Çanakkale’de GMKA Destekleri Tartışıldı

14 Haziran 2012

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde mali, teknik ve doğrudan faaliyet desteği programları ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı ÇTSO Toplantı Salonu’nda yapıldı.

GMKA’nın Çanakkale’deki kuruluşların projelerine gereken desteği vermediği yolundaki açıklamalara cevap veren GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, adaletsizlik ve haksızlığın söz konusu olmadığını, desteklerin Balıkesir ve Çanakkale’ye belirlenen oranlarda dağıtıldığını ifade etti.Toplantıya, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Meclis Başkanı Erol Özen, ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız, Çanakkale ili oda ve borsalarının yönetim kurulu üyeleri, genel sekreterleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Ajansa proje sunan kuruluşların temsilcileri katıldı.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yakın geçmişte kurularak faaliyete geçen Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın amacının TR 22 bölgesinde, Çanakkale ve Balıkesir’in kalkınmasına katkı sunacak projelere destek vermek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Burada bulunan bütün sivil toplum kuruluşları ve bütün Çanakkalelilerin amacı da aynı. Çanakkale’nin gelişmesi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, yeni yatırımların gelmesi, mevcut işletmelerimizin rekabet güçlerinin geliştirilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ajansın sağladığı desteklerden bütün Çanakkale yatırımcıları sonuna kadar faydalansın istiyoruz. Bu nedenle GMKA temsilcilerini huzurlarınıza davet ettik. Varsa eksik kalan konular hakkında hepimizi bilgilendirsinler istedik. Ajans yetkilileri hem Ajansın çalışma sistematiği hakkında bilgi verecekler, hem de sizlerin her konuda merak ettiğiniz hususları cevaplayacaklar.”

Daha sonra kürsüye gelen GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Ajansın proje bazında destek dağıttığını belirterek, desteklerin yüzde 40 Çanakkale, yüzde 60 Balıkesir oranına göre verildiğini hatırlattı. Gündoğan, “Eğer nüfusa göre verilseydi, Çanakkale yüzde 27 alırdı. Ayrıca, yüzde 40’a 60 yazılı bir kural da değildir. İyi projeler olduğu sürece Çanakkale aldığı desteklerdeki payını artırabilir. Kaynakların dağılımındaki ilkelerimiz tarafsızlık, adalet ve şeffaflıktır. Proje desteklerine bağımsız kurullar ve hakemler karar veriyor. Eğer Çanakkale’ye haksızlık yapılıyor, Balıkesir gözetiliyor derseniz, Yönetim Kurulumuzda yer alan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin’e haksızlık etmiş oluruz” diye konuştu.Çanakkale’nin desteklerden nasıl faydalandığı konusunda rakamlara dayalı olarak ayrıntılı bilgi veren Mustafa Gündoğan, şimdiye kadar Balıkesir ve Çanakkale’ye toplam 28 milyon liralık kaynak kullandırıldığını belirtti. Bunun yüzde 38.9’luk bölümü olan 10 milyon 750 bin lirasının Çanakkale’ye, yüzde 61.1’lik bölümü olan 16 milyon 900 bin lirasının da Balıkesir’e kullandırıldığını söyleyen Gündoğan, destek almaya hak kazanan projelerden 78’inin Çanakkale, 109’unun da Balıkesir’den olduğunu belirterek, “Burada da oran yüzde 41.7’ye, 58.3’tür. Lütfen büyük tabloya bakalım. Adaletsizlik, haksızlık aklımızdan en son geçen şeydir. Biz sizleri desteklemek için varız. Bu desteklerden faydalanma yoluna bakın” dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen de Balıkesir’in sadece ajans desteklerinde değil teşvik politikasında da Çanakkale’den daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:”Yeni teşvik paketinde Çanakkale ikinci bölgeye çıkarılırken, Balıkesir üçüncü bölgede kalmıştır. Bu da Çanakkale aleyhine yüzde 15-20 seviyesinde menfaat farkı yaratıyor. Bu desteklerle aramızdaki fark daha da açılacak. Bu konularda Çanakkale olarak kendimizi iyi ifade edemiyoruz. Biz GMKA’ya suçlama yapmıyoruz, duyarsız davranıldığını düşünüyoruz ve Çanakkale olarak sınfta kalmak istemiyoruz.”Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aşkın Değirmenci, İzmir’deki Turizm Fuarı’nda Balıkesir’in çok iyi tanıtıldığını, Çanakkale için promosyonel tanıtım malzemesi bastırılmadığını, Moskova’daki Turizm Fuarı’nda ise, Çanakkale’nin tanıtılmadığını söyledi.

GMKA’nın Dış İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Esra Altay ise, tanıtım malzemeleri ile ilgili konuda her iki ilin de aynı zamanda bilgilendirildiklerini ve eşit şartların sağlandığını ancak Çanakkale Valiliğinin tanıtım malzemelerini daha sonraki fuarlarda da kullanmak üzere aceleye getirmek istemediği için İzmir’e yetişmediğini ifade etti. Destek almak isteyen kuruluşları GMKA Yönetim Kurulu Üyeleri ile diyalog içinde olmaya çağıran ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız da, “Yanlışlıklar, eksiklikler olacaktır. Bunların düzeltilmesi için bu tür tartışmaların olması normaldir” diye konuştu.

Son olarak kürsüye gelen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, Çanakkaleliler olarak projeleri birlikte değerlendirme ve analiz etme önerisinde bulunarak, uzmanların gözden geçirmesiyle projelerin reddedilme oranının azalacağını ifade etti. Ülgür Gökhan, desteklerin polemik konusu olmaması gerektiğini ifade ederek, “GMKA yönetim kurulu üyeleri olarak karar verici olanlar bizleriz. Sizlerin kaynaklarınızı kullandırıyoruz ve sizleri temsil ediyoruz. En çok kaynağı ilimize çekmemiz için çalışmamız gerekir. Vazifemiz bu olmalıdır” dedi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir