Çanakkale’de 5 Yılda 2 Ton Atık Pil Toplandı

04 Mart 2011

Çanakkale Belediyesi tarafından “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” gereği Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile pillerin toplanması, taşınması ve bertarafı adına yapılan protokol doğrultusunda gerçekleştirilen 5 yıllık çalışmada 2 tona yakın atık pil toplandığı açıklandı.

28 Nisan 2006 yılında Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile birlikte kentte başlattılan kampanya kapsamında bugüne kadar toplam yaklaşık 2 ton atık pil toplandığını belirten belediye yetkilileri, “Atık piller personelimizce pil toplama kutularının bulunduğu noktalardan toplanarak TAP yetkililerine teslim ediliyor. Günümüz itibariyle 79 adet toplama noktası bulunmakta olup, bu noktalarda 113 adet bidon ve 8 adet pil kutusu yer alıyor. Yürüttüğümüz kampanya kapsamında ilk ve ortaöğretim okullarındaki öğrencilerimeze birimimizce eğitimler veriliyor” dedi.

TAP derneğiyle 2010 yılı Kasım ayında ortaklaşa “Okullar arası Atık Pil Toplama Kampanyası” başlatıldığnı da belirten belediye yetkilileri, ?Mücavir alanımızdaki ilk ve ortaöğretim okullarını kapsayan, atık pillerin ayrı toplanmasını teşvik eden ödüllü bir kampanya olan bu kampanya 30 Nisan 2011 tarihinde sone erecek. Kampanya sonunda okullardan alınan tartım sonucuna göre en çok atık pil toplayan ilk 3 okula TAP Derneği tarafından ödül verilecek” dedi.

Öte yandan pil toplama kampanyası ile ilgili olarak Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Süleyman Demirel Konferans Salonu?nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında ilk ve ortaöğretim kurumlarından temsilci öğrenci ve öğretmenlere bilgiler verildi. Çanakkale Belediyesi ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği?nin Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğinde gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Evimizde ürettiğimiz bütün atıkların ayrı ayrı sınıflandırmaya tabii tutularak bertaraf edilmesi gerekiyor. Bunları evimizin ve işyerimizin dışına atmakla atıklardan kurtulamıyoruz. Bu atıklar yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Yeniden kullanıma kazandırılıyor. Dünyada nüfus oranı hızla artıyor. Eskiden pilli araç çok fazla yoktu. Ancak son günlerde baktığımızda her şeyde pil kullanılıyor. Dolayısıyla bunların ayrı bir şekilde toplanmasında büyük yarar var. Bilimsel olarak yaptığı tahribatlar da ortadadır. Damlaya damlaya zarar gölleri oluşuyor. Damlaya damlaya çevreyi zedeliyoruz. Yapacağımız tek şey atıkları ayrı yerde toplamak. Bütün pilleri toplama gayreti içerisinde olmalıyız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Pil İthalatçılar Derneği yetkilisi Savaş Arna da konu hakkında çeşitli bilgiler verdi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir