Çanakkale Basınç Odasına Kavuştu

28 Mart 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uygulama Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet verecek olan 18 tonluk basınç odası, törenle hizmete girdi. Basınç odası sayesinde denizde vurgun yiyenler, soba zehirlenmesi sonucu ölümle karşı karşıya kalanlar, şeker hastalığı sebebiyle uzun süre yaraları iyileşmeyenler tedavi edilebilecek.

Yaklaşık 1 yıldan bu yana kuruluş aşamasında olan Hiperbarik Tıp Merkezi’nin açılışı; Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Murat Coşar ve diğer yetkililerin katılımı ile yapıldı.

18 tonluk basınç odasında diğer katılımcılarla birlikte oturarak yetkililerden bilgi alan Rektör Sedat Laçiner, bu birimin önemine değinerek başta deniz kazalarında vurgun yiyenler olmak üzere soba ve şofben zehirlenmeleri ile şeker hastalıkları sebebiyle uzun süre iyileşmeyen yaraların tedavisinde büyük yararının olduğunu söyledi. Laçiner, Çanakkale ve yöresinin özellikle dalış turizmi açısından önemli bir yer olduğunun ve basınç odasının olmaması nedeniyle çoğu dalgıcın bu bölgeyi tercih etmediğinin hatırlatılması üzerine de şu açıklamayı yaptı:

“Çanakkale ve yöresi dalış turizmi potansiyeli açısından çok iyi. Hiperbarik Su Altı Hekimliği gibi birimlerin de mutlaka olması gerekiyor. O nedenle bu birimin açılması dalış turizmini önemli ölçüde artıracaktır diye düşünüyorum. Ayrıca bu bölgede rüzgar da çok fazla. Bunun dışında Bursa, Çanakkale, Balıkesir gibi yerlerde ters rüzgar olduğunda birçok soba zehirlenmeleri de oluyor. Bu basınç odası sayesinde sobadan zehirlenenlerin önemli bir kısmını kurtarabiliyorlar. Zehirlenerek öldü sanılan insanlar da bu şok tedavi ile hayata döndürülebiliyor. Hem dalış turizmi hem de soba zehirlenmeleri için bu birim çok önemli.”

“BASINÇ ODASI BİRÇOK AMAÇLA KULLANILABİLİYOR”
Öte yandan hizmete giren basınç odasının Çanakkale ve çevresindeki illerde pek çok sağlık sorununa şifa olmasının planlandığını belirten Hiperbarik Tıp Merkezi yetkilileri ise, birimde 3 kişinin görev yaptığını söyleyerek, “Basınç odamız özellikle su altı sporu ile uğraşan profesyonel ve amatör dalıcılarımızın vurgun hastalığının tedavisinde kullanılabileceği gibi, birçok başka hastalığın tedavisinde de kullanılabilecek. Basınç odamızın içerisine hastalarımız sedye ile getirilebileceği gibi, kendileri de oturarak yüzde yüz oksijen verilerek sanki su altında dalış yapıyormuş gibi kuru hava şeklinde tedavi edilebilecek. Denizde vurgun yiyen kişilerin dışında şeker hastalığı sebebiyle ayaklarında ve vücutlarında iyileşmeyen yaraları olanlar, kronik kemik iltihabı olanlar, soba ve şofben zehirlenmelerine bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı taşıyanlar, birtakım damar tıkanıklıklarına bağlı bacakta, kollarda iyileşmeyen yaraları olanlar da tedavi edilebilecek. Yaklaşık 1 yıldır kuruluş ve hizmet çalışması içinde olduğumuz Heperbarik Tıp Merkezi’miz, GATA ve İstanbul Tıp Fakültesi’nden sonra 3. yataklı tedavi hizmeti veren birim oluyor. 10 kişi kapasiteli tankımız 2 ve 8 kişilik birimlerden oluşuyor” dedi.

Öte yandan Hiperbarik Tıp Merkezi’nde basınç odasının hizmete girmesinin ardından ÇOMÜ Tıp Fakültesi ek binasının açılışı yapıldı. 2 bin metrekarelik arazi üzerine 275 metrekarelik metruk sağlık ocağının bulunduğu bölgeye 2 kat olarak yapılan ek bina sayesinde, 25 olan poliklinik sayısı 40’a yükseltildi. Binanın ikinci katına ise 8 adet tek kişilik, 9 adet de 3 kişilik olmak üzere 35 yatak ilavesi yapıldı. Hayırsever vatandaşların da destekleri ile yapılan bina, törenle hizmete girdi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir