Çanakkale Mikrofinans Şubesi Hizmete Başladı

24 Ocak 2014

2003 yılında Türkiye’de Prof. Dr. Aziz Akgün’ün öncülüğü sayesinde başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 70. şubesini Çanakkale’de açtı. Günümüze kadar birçok ilde hizmet veren sistemin 60.000 kadını iş sahibi yaptığı belirtiliyor.

Çanakkale’de 3 Eylül 2013 tarihinde, İl Özel İdare ve İl Genel Meclis Başkanlığının katkılarıyla hizmetlerine başlayan Mikrofinans Şubesiyle ilgili konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin Çanakkale MikroFinans Şubesi’nin oluşturulabilmesi için uzun süre çalışmalar yapıldığını ifade etti. Başkan Tekin, MikroKredi sisteminin dar gelirli kadınlar için imkan sağlayan bir proje olduğunu ve amacının kadınların ev ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Tekin, Çanakkale MikroFinans Şubesini gerçekleştireceği çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Mikrokredi; dar gelirli kadınların kendi kendilerine GELİR getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan teminat ve kefalet istenmeden verilen bir sermayedir. Mikrokredinin Amacı ise; kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazandırmak ve ev ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Çanakkale Mikrofinans Şubesi olarak hizmet verdiğimiz İsmetpaşa ve Barbaros mahallelerinde 10 üyemize kredi imkanı sağlanmıştır.

Mikrokredi nasıl alınır?
5 Kadının bir araya gelerek grup oluşturmaları ve gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları gereklidir. 5 kişilik gruplar; ortaklık ya da aynı işi yapmayı gerektirmez. Her bir grup üyesinin farklı işler yaparak gelir getirici faaliyette bulunması Mikrokredi’den yararlanmak için yeterlidir.

Mikrofinans Programında krediler nasıl verilir ? Taksitler nasıl ödenir ?
Mikrofinans Programı’da alınan kredilerin geri ödemesi, miktarına göre HAFTALIK taksit şeklindedir. Üyelerimiz, alınan kredi miktarını 46 hafta şeklinde Mikrofinans çalışanlarının belirlenen mahalle veya köye gelerek tahsilat yapmasıyla taksit ödemesi yapar.
Mikrokredi için ilk yıl öngörülen kredi miktarı 1.000 TL’dir. Daha sonraki yıllarda bu miktar her 1.000 TL’ye kadar arttırılabilir.
Mikrokredi’nin Ticari bankalardan farkı; Ticari banka, kredi vereceği kişiden ipotek, teminat ve kefalet ister. Halbuki, mikrokredi uygulamasında ise İPOTEK, TEMİNAT VE KEFALET istenmez.
Mikrokredi uygulamasında; mikrokredi çalışanları taksitlerin tahsil edilmesi için her hafta mahalle veya köye giderek oradan tahsilatı yaparlar. Ticari bankalarda ise, müşteriler bankaya kadar gitmek mecburiyetindedir.

Mikrokredi ile ne gibi işler yapılabilir ?
Mikrokredi kullananlar; terzilik, sebze ve meyve yetiştirmek, manavcılık, dikiş-nakış ve el işi, hindicilik, tavukçuluk gibi evcil hayvan yetiştirmek ve satmak, bakkaliye, tatlıcılık, çamaşır yıkama, iç çamaşırı satma, çocuk ve yetişkin elbisesi satmak, terlik satmak, halı-battaniye satma, bisiklet kiraya vermek, buz üretmek, piko yapmak, süt ve yoğurt satmak gibi çeşitli faaliyetler yapabilirler.

Mikrokredi alınmasının nasıl faydası var ?
Kadının alacağı mikrokredi sayesinde, ev kadınlığından iş kadınlığına geçiş sağlanmaya başlanır.
Kadın, artık ailesinin gelirine katkı sağlayan bir kişi konumuna gelirken, çocukların daha iyi yetişmeleri, eğitilmeleri ve beslenmelerine de yardımcı olur.”

Çanakkale MikroFinans yetkilileri konuyla ilgili bilgi almak için başvuruda bulunmak isteyen kadınların Kayserili Ahmet Paşa Cad. Valilik Yanı İl Özel İdare Merkez Binası 5. Katta bulunan MikroFinans Ofisine gelinebileceği gibi 530 143 9468 nolu numaradan da bilgi alınabileceğini belirttiler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir