Çanakkale 1915’ten Günümüze Sağlık Hizmetleri Sempozyumu Gerçekleşti

14 Mart 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Aktif Gençlik Topluluğu, Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu, Etik Topluluğu, Kanserle Savaş Topluluğu, Sağlıkta Bilimsel Araştırmalar Topluluğu ve Terapi Topluluğu işbirliği ile hazırlanan “Çanakkale 1915’ten Günümüze Sağlık Hizmetleri Sempozyumu” gerçekleşti.

Sempozyum Dünyada birçok örneği olan fakat Türkiye’de ÇOMÜ Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan sanat atölyesinde Tıpta Sanat dersi öğrencilerinin hazırladığı Tıp’ta Sanat Sergisi’nin gezilmesiyle başladı. Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve topluluklardan sorumlu Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Saçar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Prof. Dz. Tbp. Kd. Alb Ahmet Başustaoğlu, Araştırmacı Yazar Mustafa Onur Yurdal ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Rektör Yrd. Prof. Dr. Hüseyin Özdemir yaptığı konuşmada; “Bizim için Anadolu insanı tabiri kullanılır. Dünyanın; sosyal, insani ve her alanda en necib en güzel milletiyiz. Doktorlukta en insani mesleklerden biri. Çok zor bir meslek ama ben tekrar dünyaya gelsem doktor olmak isterdim.” Herkesin Tıp Bayramını kutlayan Özdemir; “Bize bu günü daha anlamlı kılan Çanakkale Şehitlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Saçar Çanakkale 1915’ten Günümüze Sağlık Hizmetleri Sempozyumu’nun Öğrenci topluluklarının mükemmel işbirliğiyle hazırlanan etkinliklerden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, Savaş döneminde Safiye Hüseyin Elbi yanında pek çok isimsiz kahramanında bulunduğunu ve o dönemde sağlık şartlarının çok zor olduğunu söyledi. Saçar; “Yıllar önce bir destanın yazıldığı bu topraklarda zor sağlık koşullarında vatanı ve bizler için canını veren askerlerimizi anıyorum, herkesin Tıp Bayramını kutluyorum” dedi.

Sempozyuma Tıp Fakültesi’nin onur konuğu olarak katılan Ahmet Başustaoğlu Savaş, enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele ve Osmanlıdan bu yana tıp dünyasında yaşanan gelişmeleri anlattığı konuşmasında; “Teyfik Sağlam Kafkas Cephesinde çok güzel notlar tutmuş ne yazık ki bu anlamda elimizde Çanakkale ile ilgili çok fazla bilgi yok. Ama şunu biliyoruz, savaşta cephede ölenler kadar sağlık personeli de salgın hastalıktan ölmüş” dedi. “Bu şehir benim için anılarla dolu ve burada konuşma yapıyor olmak benim için çok anlamlı” diyen Başustaoğlu, savaşta baş edilen hastalıklardan, askerlere yapılan aşılardan ve askerlerin en çok zarar gördüğü hastalıklardan bahsetti. Savaşın 100. Yılında hazırladıkları bir proje ile savaş kayıplarını, kayıpların nedenlerini ve tüm şehitlerin birebir isimlerini bularak şehitleri bu şekilde anmak istediklerini ifade etti.

Araştırmacı Yazar M. Onur Yurdal Çanakkale Muharebeleri esnasında cephe gerisi sağlık hizmetlerini anlattı. “Gelibolu’nun her karış toprağı şehit diyoruz. Bu sizce Mümkün mü?” diyen Yurdal şunları aktardı; “Mümkün çünkü yaralılar araçlarla taşınıyordu. Şehit olan askerler taşınırken yoldan geçerken bir yerde indiriliyor, oradaki bir ağacın altına defnediliyorlardı. Çünkü başka bir durak noktasında araca alınması gereken kurtarılacak bir yaralı olabiliyordu.”

1. Oturum Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu’nun hazırlamış olduğu “Çanakkale 1915” konulu canlandırma ile sona erdi.

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazırladığı Müzikalle başlayan 2. Oturumda Doç. Dr. Arzu Tuna ‘Hemşirelik Meşalesinin Yakıldığı Ülke; Türkiye’ Doç. Dr. Demet Güleç ise ‘Savaş Psikolojisi Ve Ötekileştirme’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Sempozyum ‘Şiirlerle Çanakkale’ adlı şiir dinletisiyle sona erdi.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir