Çanakkale’de “Ebola Virüsü” Şüphesi

17 Eylül 2014

Çanakkale kapalı cezaevinde tutuklu bulunan Afganistan uyruklu J.H, Ebola Virüsü şüphesiyle karantinaya alınarak 112 Acil Ambulansıyla Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servisine getirildi. Acil serviste gerekli tedbirlerin alınmasının ardından özel bir odaya alınan J.H.’nin yapılan testler sonucunda üst solunum yolu enfeksiyonundan rahatsızlandığı tespit edildi.

Ebola nedir?
Ebola, insanlarda Ebola Hastalığına (Eski adı Ebola Hemorajik Ateşi) yol açan bir virüstür. İnsanlarda ve primatlarda (enfekte maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) sıklıkla ölüme yol açan ciddi bir hastalıktır. Ebola Virüsü Hastalığı salgın haline geldiğinde ölüm oranı %90’lara kadar çıkabilir.

Ebola hangi ülkelerde görülüyor?
Ebola Virüsü Hastalığı salgınları öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika’nın ücra köylerinde görülürken, şimdi ise salgın nedeniyle dünyanın pek çok ülkesine yayılmış durumda. İlk olarak 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen Ebola, 2013 yılından itibaren yeniden yükselişe geçti. Şu anda Ebola’nın en sık görüldüğü ülkeler, Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti.

Ebola nasıl bulaşır?
Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülüyor. Çeşitli vücut sıvılarına (kan, kusmuk, idrar, dışkı, ter) direkt temas ile virüs insandan insan bulaşıyor. Bir kez birisi hastalandığı zaman, virüsü birkaç değişik yol ile diğerlerine bulaştırabilir. Virüs insanlara ilk olarak vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır. Meyve Yarasaları (Fruit Bats) Ebola Virüsünün doğal konağı olarak görülüyor.

Ebola’nın tedavisi nedir?
Hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır.

Ebola virüsü nedir?
Filoviridae (filovirüs) ailesinin 3 üyesinden biri Ebola Virüsü olup diğerleri Marburg Virüsü ve Cueva Virüsüdür. Ebola Virüsü 5 ayrı türe sahiptir:

Ebola’nın tedavisi bulundu mu?
Bundibugyo Ebola Virüsü (BDBV)
Zaire Ebola Virüsü (EBOV)
Reston Ebola Virüsü (RESTV)
Sudan Ebola Virüsü (SUDV)
Taï Forest Ebola Virüsü (TAFV).
Ebola hastalığının bulaşması

Ebola virüsünün doğal rezervuarı şu ana kadar ispat edilemediğinden bir salgın başlangıcında virüsün insana nasıl bulaştığı bilinmemektedir. Araştırmacılar ilk hastanın enfekte bir hayvanla temas sonucu virüsü aldığı hipotezini ileri sürmüşlerdir.

Ebola virüsü’nün belirtileri nelerdir?
Ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık. Bazı hastalarda da şu belirti ve bulgular görülebilir: Kaşıntı, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, vücut içinde ve dışında kanamalar. Laboratuvar bulgularında düşük beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısı ile yüksek karaciğer enzimleri görülmektedir.

[zaman.com.tr]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir