Çanakkale, Biyoçeşitlilik yarışmasında fark attı

04 Ocak 2019

HeidelbergCement tarafından Dünya’da 25 Ülkeden 101 taşocağının katılımıyla 4.’sü gerçekleştirilen Quarry Life Award “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması”, Türkiye’de Akçansa tarafından 3. kez düzenlendi.

Maden sahalarında biyoçeşitliliğin belirlenmesi ve korunması amacıyla gerçekleştirilen Quarry Life Award “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması-2018”in ödül töreni 18 Aralık 2018 tarihinde Sakıp Sabancı Müzesi “The Seed” salonunda gerçekleştirildi. Yeşilçam’ın usta emektarı ve son yıllarda Uzman Biyolog-Ekolog kimliğiyle de tanınan Ediz Hun, EKO IQ dergisi Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru ve ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer’in de yer aldığı 8 kişiden oluşan Türkiye Ulusal Jürisi, ülkenin dört bir yanından gelen proje tekliflerini değerlendirerek 2 ana kategoride toplam 5 adet projeyi finale bıraktı.

BEŞ ÖDÜLÜN DÖRDÜ ÇANAKKALE’YE
Bilimsel Araştırma Kategorisi’nde, ÇOMÜ Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Serpil Odabaşı’nın yürütücü, Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı ve Dr. Öğr. Üyesi Fikret Çakır’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Bozalan Kalker ve Kil Ocağı’nın Biyoçeşitliliği ve Ocaktaki Sulak Alanın Rehabilitasyonu” adlı proje Türkiye 1.si seçilerek 30.000 TL ödül ile, ÇOMÜ Mezunlarından Dr. Mustafa Eray Bozyel’in yürütücü, Uzman Biyolog Elif Merdamert Bozyel’in araştırmacı olarak yer aldığı “Ladik Kalker Ocağının Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi ve Korunmasına Yönelik Öneriler” adlı proje Türkiye 2.si seçilerek 15.000 TL ödül ile ödüllendirildi. Sosyal Fayda Kategorisi’nde, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Serdar Gökhan Şenol’un danışman, İzmir Çakabey Koleji’nden Viki Kalderon’un yürütücü, Çakabey Koleji öğrencilerinin araştırmacı olarak yer aldığı “Bozalan Kil Maden Sahasında Yeni Bir Yaklaşımla Bitkilendirme Denemesi” adlı proje Türkiye 1.si seçilerek 30.000 TL ödül ile, Çanakkale Doğa Koleji Yönetiminin katkılarıyla, ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gönüz’ün danışman, Çanakkale Doğa Koleji Ekoloji Öğretmeni ve Biyoloji Doktora öğrencisi Emine İnci Balkan’ın yürütücü, Dr. Mustafa Eray Bozyel’in fikir sahibi araştırmacı, Uzman Biyolog Elif Merdamert Bozyel, Biyoloji Y. lisans öğrencisi Sümeyye Özdemir ve Çanakkale Doğa Koleji öğrencilerini temsilen Ömer Berk Acar, Kıvanç Çokgünlü, Ömer Cankurt’un araştırmacı olarak yer aldığı “Doğa ve Doğa Okulları El Ele Geleceğe” adlı proje Türkiye 2.si seçilerek 15.000 TL ödül ile, ÇOMÜ Y. lisans öğrencisi Bengi Baycan’ın yürütücü, Uzman Biyolog Yakut Can Aşıkoğlu ve Y. lisans öğrencisi Hazal Bilgin’in araştırmacı olarak yer aldığı “Akçansa (Bozalan Köyü, Ezine) ve Çevresinde Bulunan Omurgalı Hayvanların Envanterinin Çıkarılması” adlı proje Mansiyon ödülü ile ödüllendirildi. “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması-2016”da Çanakkale’den yarışmaya katılan tek proje ile Türkiye 3.sü olan ve bu yılki yarışmada da iki proje ile dereceye girerek dikkatleri üzerine çeken Dr. Mustafa Eray Bozyel; “Bugünleri bizlere armağan edenlere, bugünlere ulaşmamızı sağlayan ailelerimize, hocalarımıza ve bu değerli organizasyon için geleceğe, ülkemizin ve dünyanın doğasına yatırım yapan değerli Akçansa ve Sabancı ailesine teşekkür ederiz” diyerek duygularını ifade etti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir