ÇANAKKALE’DE TARIM PLATFORMU TOPLANDI

14 Mart 2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in Başkanlığında yapılan toplantıya Çanakkale Tarım sektöründe yer alan paydaşlar katıldı.

Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlık yetkilileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdare, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Çanakkale Ziraat Odası, Çanakkale Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, TAR-KOOP, Arı Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimleri Odası, GMKA, TKDK yetkilileri yer aldı. Açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş “Öncelikle ev sahipliğinden dolayı Çanakkale Ticaret Borsasına çok teşekkür ediyorum. Hepiniz İlimiz tarımına yıllardan beri hizmet eden kurumlarsınız. Sizler gibi tarım paydaşlarının aynı çatı altında burada olması ve sizlerle bu toplantıyı gerçekleştirmek çok anlamlı. İnşallah bugün Çanakkale’miz için, tarımımız için aynı zamanda çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için önemli kararların alındığı veya bir başlangıçların olduğu bir toplantı olur” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen “Öncelikle evinize iş yerinize hepiniz hoş geldiniz. Sayın Bakanım Şahsınızın ve Kurumunuzun Çanakkale’ye olan yaklaşımınızdan dolayı sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Biz bu dönemi fırsata çevirmek istiyoruz. Sizin orda varlığınız bize çok ciddi güç veriyor. Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta çok güçlü yanları olan sektör olmasına rağmen daha alacak çok ciddi yolları olduğunu düşünüyorum. Öncelikle markalaşma yolunda yapabileceğimiz çok ciddi işler olduğunu da görüyorum. Markalaşmaya da hepimiz çok önem veriyoruz. Çünkü hak ettiğimiz, emeğimizin, sermayemizin ve aldığımız riskin karşılığını almanın tek yolu, ne üretirseniz üretin o ürettiğiniz üründe markalaşmadan geçiyor. Bu dönemde de Çanakkale’yi daha iyi nasıl bir marka haline getirmeliyiz buna bakmamamız gerekiyor. Bununla da ilgili bütün sektördeki kuruluşlar birtakım çalışmalar yapıyorlar. Bizim buradaki en büyük eksikliğimiz bu sektörlerin içindeki kurumların ve yöneticilerin birbiri arasındaki diyalog eksikliği vardı. Biz bu dönemde de bu diyalog eksikliğini gidermek istiyoruz. Her sektördeki temsilci kendine göre çok ciddi çalışmalar yapıyor. Fakat bu çalışmaları birbirimizle daha koordineli ve sinerjik bir şekilde yaparsak bu çalışmalardan çok daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Dolayısıyla bugünkü toplantımızı da önemsiyoruz. Ve bu toplantıların da sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Belirli dönemlerde sizlerle hem gelişmelerle ilgili bilgilendirmek istiyoruz. hem de varsa taleplerimiz bu toplantılarda sizlere de iletmek istiyoruz” dedi.

Başkan Üzen ayrıca konuşmasında, “Bugün burada tarım platformu toplantımızın ikincisini gerçekleştiriyoruz. Toplantımızın verimli ve sürdürülebilir olması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzden işin sekreterya kısmı için destek aldık. Gündemimiz yoğun. Sektör büyük. Sektör büyük olunca sorunları da büyük oluyor. Çözüm yolları da farklı oluyor. Dolayısıyla sizin önderliğinizde kurumlarımız ile birlikte bu işlerin sürdürülebilirliğini sağlayalım. Ve süreç içerisinde de yol alalım. İlk hedefimiz de bu Mayıs ayında gerçekleştireceğimiz Ulusal Peynir Çalıştayı. Bu Çanakkale’nin hem tarımı hem de turizmi açısından çok önemli. Sektörle iştigal eden Türkiye’deki tüm oyuncular buraya gelecek. Bakanımızın da burada olması bir fırsattır. Ona da bazı konular ile ilgili sizlerin de onayı ile iletmemiz gereken konular varsa onları da Mayıs ayından önce bir araya gelerek son çalışmalarımızı tamamladıktan sonra bir toplantı yaparsak hep beraber orda da hem bir sözcümüzü belirleriz, hem de Çanakkalemiz için ilgili konularla ilgili bilgi aktarırız Sayın Bakanımıza. Hem de kendisine taleplerimizi iletmiş oluruz diye düşünüyorum. Ben emekleriniz için de tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, konuşmasında “Sayın Bakanım, biz ihracatla ilgili bundan iki yıl önce biz ihracat çalıştayı yapmıştık. Arkadaşları ihracat yapan tüm illere gönderdim. 4-5 gün oradaki altyapılar incelendi. Ve rapor oluşturuldu. Yani İlimizde ihracat yapmanın bazı dezavantajları var. Şöyle ki mesela üretim desenimize baktığımızda 4-5 aylık bir üretim zamanımız var. Ama ihracatçılar genelde en az 10 aylık ürün tedarik edebilmenin peşindeler. Böyle bir handikabımız var. İkincisi lojistik altyapı eksiliğimiz çok fazla. Dış ticaret temsilciklerimizin olmaması yine limanda ihracat yapabilecek uygun altyapıların olmaması, gümrük ve tercümanlık bürolarının olmaması ile ilgili birçok dezavantajlarımız var. O yüzden ihracat yapabilmemiz için bunların eş zamanlı olarak ele alınması ve geliştirilmesi lazım. Mesela bilinen ürünlerimizin dışında ürün çeşidine gidilmesi lazım. Yani yılın büyük çoğunluğunda üretim yapılan bir ürün olması lazım ki ihracat ayağını burada tamamlayalım” dedi.

“BU MODELİ BÜTÜN ÇANAKKALE’YE YAYMAYI İSTİYORUZ”
Karadağ ayrıca hayvancılık ile ilgili olarak şunları kaydetti. “Biz Büyükbaş hayvancılıkta, sütte büyük bir mesafe kaydettik. Hijyen konusunda çok iyi durumdayız şuanda. Ama küçükbaş hayvancılık için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. Burada da küçükbaş hayvancılığımızın mobil olarak otlatılması veya bakımının yapılmasından kaynaklanan bir takım sıkıntılar var. Özellikle barınaklarımızın veya ağıllarımızın merkezlerin dışında olması. Elektrik, su ve altyapısının olmaması. Sağılan sütün soğuk zincir kapsamında istenilen yere ulaştırılamaması. Makine ile sağım yapılamaması gibi bir takım sıkıntılar var. Biz İl Müdürlüğü olarak geçen yıl Özel idare bütçesi katkılı Çınarlı Köyünde bir üreticimize bir proje yaptık. Güneş panelli sağım sistemi kurdurduk. Bu yıl denemelerini yapıyoruz. Eğer bu model uygun olursa biz randıman alabilirsek bir proje kapsamında bu modeli bütün Çanakkale’ye yaymayı istiyoruz. Yani süt kalitesini, bakteri, somatik hücre, bu gibi süt kalitesini belirleyen unsurların da bir yıllık analiz sonuçlarını izleyerek sonuçlarını da üreticimize aktaracağız. Yine bu konuyla ilgili beş tane kurs düzenledik, sürü yöneticisi. 4 tane de bu yıl düzenleyeceğiz. 135 üreticimizin katıldığı Demonstrasyon çalışmaları yaptık. 2017 yılında da yine 90 kursiyerimizin katılacağı eğitimler yapacağız, aynı zamanda süt hijyeni ile ilgili de 27 kurs planladık 415 kursiyerimizin katılmasını da planlamış bulunmaktayız” dedi.

Toplantı Çanakkale Tarımının genel sorunları, Tarım ve tarıma dayalı sanayide yatırım sorunları, İhracat, Pazarlama ve Markalaşma sorunlarının görüşüldüğü bir arama konferansı konseptinde gerçekleştirildi. Tarım Platformu Toplantısı’nın başlıca konuları arasında, Tarım platformu toplantısının belirli periyotlarda yapılması, yatırımlara görüş veren kuruluşların koordinasyonunun sağlanması, Sulama yatırımların arttırılması, mevcut yatırımların kapalı borulu sulama sistemine çevrilmesi, Örtü altı tarımının yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatılması, Uluslar arası tanıtım, markalaşma ve ihracat çalışmalarının yapılması ve Tarım Bakanlığının uluslararası tanıtım grubuna ilimizden işadamlarının da katılım sağlanması yer aldı. Toplantı, karşılıklı fikir alışverişleri ve önerilerin ardından son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir