Çanakkale’de 100. Yıl…

24 Nisan 2015

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü törenlerinde ilk anma Mehmetçik Anıtı’nda başladı. Veliaht Prens Charles’ın katıldığı törende, şehitler için dua okundu. 100. yıl, Çanakkale’de çeşitli etkinliklerle anılırken kentte geniş güvenlik önlemleri de alındı. Şehir içi trafiğin kapatıldığı Çanakkale sokaklarında ise bugün sessizlik hakimdi.

Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen anma etkinlikleri, bugün Şehitler Abidesinde düzenlenen uluslararası törenle başladı. Savaşta hayatını kaybeden Yeni Zelanda ve Avustralyalı askerlerin aileleri, Gelibolu sırtlarında anma törenlerine katılırken, Çanakkale’de düzenlenen ilk törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Galler Prensi Charles Mehmetçik Anıtı önüne çelenk bıraktı. Törende ölenler için saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu. Marşın ardından dua okunmasına geçildi.

“Her iki tarafın kahramanlıklarını hatırlamalıyız”
Çanakkale’deki anma töreninde konuşan Galler Prensi Charles, “Yüzyıl önce bu yarımadada cesurca savaşanları anmak üzere toplandık. Gelibolu’da savaşan herkes tüm dünya tarafından takdirle anılıyor” dedi.

Charles sözlerine şöyle devam etti:

“O insanlar modern savaşın yıkıcılığı, hastalıklar ve savaşın sonundaki soğuk havayla mücadele etmek zorunda kaldılar. Her iki tarafın da kahramanlıklarını hatırlamalıyız”

Tüm Dünyaya Barış Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise törendeki konuşmasında şunları kaydetti:

“Dün akşam İstanbul’da ve bugün burada verdiğimi barış mesajının çok önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın bu mesaja çok ihtiyacı var.”

Tüm dünyaya barış mesajı vermek için Çanakkale’nin çok önemli bir yer olduğunu düşünüyorum.”

“100 yıl önce Gelibolu’da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni… Offf gençliğim eyvahhh.”

“Bu topraklara her milletten yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.”

“Nitekim onlar savaş anında bile karşılarındaki düşmandan öte bir insan olarak gördüler.”

“Karşılıklı saygı zemininde başlayan dostluk bizleri bugün burada biraraya getirdi.”

“Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olması için çalışma kararlılığımız bir kez daha ifade ediyorum.”

Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale’de taşa, toprağa denize kazılan dostluk mesajına sahip çıkmaktır.”

Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim evlatlarımız olmuşlardır” sözünü hatırlattı ve ekledi: “Evet bu topraklarda yatan her genç bizim evladımızdır.Anıtlarımız bu topraklarda hayatını kaybeden yarım milyon gencin tamamının tümünün sembolüdür.”

Şehitler Abidesindeki tören, çocuklardan oluşan Barış Korosu’nun 3 ayrı dilde seslendirdiği barış şarkıları ve TSK Mehter Birliği’nin marşlarıyla devam etti. Mehmetçik Anıtı’nda yapılan askeri geçit töreni ardından; Türkiye, Avustralya, İngiltere, Yeni Zelenda ve Fransa’ya ait fırkateynler Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Türk Yıldızları’nın 57. alay Şehitleri anısına yaptığı gösteri büyük ilgi gördü.

Cumharbaşkanı Erdoğan ve Galler Prensi Charles’ın temsili Şehitlik ziyareti sonrasında, Çanakkale Kara Savaşları 100. yıl dönümü kapsamında İngiliz Anıtı’nda bir tören daha düzenlendi. İngiliz Anıtı’nda ülkelerin ortak marşının okunduğu programda bir konuşma yapan Prens Charles, Çanakkale’ye gemilerle gelen askerlerin karaya çıktıklarında savaşın zorluğunu hissettiğini belirterek yaşananları unutmadığını dile getirdi. Tören Anzak askerlerinin günlüklerinin okunmasıyla ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galler Prensi Charles, İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins ile Cumhurbaşkanı Pakistan Hüseyin İngiliz Anıtı’na çelenk bırakmasıyla son buldu.

Anma törenlerinde, devlet başkanı, parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan, büyükelçi düzeyinde 90’a yakın ülkeden üst düzey temsilci yer aldı. Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yıl anma törenlerine 17 ülkeden katılan devlet başkanlarının yanı sıra, KKTC, Cezayir ve Rusya’dan parlamento başkanı düzeyinde, Afganistan, Gambiya ve Sudan’dan cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde katılım gerçekleşti. Törene Macaristan’dan eski Cumhurbaşkanı Pal Schmitt de iştirak etti. Türkiye’de muhalefet partilerine herhangi bir davet yapılmayan anma törenleri sonrasında açıklama yapan; CHP, HDP ve MHP’li siyasetçiler duruma tepki gösterdi.

Adeta Sıkı Yönetimin Olduğu Sokaklar Sessizliğe Büründü
Geçişlerin yapıldığı Çanakkale Feribot İskelesi’nin çevresindeki yüksek binalar ve iskelede geniş güvenlik önlemi aldı. İl Emniyet Müdürlüğü ile özel şirketlere ait çekiciler, güvenlik gerekçesiyle iskele civarındaki motosiklet ve bisikletleri otoparka çekti.Çanakkale’de sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Demircioğlu Caddesi ve Kayserili Ahmetpaşa Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokakta, kaldırımların kenarlarına polis bariyerleri konuldu.

Çanakkale Halkevi’ne gece geç saatlerde yapılan operasyonda, Halkevi balkonunda asılı olan “Diktatörün, gericinin, faşistin yürü üstüne üstüne, Halkevi ile 1 Mayıs’a” yazılı 1 Mayıs pankartı söküldü. Sabah saatlerinde de Halkevi’nde başlayan arama ile birlikte 4 kişi de gözaltına alındı. İ.G., B.Ç., T.İ. ve C.S., isimli Halkevleri üyeleri ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Halkevi’ndeki arama ise yaklaşık 4 saat sürdü.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir