“Çanakkale-İstanbul Uçak Seferleri Ekim’de Borajet, Nisan’da da THY ile Başlıyor”

25 Eylül 2014

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak Çanakkale’ye gelen ve Oda’nın Eylül ayı Meclis Toplantısından sonra bir konuşma yapan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu, Çanakkale-İstanbul uçak seferleri konusunda müjde vererek, seferlerin Ekim ayında başlayacağını söyledi.

ÇTSO Ortak Komite Toplantısı ve Eylül ayı Meclis Toplantısı’nın ardından ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İçdaş Salonu’nda bir konuşma yapan Hamdi Topçu, Çanakkale-İstanbul arasındaki uçak seferlerinin Ekim ayı içerisinde Bora Jet ile Çanakkale’den Sabiha Gökçen Hava Limanı’na, 2015 yılı Nisan’ından itibaren ise THY ile Çanakkale’den Atatürk Hava Limanı’na olacak şekilde başlayacağını bildirdi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale milletvekileri İsmail Kaşdemir ve Serdar Soydan, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile Çanakkale’deki oda ve borsaların başkan ve temsilcilerinin de katıldığı toplantıya, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Meclis Başkanı Osman Okyay, Meclis Başkan Yardımcıları Fahrettin Ersoy ve Turgay Kılıç, Başkan Yardımcıları Sadık Aydoğan ve Mert Mildon ile Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Selçuk Erdoğan, Emin Aydoğan, Güven Barış Yüksel, Hasan Yürükçü, Hikmet Sezen, Mehmet Özkurnaz, Mustafa Kansu evsahipliği yaptılar.

Hamdi Topçu ile birlikte THY Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Gerçek’in de katıldığı toplantının açış konuşmasını ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay yaptı. Son Meclis toplantısından bu yana geçen sürede ülkemizde olağanüstü hızlı gelişmelerin olduğunu belirten Osman Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde Sayın Gül ve Sayın Erdoğan arasında devir teslim töreni yapıldı. Ardından Sayın Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62. Hükümet 6 Eylül’de güvenoyu aldı. İstanbul’daki bir inşaatta elim bir asansör kazasında 11 işçimizi kaybettik. Ve geçen hafta sonu, üç ayı aşkın bir süredir IŞİD’in elinde rehin tutulan vatandaşlarımız çok şükür ki özgürlüklerine kavuştular. Hepimiz biliyoruz ki, çok olağanüstü bir durum mevcut değilse bir ülkede faaliyet gösteren şirketlerin kredi notları, içinde bulundukları ülkenin ve hatta bölgenin notundan yüksek olamıyor. Benzer bir ilişki, ne yazık ki fiiliyatta Türkiye ve içinde bulunduğu bölge için de geçerli. Suriye, Irak, Mısır, İsrail, Filistin, Ermenistan, Ukrayna ve Rusya’daki bütün olumsuz gelişmeler, bir şekilde dönüp bizim enerjimizi aşağı çekiyor. Bu zor coğrafyada krizlere karşı bir yandan eşsiz bir deneyim kazanırken diğer yandan hedeflerimize erişmenin zorlukları ile karşılaşıyoruz. Ancak bizim hiçbir şekilde umutsuzluğa düşme lüksümüz yok. Çünkü umut, değişimin ve gelişimin dinamosudur. Ama umutlu olmak kadar konumumuzu doğru tespit etmek ve gerekenleri buna göre tasarlamak da bir o kadar önemli.”

OKYAY: “BÜTÜN STANDARTLARIMIZI GELİŞMİŞ ÜLKELER ÇITASINA ÇIKARMALIYIZ”
ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Türkiye’nin bugün ekonomide sorunlarını tespit etmiş, atması gereken adımların planlarını oluşturmaya başlamış olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

En yetkili ağızlar;

  • Sanayi odaklı büyümeye ihtiyacımız olduğunu,
  • Katma değeri ve teknolojisi yüksek bir üretim desenine geçmemiz gerektiğini,
  • İç tüketime değil, ihracata dayalı büyümemiz lazım geldiğini,
  • Kaliteli eğitimden, kayıt dışı ile mücadeleden, hukuk sisteminin rehabilitasyonuna kadar pek çok sorun alanında hızlı reformlara ihtiyacımız olduğunu dillendirmiştir.

Daha da önemlisi, hükümet programı, Türkiye’ye ekonomide ikinci bir sıçrama dönemi vaadinde bulunmuştur. Bu vaat, 2023 Türkiye’sine verilmiş bir taahhüttür. Biz girişimciler de, bu anlayışa uygun olarak, işlerimiz çocuklarımıza büyüyerek kalsın istiyorsak, zamanın ihtiyaç duyduğu yenilikçi adımları korkusuzca atmak durumundayız.
Enerjimizi, birbirimizi, kentimizi ve ülkemizi daha ileri götürmeye harcamak zaruretimiz var. Bunun için küresel trendleri iyi analiz etmek ve ön almak zorundayız. Önümüzdeki 20 yılda yaşanacaklar, bizi, işimizi ve bizden sonraki nesilleri nasıl etkileyecek, bunları daha sık konuşmalıyız.

  • Az bulunur metallerde giderek yükselen küresel savaşın bizi nasıl etkileyeceğini,
  • Tüm dünyada bu yılın sonunda 6.5 milyar cep telefonu kullanıcısı olacağını,
  • Dünyadaki dengesiz nüfus artışının yeni bir küresel göç tehdidi yarattığını…
  • Zenginliğin hızla Asya’ya kaydığını…
  • Sadece katma değeri ve teknolojisi yüksek değil, aynı zamanda sıfıra yakın atıkla çalışılan üretim döneminin yaklaştığını…
  • Standart dışı bilgi üretiminin öneminin arttığını…
  • Mal ve hizmetlerde anlık değişen dinamik fiyatlandırmanın yaygınlaşmaya başladığını…
  • Sahipliğin yükselen maliyeti nedeniyle her şeyi kirala döneminin gelmekte olduğunu…
  • Mobil para döneminin yaklaştığını…
  • Asya para birimleri sepetinin küresel ticarette dolara bir alternatif olmaya başladığını görüyor ve işlerimizde bu unsurların etkisini tartışıyor olmalıyız diye düşünüyorum.

Sadece zenginleşmiş değil, gerçekten gelişmiş bir ülke olmak istiyorsak, bütün standartlarımızı gelişmiş ülkeler çıtasına çıkarmak durumundayız. Eminim ki Türkiye ancak her alanda rekabetçi bir ülke konumuna geldiğinde, çevresindeki sorunların önemi giderek azalacak ve ülkemiz, çevresini de yukarı çekerek büyüyecektir.”

Çanakkale’nin coğrafi konumu nedeni ile en önemli sorunlarından birinin de ulaşım konusu olduğunu bu sorunun giderilmesi hususunda, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ve ilimizin TBMM’deki temsilcileri olarak milletvekillerinin yoğun çalışmaları olduğunu ve olmaya devam ettiğini vurgulayan Osman Okyay, şunları söyledi:

“Bu konu ile ilgili olarak, Türkiye’deki havayolu ulaşımının en önemli oyuncusu Türk Hava Yolları’mızın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu Bey bugün bizlere hitap etmek üzere aramızdalar. İçinde bulunduğu sektörün dünya trendlerini doğru okuyabilmiş, buna bağlı olarak son derece cesur ve yerinde kararları, zamanında almış ve uygulamaya koymuş, bunun da neticesi olarak bugün dünyanın en iyi havayolları arasında yerini almış, milli gururumuz THY’nin, bu başarılara ulaşmasında en büyük söz sahibi olan kişi, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hamdi Topçu Bey’dir.
Hamdi Bey’e ve yakın çalışma arkadaşı ve bir Çanakkaleli olan THY Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İsmail Gerçek’e, ve yine ülkemiz turizm sektörünün lideri, TÜRSAB Başkanımız Sayın Başaran Ulusoy’a Tekrar Çanakkale’mize hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum.”

Osman Okyay’ın ardından kürsüye gelen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, Çanakkale’ye Boğaz Köprüsü’nün yapılacağını ancak Çanakkale ile hava köprüsünün de kurulması gerektiğini ifade ederek, biraz hesabın dışına çıkmak gerektiğini, her ne olursa olsun THY’nin veya Bora Jet’in bu hava köprüsünü kurmasında fayda olduğunu ifade etti.

TOPÇU: “ÇANAKKALE BU BÜYÜK AĞA BAĞLANMALI”
Daha sonra kürsüye gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, önce bir sunum eşliğinde THY’nin uluslararası alanda gelişimini, başarılarını ve hedeflerini anlattı. Topçu THY’nin 2003 ile 2014 arasında yüzde 471 büyüdüğünü ve 108 ülkede 263 noktaya uçmakta olduğunu ifade etti.

Daha sonra ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay’ın Çanakkale seferleri ile ilgili sorusunu cevaplayan Topçu şunları söyledi:

“Uçak seyahatleri için gerçekten ciddi bir talep olması gerekiyor. Mehmet Bey olsun, İsmail bey olsun, Belediye Başkanımız olsun. Osman Bey olsun her zaman görüştüğümüzde, ?Çanakkale’ye ne zaman seferler olacak?’ diye soruyorlar. Bunun üzerine çalıştık, çalışıyoruz. Bizde artık Türkiye’nin tüm illerine olduğu gibi Çanakkale’nin de bu büyük ağa bağlanmasını istiyoruz. Bunun için bir geri adım atmamız yok. Ama bu uçuşları sahiplenecek olan Çanakkale’dir. Bunun için Çanakkale’den gelecek olan ciddi taleplerini ardından bütün havayolları Çanakkale’ye zaten seferler açılması için gereni yapacaktır. Ben inanıyorum ki bu kritik eşiği, süreci atlattığımız takdir de İstanbul- Çanakkale, Çanakkale’nin Ankara’yla olan irtibatının kesintisiz çalışacağına inanıyorum. Çünkü hem bölgenin hareketliliği, hem de ekonomik faaliyetler bunu destekleyecek güçte gözüküyor. Tabiî ki biz Türk Hava Yolları olarak önceden Çanakkale-İstanbul arası çalıştık. Tabi burada ciddi oranda azalma var. Tabi ki herkes sabah gelsin, akşam dönsün istiyorlar. İnsanlar İstanbul ve Ankara’da günlük işlerini halletmek istiyorlar. Bunun için de ciddi talepler oluşuyor”

“EKİM AYINDA BORA JET İLE SEFERLER BAŞLIYOR”
THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz İsmail beyle de yaptığımız görüşmelerin ardından Sabiha Gökçen ile Çanakkale arasında seferleri başlatacağız. Bora Jet uçakları ile biz destek vereceğiz. Bizim kodumuz ve biletimizle bu seferler yapılacak. Ekim ayı içinde bu seferleri hemen başlatacağız. Önümüzdeki yaz ayında da Atatürk havalimanından da başlama noktasında çalışmalarız var. Çanakkale için bir uçuş çıkartacağız. Bu seferi de şuanda çalışmaya başladık. İnşallah yaz sezonunda bir bağlantı olacak. Tabii ki Sabiha Gökçen bağlantısı da devam etmiş olacak. Emin olun talep olduğu takdir de ?uçak yok’ demiyoruz. Uçak var. Biz burada günde 5 sefer bile yaparız. İnşallah günde bu 5 sefer günleri de gelir. Biz zaten talep olan yerlerde de ek seferler koyuyoruz. Biz Çanakkale’nin 2015 100’ncü yıl kutlamaları kapsamında bölgenin tanıtımına bizde hazırlık yapıyoruz. Çanakkale’yi bütün dünyaya tanıtacak. Uçak içinde Çanakkale’yi tanıtacağız. Skylife’da da Çanakkale gibi tarihi bir mekanı tüm dünyaya tanıtmak için bizde katkı yapmış olacağız. Dünya’da 264 ofisimiz var. Bu ofisler vasıtasıyla Çanakkale’yi de ön plana alıp, en iyi şekilde tanıtımını yapacağız. İnşallah buraya birçok önemli gazeteci, yazar gelecek. Bunları biz getireceğiz. Bunların neticesinde de Çanakkale turizmine de bir katkı yapacağız.”

Topçu’nun İstanbul seferlerinin başlayacağı sözleri salondakilerin alkışları ile karşılanırken, ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay da Çanakkale’ye desteğinden dolayı Topçu’ya teşekkürlerini sundu.

VALİ ÇINAR: “BUNU BİR MİLLİ MESELE OLARAK GÖRMEK GEREKİR”
Salondakiler daha sonra, Assos Salonu’nda akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemek öncesinde bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale’nin tarih ve mitolojiden, yakın tarihe kadar özel bir yer olduğunu ve her geçen yıl artan ziyaretçi sayısının 2.5 milyona ulaştığını söyledi.

Çanakkale’nin önümüzdeki yıllarda büyük bir ziyaretçi akınına uğrayacağını ifade eden Vali Çınar, “Bu konulan uçak seferleri yetmeyecek. Hep beraber bunu göreceğiz. Bunu bir milli mesele olarak görmek gerekir. Kar etmeyi ikinci plana atmak gerekir. Müjdeyi biz daha istemeden verdiler, buna çok teşekkür ediyoruz. Sayın Topçu’ya çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir