Bayramiç’te Köylülere Sulama Dersi

08 Şubat 2012

Bayramiç İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri köyleri gezerek üreticilere tarımda nasıl sulama yapılması gerektiği konusunda eğitim seminerleri düzenliyor.

Bayramiç İlçe Tarım Müdürü Cahit Uydaş, gelecek yüzyılda savaşların su ve toprak için yapılacağını, bu gerçeğin de iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Pıtırelli köyünde gerçekleşen toplantıya katılan Kaymakam Osman Yenidoğan görev yaptıkları bölgede yaşayan halkın geçim kaynakları konusunda doğru analiz yapmaları gerektiğini belirterek, “Bu konuda da yöre halkını bu yönde yönlendirmek ve bilgilendirmek gerekiyor. Bizler gittiğimiz yöreye uyum sağlamak zorundayız. Öncelikli olarak o yöre halkının geçim kaynakların iyi analiz etmemiz gerekir. Yörenin doğal ve ekonomik yapısını iyi irdelememiz şart.Yörenin genel yapısına göre yöre halkının ne tür faaliyet göstermesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmamız ve halka bu yönde bilgi vermemiz yönlendirmemiz gerekir. Yöre halkının büyük bölümü sulu tarım ve meyvecilik ile geçimini sağlamakta. Bu doğrultuda suyun önemini ve toprağın nasıl işlenmesi gerektiği konusunda bilgi vermemiz gerekiyor. Ayrıca Kazdağları’nda bulunan kestanenin ıslahı konusunda çalışmalarımız var” dedi.

Toplantıda sulama konusunda slayt gösterimli ve bilgilendirme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Yrd. Doç. Dr. Murat Tekiner ise halkın sulama konusunda yaptığı hatalar nedeniyle toprakların çoraklaşmaya başladığını belirterek, “Doğru sulama yaparak daha fazla verim almak için bazı konulara dikkat etmemiz gerekir. Öncelikli olarak sulama yapacağımız arazinin toprak yapısını analiz ettirmeliyiz. Toprağımızdaki eksiklikleri öğrenmeliyiz. Toprağımızı suladığımız suyu mutlaka analiz ettirmeliyiz ki nasıl bir sulama yöntemi yapacağımızın planını yapmalıyız. Toprağın ve suyun önemi her geçen gün artıyor. Doğru sulama yapılmadığı için topraklarımız çoraklaşıyor. Sulamanın mutlaka damlama yöntemiyle yapılması gerekir. Bu yöntemle çok değerli olan suyumuzu hem iktisatlı kullanmış oluruz, hem de suyumuzu boşa harcamamış oluruz. Çok su çok verim getirmez. Bitki ihtiyaç duyduğu suyu doğal yollarla elde edemiyorsa, kontrollü olarak bitkiye vermektir sulama. Bitki topraktaki besin maddelerini suyoluyla alır. Doğru yapılan sulamalar verimi artıracaktır. Bitkinin istediği zaman, istediği kadar su verilmesi hem verimi artırır hem de toprağın çoraklaşmasını önler” dedi.

Toplantıya katılan Bayramiç Ziraat Bankası Müdürü Hayrettin Akay ise üreticiye tarım sigortası ve sulama kredileri ile ilgili bilgi verdi. Toplantıya katılan Bayramiç ve Ezine Ovaları Sulama Birliği Başkanı Yusuf Aygün de Bayramiç barajından 103 bin dönüm alanın sulanması için yapılan kanalet döşeme çalışmasının tamamlandığını belirti.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir