuda tabii ki çok önemli mesafe aldı, yatırımlar yapılıyor. 2015 öncesi aslında Çanakkale için önemli sözler verildi, bu sözlerin yerine getirilmesi halinde eminim ki yurt ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacak”.

Öğrencilerimizin en önemli sorunu barınma
İlçelerdeki meslek yüksekokullarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Vali Tuna şunları söyledi: “İlçelerimizi de tabii ki bu arada düşünmemiz, ihmal etmememiz lazım. Oradaki durumu da biliyoruz, yani bazı ilçelerimizdeki öğrenciler otellerde kalıyorlar. Yani oteller, yurt gibi şu anda işlev gösteriyor. Tabii ki bu durum hem daha masraflı, hem de yurdun sahip olduğu nizam ve intizamın, disiplinin bu yerlerde olması mümkün değil. O yüzden oralara da el atmamız lazım elbirliğiyle. Öğrencilerimizin en önemli sorunu barınma sorunu. Bunu elbirliğiyle çözmemiz lazım, çünkü yattığı yer, barındığı yer, iyi olmayan bir öğrencinin eğitim öğretiminde başarı beklemek çok doğru değil. Hem de anne babaların, velilerin aklı burada kalır, bu her açıdan önemli, yani yurt problemi kesinlikle bizim önceliklerimiz arasında. Bunu da el birliğiyle halletmemiz lazım”.

1000’in üzerinde öğrencimiz kampüsün içinde barınabilecek
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin önümüzdeki dönemde yapılacak yurtlarla daha da rahat edeceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Üniversitenin öğrenci sayısı hızla artıyor ama mevcut öğrencisine yetecek kadar bile bir yurt kapasitesi yok. Kredi yurtlar kurumunun bu açılan yurdu sadece kız öğrencilerimiz için ve 550 kapasiteli. Kampüsün içerisinde geçen yıl bir de özel yurt tamamlanmıştı. Bu da 620 kapasiteye sahip. Dolayısıyla 1000’in üzerinde öğrencimiz kampüsün içinde barınabilecek. Bu yurtlar çok farklı, en kalabalık oda 3 kişilik, 2 kişilik ve tek kişilik, engelli öğrencilerimiz için de odalar var. Sosyal tesisler, spor tesisleri, dinlenme yerleri de var. O nedenle biz çok mutluyuz, ancak yine de yetersiz. Biga’da ve Gökçeada’da 500 kişilik yurt çalışmalarımız var. O da inşallah en kısa sürede bitecek. Bakanımızdan da 1000 kişilik bir yurt sözü aldık. Şu an yapılan yurdun arazisini de üniversite bağışladı. Bu işbirliği devam edecek, bir arsa daha bulursak 1000 kişilik yurt daha eklenecek, dolayısıyla öğrencilerimiz daha da rahat edecek. Önümüzdeki dönem içinde 50 bin öğrenciyi ÇOMÜ’de okutmak istiyoruz. Dolayısıyla 50 bin öğrencinin olduğu yerde Kredi Yurtların en az 5-10 bin öğrenciyi barındırabilmesi gerekir. Her yıl 1000 kişilik yurt yapılsa zor yeter. Bu yurt kız öğrencilerimiz içindi, onlara bir ayrıcalık tanınmış oldu, hayırlı olsun diyorum, en kısa sürede umarım tüm ihtiyaç karşılanır”.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir