Çanakkale Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali Üretime Başladı

21 Şubat 2019

Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla Şebeke Bağlantılı Güneş Enerjisi Santrali kurularak hizmete sunuldu.

2013 yılında faaliyetine başlayan Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinin hemen yanı başındaki 14550 m2’lik alana 1071,84 kWp (992,8 kWe- AC) kurulu gücünde fotovoltaik panel kapasitesine sahip Şebeke Bağlantılı Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulum çalışmaları Mayıs 2018’de başladı.

Toplamda 3828 adet yerli üretim 280W(Watt) gücünde panel, 17 adet 60kW(kilowatt) invertör kullanılırken, toplamda maximum 1071,84 kWp (992,8 kWe- AC) gücünde elektrik üretimi yapılması planlanıyor. 14 Ocak 2019 tarihi itibari ile santralin TEDAŞ kabulü yapılırken, UEDAŞ’a da enerji satışının başladığı bildirildi. Ocak ayı içerisinde 15 günlük yaklaşık 20.000kWh (kilowattsaat) elektrik üretimi yapıldı.

“Güneş Enerjisi Ülkemiz İçin Bir Nimet”
Santralin açılışında konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burada özetle, yılda üretilen enerjinin sadece yarısını tüketeceğiz. Diğer yarısını da sisteme verip, oradan da gelir elde etmiş olacağız. Tesis çok kısa bir süre önce hizmete başladı. Bu kısa kış günlerinde, havaların kapalı olmasına rağmen yine de Atık su Arıtma Tesisinde tükettiğimiz enerjinin üzerinde bir üretim yaptık. İleride günler uzadığında, güneşli gün sayısı arttığında üretimimizi de arttırmış olacağız” dedi.

Güneş enerjisinin ülkemiz için önemli bir kaynak olduğunu belirten Başkan Gökhan, “Ülkemiz yüz ölçümünde, yılda metrekareye düşen ortalama kilowattsaat güneş enerjisi miktarı Almanya’dakinin iki katı kadar olmasına rağmen, Almanya’dakinin sadece 40’ta biri kadar güneşten elektrik üretilebiliyor. Biz daha yolun başındayız. Ama bunu bir politika haline getirirsek, çok hızlı bir biçimde biz de ilerleme kaydedebiliriz. Böylelikle, hem karbon ayak izimi azaltmış hem de petrol, doğalgaz gibi dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarından da tasarruf etmiş oluruz” dedi.

“Çöp Deponi Alanının kapasitesini 20 yıl daha uzatacağız”
Başkan Gökhan, “Çevreci bir anlayışla kurduğumuz Çöp Deponi Alanımız ve Birliğin çalışmalarını şimdi bir aşama öteye geçiriyoruz. Orası ile ilgili yeni bir projemiz var. Bu alanda geri dönüşüm olarak toplanamayan, çöpün içinde giden geri dönüşüm malzemelerinin bir daha ayıklanacağı, enerji atıklarının toplanıp çimento fabrikalarına verileceği bir yenileme yapıyoruz. Böylelikle Çöp Deponi Alanımızın kapasitesini bir 20 yıl daha uzatmış olacağız” dedi.

Başkan Gökhan sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Bu gibi çevre yatırımlarını çok önemsiyoruz. Yatırımlarımızın doğaya ve çevreye zarar vermeden, sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi çok önemli. Belediye Meclisimiz de bu konuya ilişkin güzel bir karar aldı. Bu doğrultuda; kentsel gelişme alanımızda eğer yapılar kendi enerjilerini üretecek olursa, proje kontrol ücretlerinde yüzde 50 indirim yapılacak. Dolayısıyla bu gibi konularda- kentlilerimizi de teşvik etmeye çalışıyoruz. Çevre konusunda; Kazdağları, Atikhisar gibi bölgelerimizi tehdit eden yatırımlara karşı mücadelelerimizi yıllardır sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. Yatırımlarımızda da çevreciliği ön planda tuttuk ve tutmayı sürdüreceğiz. Bu gibi projelerimizi çoğaltarak, ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sunmayı hedefliyoruz.”

Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından, davetliler tesisi gezerek yetkililerden bilgi alırken, katılımcılara günün anısına doğa dostu file torbalar ve çeşitli bitkilerin tohumları hediye edildi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir