Çanakkale Değerleri Sempozyumu Türk Dünyasına İlham Verdi

03 Haziran 2009

Hazar Üniversitesi tarafından Azerbaycan’da düzenlenen “Dünyada Yeni Oluşumlar ve Türk Dünyası” başlıklı uluslararası sempozyumda “ÇOMÜ Modeli” örnek alındı.

Kongre Onursal Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Hazar Üniversitesi tarafından Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen ve uluslararası zeminde birçok bilim adamının katıldığı “Dünyada Yeni Oluşumlar ve Türk Dünyası” başlıklı uluslar arası sempozyumda Türk Dünyası adına önemli sonuçlara varıldı. Türk dünyasının karşı karşıya kaldığı problemlere yönelik çalışmalarda bulunan akademisyen, kuruluş ve üniversitelerin biraraya geldiği sempozyumda yeni dünya düzeni, ekonomik kriz ve entegrasyon başta olmak üzere, uluslararası ilişkiler, bölge sorunları, işbirlikleri, iletişim, eğitim, kültür, tarih ve medeniyet konuları görüşüldü. Kongre Hazar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamlet İsaxanlı, Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Sacid Adalı, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar’ın açılış konuşmaları ile başladı. ÇOMÜ Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Akdemir de kongrenin açılışında bir konuşma yaparak Türk Dünyası ile ilgili tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Akdemir, yaptığı konuşmasında Türk Dünyası adına önemli bir proje önerdi. Rektör Prof. Dr. Akdemir, “Türk Dünyasının Ortak Değerler Envanteri”nin çıkarılması gerektiğini belirterek, ?Çıkan bu envanter üzerinden bir sempozyum yapılıp, bu değerlerin nasıl korunup geliştirileceğinin ve değer stratejisinin ne şekilde olabileceğinin görüşülmesi büyük fayda sağlar? dedi.

Rektör Prof. Dr. Akdemir, konuşmasına şöyle devam etti: ?Bugün Türk Dünyası destanları, müziği gibi edebi ve sanatsal değerleriyle, tarihi değerleriyle, Baykal Gölü, Isık Gölü, Hazar Gölü gibi coğrafi değerleriyle, örf ve adetleriyle, Nevruz gibi gelenekleriyle, stratejik, sosyolojik, ekolojik vb nice değerleriyle özgün bir dünyadır. Bu değerlerin tespitinin yapılması, değerlerin korunup geliştirilmesi için strateji belirlenmesi Türk Dünyası için önemlidir. ÇOMÜ olarak 25-31 Ağustos 2008 tarihlerinde Çanakkale için gerçekleştirdiğimiz “Çanakkale İli Değerleri Sempozyumları” Türk Dünyası için bir model olabilir. Bunun için her Türk Cumhuriyetinde ayrı ayrı değerler çıkartılmalıdır. Ortak değerler, düzenlenecek bir sempozyumda ele alınmalı ve öne çıkan değerler üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Ortaya konan bu değerlerin tespiti ve korunması gelecek nesillere intikal açısından da önemlidir.”

TÜRK DÜNYASININ ORTAK DEĞERLERİNİN TESPİTİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Rektör Prof. Dr. Akdemir’in önerisi, katılımcı rektörler, bilim adamları ve yöneticiler tarafından da beğeni ile karşılanarak kabul gördü. Sonuç bildirgesinde görüşen katılımcılar, önerilen projenin başlatılmasına karar verirken, Türk Dünyasının ortak değerlerinin tespiti için düğmeye bastı. Buna göre merkez Azerbaycan’ın Bakü kenti olmak üzere bir sempozyum da yapılması kararına varıldı. Öte yandan, sempozyuma katılan Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Sacid Adalı ise önerilen projeden yola çıkarak Türk Dünyası ile ilgili bir enstitü veya merkez kurulması fikrini paylaştı.

“TÜRK DÜNYASI KÜRESEL OYUNCU OLMALI”

Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Akdemir, Türk dünyasının küresel güç ve küresel oyuncu haline gelmesinin de önemli olduğuna da değindi. Prof. Dr. Akdemir konuşmasında “Türk devletlerinin küresel dünyada tek başına olması yetersizdir. Küresel bir güç, küresel bir oyuncu olmak için ortak politikalar üretilmelidir. Düzenlenen sempozyum bu noktaya varmak adına değerlidir. Bu tarz sempozyumların yapılmasına ve sıklıkla bir araya gelinmesine ihtiyaç vardır. Türk dünyasının jeopolitik durumu, nüfusu, birikimi gibi önemli avantajları ve değerleri küresel güç olmak için kullanılmalıdır” dedi.

TÜRK DÜNYASI, DÜNYA ÜNİVERSİTELER KONGRESİNE KATILACAK

Yaklaşık 200 bildirinin sunulduğu uluslararası sempozyuma ÇOMÜ iki bildiri ile katılım gösterdi. Bildirilerden ilkinde Rektör Prof. Dr. Akdemir, Türk Dünyası ile ilgili tespitlerini ve tekliflerini sunarken, 2010 yılında ÇOMÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilecek “Dünyü Üniversiteler Kongresi” ile ilgili de bilgi aktardı. Rektör Akdemir, kongrenin küresel sorunlar çerçevesinde üniversitelerin yeni hedef ve görevlerinin neler olması gerektiği sorusuna cevap arayacağını, 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında dünyanın birçok üniversitesinin katılımıyla Çanakkale’de gerçekleştirileceğini belirterek kongreye tüm Türk dünyası bilim adamlarını davet etti. Kongrede ÇOMÜ Ezine MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sami Kükrer de “Türk Dünyası Üniversiteleri İşbirliği Platformu Üzerine Bazı Düşünceler” isimli bir tebliğ sundu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir