Çanakkale Ticaret Borsası’nda Canlı Hayvan Sektörünün Sorunları Tartışıldı

23 Ağustos 2013

Çanakkale Ticaret Borsası canlı hayvan sektörünün yetkililerini ve sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların temsilcilerini bir araya getirdi. Kürsü konuşmaları yerine, yuvarlak masa etrafında toplanarak karşılıklı beyin fırtınası ve fikir üretimi formatında düzenlenen toplantıda, sektörün sorunları, gereken yasal düzenlemeler, ilimizde bu sektörün katma değerinin artması ve sektörün canlanması için yapılması gereken yatırımlar üzerinde duruldu.

Toplantıya Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Başkan Yardımcısı C. Cem Demir, Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Salamon Halyo ve Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Üyesi Akif Kulaç, Meclis Üyeleri Melih Gündoğdu ve İsmail Koşan, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, TAR-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Emek, TKDK Koordinatörü Ümit Ortan, GMKA Koordinatörü Recai Başaran ve ayrıca canlı hayvan sektör temsilcileri katılım gösterdi.

Katılımcıların her birinin sırayla söz aldığı toplantında öncelikle yaşanan sorunlar, sektörün şehir dışına canlı hayvan taşıması, hijyen şartları, AB müktesebatı kapsamında yapılan düzenlemeler, sektördeki kapasite sorunları, ölçek ekonomisi, sektörde kesimhanelerin sağlık şartları, kapasiteleri ve sorunları üzerinde duruldu.

Canlı hayvan sektöründeki meslek kuruluşlarını temsil eden TAR-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Emek,sektörde yaşanan sorunlar ve üreticilerin ekonomik durumları hakkında istatistiksel bilgiler verdiler. Canlı hayvan ticareti ve paketlenmiş et sektörü temsilcileri, Gökçeada’daki organik üretim, deniz ürünleri, sütçülük sektörü, yem sektörü, köfte, sucuk, salam, sosis gibi markalaşmış paketlenmiş et sektörü üzerinde de bilgi ve önerilerini sundular. Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus da çiftçinin yaşadığı ekonomik sorunlar, hayvan taşımacılığı, yem sektöründe yaşanan sıkıntılar, karkas fiyatları üzerinde üyelerinin yaşadığı sorunları anlattı.

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise, katılımcılara örnek analiz olması için Çanakkale Ticaret Borsası’nın hazırlamış olduğu bilgilendirme sunumları oldu:
– İlimizdeki hayvan varlığının gelişimi ve ilçelere göre dağılımı. Besi ve süt hayvancılığının yıllara göre gelişimi
– Ankara Ticaret Borsasının kurmuş olduğu ve Entegre Canlı Hayvan Pazarı, Kesimhane ve Paketleme Tesisi hakkında bilgilendirme
– Edirne Ticaret Borsasının bir şirket kurarak işletmesini yürüttüğü Hayvan Pazarı, Veteriner Hizmetleri, Şoklama ve Kesimhane işlemleri hakkında bilgilendirme

Bu sunumlar ve bilgilendirme raporları sektör temsilcileri tarafından ilgi ile takip edilirken toplantının ana sorusu ve gündem maddesi ise Çanakkale’de bu sektörde yapılması gereken yatırımlar ve bu konuda devlet destekleri oldu. Bu konuda ise TKDK Koordinatörü Ümit Ortan ve GMKA Koordinatörü Recai Başaran bilgi verdiler.

Toplantının sonuna doğru, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz sektör temsilcilerine bundan sonra atacakları adımlar hakkında bilgi verdiler. Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, “Çanakkale’de sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması, ortaklık kültürünün ve işbirliği anlayışının gelişmesi konusunda vurgu yaparak, bu konuda Çanakkale’ye Borsa olarak öncü olacaklarını ifade etti. Çözüm üreteceklerini, bu sektöre ağırlık vereceklerini ifade etti. Meclis Başkanı Abdullah Deniz ise bu toplantıda alınan kararların kâğıt üstünde kalmayacağını, takipçisi olacaklarını ve kısa sürede yeni adımları atacaklarını bildirdi. Bu amaçla da, eğer gerek olursa yakın zamanda fikir almak ve tecrübe değerlendirmeleri yapmak için ziyaretler gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Toplantının bitiminde önümüzdeki günlerde bu sektörde yatırım yapmayı planlayan işadamları ile bir fizibilite araştırması ve analizi yapmak üzere toplantı yapılması kararı alındı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir