Birol Ürken, Kent Müzesi’nin Konuğu Oldu

04 Mayıs 2014

30 Nisan 2014 Çarşamba saat 18:00’da Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Çanakkale Mahrukatçılar ve Kömürcüler Derneği başkanı Birol Ürken ile “Mahrukatçılar” başlıklı kent sohbeti gerçekleştirildi.

Bu işten emekli olmasına rağmen 30 yıldır baba mesleğini hala devam ettirdiğini belirterek sohbete başlayan Birol Ürken Çanakkale’de mahrukatçılığın hikayesinin köyden kente göç şeklinde başladığına değindi. 1950’lerde köylerde ikamet eden mahrukatçıların eşek ve develerle kente getirdikleri odun ve mangal kömürünü burada sattıklarını söyleyen Birol Ürken daha sonraları mahrukatçıların kentin farklı yerlerinde dükkanlar açtıklarını belirtti. Yalı Caddesi ve Havra Sokak civarında mahrukat satışının olduğuna değinen Birol Ürken o zamanlar Çanakkale’de ticaret ile uğraşan bir kesim olan Yahudilerin mahrukatçıları köyden kente göç etme ve bu işi kentte devam ettirme konusunda teşvik ettiklerini belirtti. Daha sonralarında mahrukatçıları şehrin bir yerinde toplama fikrinin öne sürüldüğünü ve Sadi Fenercigil’in Belediye Başkanlığı döneminde tüm mahrukatçıların Cuma Pazarı arkasındaki Set Boyu’ndaki yerlerine getirildiklerinden bahsedildi. Konukların da katılımlarıyla şekillenen sohbette tükenmek üzere bir meslek olan mahrukatçılığın doğalgaz rezervlerinin sonsuz olmamasının da ortaya çıkarabileceği bir sonuç olarak belki bir gün tekrardan gündeme geleceğine değinildi.

7 Mayıs 2014 Çarşamba saat 18:00’da Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde devam eden süreli sergi “Kentte Mahrukatçılar” kapsamında konuk Nuri Koru ile “Bir Oduncunun Anıları” adlı kent sohbeti gerçekleştirilecektir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir