Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Terzioğlu Vakfı’nı Mahkemeye Veriyor

11 Nisan 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversitenin kurulmasında büyük katkıları olan hayırsever Hüseyin Akif Terzioğlu’nun vakıf sözleşmesine göre gelirden yüzde 20’nin üniversiteye verilmesi gerektiği halde yıllardır verilmediğini belirterek, “Trilyonlarca lira alacaklarımızın tahsili için vakfı mahkemeye vereceğiz” dedi.

ÇOMÜ Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite kent ilişkilerinde üniversitenin beklediğini bulamadığını belirterek, “Çanakkale’de bunun bir istisnası var. O da hayırsever Hüseyin Akif Terzioğlu. Bana sorarsanız şu an Çanakkale’de tek isim gibi görülüyor. Çok ciddi bir hayırda bulunmuş. Elinde avucunda ne varsa bunu vakfetmiş. Hatta akrabalarını da bu konuda ön planda tutmamış. Büyük bir fedakarlıkla vakıf inşa etmiş. Ancak kendisi hakkın rahmetine kavuştuktan sonra ne yazık ki, bu vakıf işlevini yerine getirememiş. Rahmetlinin vakıf senedine baktığımızda özellikle 16. maddesinde ‘Kurulması için arsa bağışında bulunduğum üniversite veya yüksek okul vakfın gelirinden her sene yüzde 20 nispetinde istifade edecektir’ diyor. Yani bu Hüseyin Akif Terzioğlu’nun vakıf senedindeki iradesidir. Peki bugüne kadar üniversiteye herhangi bir kuruş verilmiş midir? Verilmemiştir. Dolayısıyla sadece hayırseverin iradesine bile saygı gösterilmiş olsa Çanakkale’nin bu üniversiteye katkısı zaten otomatik olarak ortaya çıkacak. Terzioğlu Vakfı’na da Hüseyin Akif Terzioğlu’nun iradesine saygı göstermedikleri gerekçesiyle alacağımız bu paranın tahsili için dava açacağız. Bugün bizim vakıftan alacağımız yüzde 20 hakkımızı talep edeceğiz. Bugünden itibaren de vakıf yöneticilerinden talep ediyoruz. Üniversitenin yüzde 20’lik payını bir an önce versinler. Versinler ki, biz yurt yapabilelim, fakülte yapalım. Versinler ki biz bunları yapıp Çanakkale’yi bir üniversite kenti haline getirelim. Çünkü onların getirmeyeceği aşikar.Vakfın arazilerinin, gayrimenkullerinin vakıf senedi ve vakıf mantığı ile uyumsuz olduğunu görüyoruz. Bu konuda da vakıf gelirlerinin doğal mirasçısı olarak bu alacağımızı talep ediyoruz. Onların da bütün ihalelerinin ve sözleşmelerinin yenilenmesi gerekir” dedi.

“SON 4 YIL İÇİN VAKIF SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN 3 TRİLYON LİRAYA YAKIN ALACAĞIMIZIN ÜNİVERSİTEMİZE VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Rektör Laçiner, üniversitenin vakıftan alacağı paranın ne kadar olduğu sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Bizim hesaplarımız şu an trilyonları buluyor. Hüseyin Akif Terzioğlu vefat ettikten sonra vakfın yönetimi bir hamle ile bu maddeyi değişirmiş. Ve vakıf yönetim kurulu üniversite hemen kurulmadan önce üniversite kurulursa bu gelir gider diye düşünüp mahkemeye gidip bu maddeyi değiştirmiş. Bu kararda da ‘harcamalara vakıf yönetim kurulu karar verebilir’ şeklinde mahkemeden karar çıkarmışlar. Bunu da mahkeme onaylamış. 2007 yılında ise bu duruma Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden denetçi itiraz etmiş. Denetçi alınan bu kararın senede aykırı oyduğunu belirtiyor. Bunun üzerine bu hata düzeltiliyor ve 2007 yılından itibaren senedin orijinal haline dönülüyor. 28 Mart 2007’den bu yana bizim vakıftan otomatik olarak bir alacak hakkımız var. 28 Mart 2007’den bu yana vakıf gelirlerinden yüzde 20’sinin bileşik faizi ile birlikte bize her yıl verilmesi gerekir. Bu da birkaç trilyondan az değil. Belki bu 3 trilyon lirayı bulabilir. Bunu son 4 yıl için söylüyorum. Ancak bu ikinci açılacak dava ile birlikte bu o yasadışı ve vakıf mantığına da aykırı kararın tarihi olan 1990 yılına kadar gidecek. Bu da 20 yıllık müktesep hak olacak. Eğer 20 yıllık talebimiz haklı bulunursa bu durumda rakamın nerelere varabileceğini tahmin bile edemiyorum. Bu uda üniversiteyi ihya eder. Üniversitenin ihya olması demek, Çanakkale’nin de ihya olması demektir. Çanakkale ekonomisini iki misli büyütmek anlamına gelir. Bence sadece üniversitenin değil, Çanakkalelinin bu kaderine el koyması gerekir. Hakkı olanı talep etmesi gerekir. Bugün oturacağız ve hukukçularımızla bunu görüşüp davamızı açacağız. Önce 2007’den bugüne kadarki kısmı talep edeceğiz. Ardından da geleceğe yönelik alacaklarımız için dava açacağız. Vakıfa da buradan çağrıda bulunuyorum. Bu yıl hak ettiğimiz yüzde 20’lik kısmı davaya gerek kalmaksızın ödemelerini talep ediyoruz. Biz yine davamızı açarız, ancak bizim vakıftan göreceğimiz iyi niyeti göre tavrımız da değişebilir. Önemli olan burada vakfa eziyet etmek değil. Bizim arzumuz Hüseyin Akif Terzioğlu ismini yükseltmek.”

Rektör Laçiner, ayrıca Tıp Fakültesi Uygulama Araştırma Hastanesi’nin mevcut yerinin genişletilmesi konusunda valilik ve Kepez Belediyesi ile görüşmeler yaptıklarını ve bu konuda olumlu sonuçlar alındığını belirterek, hastane kapasitesinin genişletilmesinde Çanakkalelilerin de maddi katkılarını beklediğini sözlerine ekledi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir