Çanakkale’den Barış Tınıları Yükseldi

09 Temmuz 2015

Çanakkale Belediyesi’nin de destek verdiği Çanakkale Korolar Festivali, bu yıl yurt içi ve dışından toplam 30 koronun katılımıyla 7-12 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında düzenlenen festivalin teması ise ‘Barış’…

Kentte 5 gün boyunca müzik ziyafeti yaşatacak olan festivalin açılış seremonisi kordonboyundaki Seyir Terasında gerçekleşti. Açılış etkinliğine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar başta olmak üzere konuk koristler ve çok sayıda kentli katıldı.

“Savaşla Değil, Barışla Anılmak İstiyoruz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, açılışta yaptığı konuşmasına kenti renklendiren koro ve koristlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Kentin bugüne kadar Troia ve Çanakkale Savaşları başta olmak üzere savaşlarla anıldığını belirten Başkan Gökhan, “Ama artık biz böyle duyulmak, anılmak istemiyoruz. 100. yıla geldiğimizde şuna karar verdik; artık bu kent barışla anılmalı. Barışın kenti sloganımız 100. yılla daha da pekişmeli. Dünyaya buranın bir barış kenti olduğunu ilan etmemiz ve bunu göstermemiz gerekir diye düşündük. Ve 100. yıl etkinliklerindeki temayı bunun üzerine kurduk” dedi.

“Barışı Taşıyoruz…”
Bu yıl 3. Kez düzenlenen Çanakkale Korolar Festivali’nin de barış temasıyla düzenlendiğine dikkat çeken Başkan Gökhan, “Bu akşam da burada 3.’sünü gerçekleştirdiğimiz Korolar Festivaline, barış temasıyla yaklaşıyoruz ve kentin çeşitli yerlerinde kentlilerimize ulaşıyoruz. Barışı taşıyoruz aslına bakarsanız. Çünkü bugün de dünyada bize en gereken şeyin barış olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyada, özellikle Ortadoğu’da yaşanan çeşitli olaylara baktığımızda, Çin’de Uygurlara yapılan zulme baktığımızda, Afrika’daki zulümlere baktığımızda, savaşan ülkeleri gördüğümüzde bu dünyanın barışa ne kadar barışa muhtaç olduğunu hissediyoruz” diye konuştu. Gökhan, “Savaşların sıkıntısını yaşamış bir bölgeden barışı haykırarak, dünyadaki barışa da katkı sağlamasını diliyoruz” dedi.

Farkındalık Korosu Dikkat Çekti
Çanakkale Korolar Festivali’nin düzenlenmesinde büyük emekleri bulunan ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Mete Gökçe’ye de teşekkürlerini ileten Başkan Gökhan, 2011 yılında gerçekleşen Çanakkale Korolar Festivali’nde deneyimlediği koro şefliğini hatırlatarak, koro yönetmenin ne kadar zor olduğunu da esprili bir dille kentlilerle paylaştı.
Kente gelen korolar arasında dikkat çeken koroların da bulunduğunu belirten Başkan Gökhan, meme kanseri sürecinden geçen kadınların oluşturduğu Farkındalık Korosu’nun bunların başında geldiğini söyledi. Başkan Gökhan, “Bu hanımefendiler, meme kanseri başlangıcından geçmiş ve tedavilerini tamamlanmış hanımefendiler. Onları bu cesur davranışlarından dolayı ve kadın olmalarından dolayı bir kez daha kutluyorum. Kadınlarımızın özgür yaşadığı bu kentte böyle bir koronun buraya gelmiş olması bizi çok onurlandırdı ve çok sevindirdi” dedi. Başkan Gökhan sözlerine yine barışa vurgu yaparak tamamladı. Güney ve Kuzey Kıbrıs’taki koroların birlikte gerçekleştireceği performanstan söz eden Başkan Gökhan, “İşte yine barış, hep barış… Bu kentte sonsuza dek barış… Hep birlikte sonsuza dek özgürce yaşayacağız” dedi.

Barış İçin Sarıldılar…
Başkan Gökhan’ın büyük alkış alan gösterisinin ardından ise boğazdaki ışık gösterisi ile birlikte ÇOMÜ’lü öğrenci tarafından denizden tekne ile getirilen barış mektubu okundu. Barışa vurgu yapılan mektupta yer alan ‘birbirinize sarılın’ dizelerinin okunduğu sırada davetlilerin ayağa kalkarak birbirlerine sarılmaları da renkli görüntüler oluşturdu.

Açılış seremonisi, Çanakkale Korolar Festivali Genel Direktörü Koro Şefi Mete Gökçe’nin festivale katılan tüm koristlerle birlikte gerçekleştirdiği performans ile son buldu. 12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan festivalin ana mekanları ise, İskele, Yeni Kordon, Seyir Terası, ÇOMÜ İçdaş Kongre Merkezi ve Gelibolu.
Festivale ise, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çoksesli Koro Topluluğu (Bolu), Acappella Grup 34 (İstanbul), Ankara Vokal (Ankara), Ancora Öğretmenler Korosu (Mersin), Ankoro (Ankara), Armoni Vokal (Ankara), Ars Nova (İstanbul), Boğaziçi Caz Korosu (İstanbul), Boğaziçi Gençlik Korosu (İstanbul), Çanakkale Barış Korosu (Çanakkale), Çanakkale Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu Çocuk Korosu (Çanakkale), Çokfonik Müzik Derneği Çoksesli Korosu (Adana), Denizli Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi Korosu (Denizli), Farkındalık Korosu (Ankara), Isparta Polifonik Korolar Derneği Yetişkinler Korosu (Isparta), Karadeniz Teknik Üniversitesi Çoksesli Korosu (Trabzon), Kıbrıs’ta Barış İçin İki Toplumlu Koro (Kıbrıs), Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği Otello Çoksesli Korosu (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Koro Makü (Burdur), Konrul Vocal Ensemble (Çanakkale), 100 Ses, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi GSEB Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Korosu (İstanbul), Mersin Oda Korosu (Mersin), Mersin Polifonik Korolar Derneği Nevit Kodallı Yetişkinler Korosu (Mersin), Pamukkale Üniversitesi Çoksesli Korosu (Denizli), Samsun Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu (Samsun), Samsun İlkadım Gençlik Merkezi Amisos Çoksesli Korosu (Samsun), Sofia Boys (Bulgaristan), Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi Çoksesli Korosu (Tekirdağ) koroları katılıyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir