Çanakkale LGBT İnisiyatifi’nden Farkındalık Atölyesi
Çanakkale LGBT İnisiyatifi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tıp öğrencileri ve diğer LGBT dostları ile Farkındalık Atölyesi kapsamında buluştu.
Çanakkale LGBT İnisiyatifinden sosyoloji öğrencisi Umut Güven ile tıp öğrencisi Seher Odabaşı’nın yürüttüğü Farkındalık Atölyesi’ne tıp öğrencilerinin yanı sıra eğitimciler ve lise öğrencileri katıldı.
“Soma’yı unutmadık, unutmayacağız!”
Atölye kapsamındaki konuşma Umut Güven’in “Soma katliamının üstünden tam 1 yıl geçti. Kaybettiğimiz tüm maden işçilerimizi saygıyla anıyoruz. Onları unutmadık, unutmayacağız” sözleri ile başlarken, LGBT’ler için farkındalığın neden önemli olduğu konusundaki konuşması ile devam etti.
Atölye, toplumsal cinsiyet olgusu ve LGBT’nin açıklaması ile gelişen sohbetlerle sürerken Seher Odabaşı interseks ve cinsel yönelim kavramlarını tıbbi yönleriyle ele aldı.
“Biseksüel öğrencim var, ne yapmalıyım?”
Atölye katılımcılarından bir lise öğretmeni , “Öğrencim bana biseksüel olduğunu söyledi ve yardım istedi. Fakat tam olarak ne yapmam gerektiğini, nasıl konuşacağımı bilemedim. Ne yapmalıyım, lütfen yardımcı olun.” şeklinde konuştu. Eğitim sektöründeki çoğu öğretmenin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığına ve bu konuda bir şeyler yapılmasının gerekliliğine değinen eğitimci; öğrencisinin, çevresindeki arkadaşları ve hatta bazı öğretmenleri tarafından homofobik söylemlerle karşılaştığını vurguladı.
“LGBT hakları insan haklarıdır”
Atölyede son olarak LGBT bireylere yönelik ayrımcı ideolojiler arasında yer alan heteronormativite, heteroseksizm, homofobi ve transfobi gibi kavramlar konuşuldu. Günlük hayatımızda fark edilmeden eşcinsellere yönelik kullanılan “ötekileştirici” yapıdaki cümleler üstünde durulduktan sonra; “LGBT Hakları İnsan Haklarıdır” diyerek, insan hakları dikkate alındığı takdirde, homofobi ve transfobiyle mücadele edilebileceği vurgulandı.
[Kaynak: kaosgl.org]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...