Çanakkale Yöresindeki Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Ele Alındı

20 Nisan 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Ayvacık Belediyesi işbirliğiyle Çanakkale yöresindeki zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının ele alınıp çözümüne yönelik hedeflerin oluşturulduğu Zeytin Çalıştayı düzenlendi.

Ayvacık Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen Zeytin Çalıştayı’nın açılış konuşmalarını ise sırasıyla Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Gülpınar Belediye Başkanı Recep Şahin, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanlığı adına Mehmet Ok, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çanakkale İl Müdür Vekili Mustafa Nazlım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Ayvacık Kaymakamı Necmi Akman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Palabıyık ile Vali Vekili Cemal Yıldızer gerçekleştirdi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur zeytinin bu toprakların çok değerli ve vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ifade ettiği konuşmasında “Tarihi, kültürel ve kutsal bir ürünü, zeytin ve ağacını ve ürünlerini konuşmak, gündeme getirmek ve tartışmak bizlere mutluluk ve kıvanç vermektedir” dedi. Çalıştayın ÇOMÜ Ziraat Fakültesinin sahadaki durumu ve gerekliliğinin iyi bir örneği olacağını belirten Uğur, bu çalışma ile Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi, Zeytin ve Zeytinyağı Tüketimi, Kalite ve Muhafazası, Zeytin ve Zeytinyağının Pazarlanması, Ticareti, Örgütlenmesi gibi konuların sektörün tüm paydaşları tarafından değerlendirileceğini, çalıştayın tüm aşamaları ve değerlendirmelerinin kitapçık haline getirildikten sonra, çıkan sonuçların ilgili tüm kurumlar ile paylaşılacağını ifade etti.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise bölgenin zeytinle yoğrulduğunu bu anlamda da zeytin ağacına sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek zeytin sektörünün sorunlarından bahsetti. Zeytin ağacının verimi ve kalitesinin arttırılabileceğini, bunun için de üniversite ile bilim temelli çalışmalara başladıklarını belirten Mehmet Ünal Şahin, çalıştayın Türkiye’ye, bölgeye hayırlı olmasını temenni ettiğini söyledi.

Gülpınar Belediye Başkanı Recep Şahin, Gülpınar bölgesindeki zeytin üretimi hakkında bilgi verdi ve zeytinyağının Gülpınar ekonomisine, sosyal yaşamına katkısının çok fazla olduğunu belirterek organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanlığı adına Mehmet Ok, zeytin ağacının sayısının son yıllarda önemli ölçüde arttığını ifade ederek piyasada üretimin olduğunu fakat talebin yeterli düzeyde olmadığını belirtti. Mehmet Ok devletin bu konu üzerinde de durması gerektiğini ve talebin arttırılması gerektiğini kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çanakkale İl Müdür Vekili Mustafa Nazlım ise bakanlığın zeytinciliğe verdiği destekten bahsederek üretim ve kalite konusunda zeytincilikte bir sorun yaşamadıklarını, fakat talebi artırmak gerektiğini, bunun için de tanıtımın önemli olduğunu kaydetti. Mustafa Nazlım, sivil toplum, üreticiler ve halkın da konuya ilişkin bilgilendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan da bakanlığın zeytinciliğe yönelik çalışmalarından bahsederek, bakanlığın tarımla ilgili düzenlenen tüm etkinliklere katılmaya çalıştığını belirtti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Palabıyık ise iki gün boyunca burada zeytin sektörünün sorunlarının konuşulacağını ifade ederek Türkiye için zeytinin çok önemli bir değer olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hamit Palabıyık önemli olanın kalkınmanın aktörlerini uygun platformda bir araya getirmek olduğunu belirterek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak her tür aktiviteye katkı vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Vali Vekili Cemal Yıldızer de zeytinin yüzyıllardır barışın simgesi olduğunu belirterek zeytin ağacının tarihteki yeri ve öneminden bahsetti. Zeytinyağı talebinin yıldan yıla arttığını belirten Yıldızer, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişiminde de zeytin ve zeytinyağının önemli olduğunu kaydetti. Yıldızer, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya düzenlenen oturumlarla devam edildi.

Etkinliğe Vali Vekili Cemal Yıldızer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur ile üniversite yöneticileri, akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir