Çanakkale’nin En Derin İnşaat Çukuru!

03 Kasım 2016

Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi inşaatının temeli, 11 buçuk metre derinliğe ulaştı. Ayrıca zemin çalışmalarının devam ettiği dev inşaat projesinde, şu ana kadar % 20’lik ilerleme kaydedildiği ve 9 Milyon Türk lirasının harcandığı açıklandı.
2
Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi inşaat çalışmaları devam ediyor. 27.083 m² kapalı alana sahip projenin son durumu hakkında bugün bir inceleme ve sunum gösterisi gerçekleştirildi.
1
İnşaat Mühendisi Oktay Abbasoğlu tarafından yapılan sunumda, öncelikli olarak jet grout, diyafram duvarı ve ankraj sistemlerine değinildi. Zemin çalışmalarında 1595 adet jet grout sisteminin kullanıldığını belirten Abbasoğlu; ” Grout’ların her biri 80 cm olarak yapıldı. Ve bunlara 15 bin metreküp çimento enjekte edildi. 1 jet grout, dakikada 30 cm çekilerek 1 saate imal edildi” dedi.
5

Atatürk Caddesinde Bulunan Binaların Altına Kadar Gidiyor

Jet grout sisteminden sonra, zeminde oluşan basıncı önlemek amacıyla yapılan diyafram duvarları hakkında bilgi veren Abbasoğlu;” Jet groutlardan sonra, diyafram duvarları yapılmaya başlandı. Zeminin kil tabakasının geçimsiz özelliği bulunması nedeniyle, yol kotundan aşağı olacak şekilde diyafram duvarlarının boyu  2o metre olacak şekilde tasarlandı. Diyafram için, 414 metre uzunluğunda gidaj duvarı yapıldı. Diyafram duvarlarının genişliği 2.80 metre, kalınlığı 80 metre ve boyu 20 metre derinliğe inecek şekilde imal edildi. Toplamda 4 kademede kazı yapıldı. Diyaframların, parsel dışına doğru oluşturulan kuyularına sonra ankraj imalatı yapıldı. Ankrajlarımızın uzunluğu ise 23 metre olarak imal edildi. Yani Atatürk caddesinde bulunan binaların altına akdar giden uzunlukta ankrajlara, çelik halatlar geçirildikten sonra çimento enjekte edildi. Her bir ankraj için 7 gün beklemek zorunda kaldık.Ankrajları geremedikten sonra bir alt kazıya inemiyorduk. Bu ankrajları, oluşan basınca karşı yapmak zorundaydık. Sonuçta çevredeki binalar diyaframa baskı yapıyor, bu yüzen ankraj işlemi uygulanıyor. Fakat 3 kişinin yapacağı işi 7-8 kişi ile yapıyorduk “ diye konuştu.
4
3 ve 4 sistemdeki ankrajlarda yaşanan sorun nedeniyle özel üretim balonların sipariş edildiğini söyleyen Abbasoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü;” Yeni ankraj sistemi sipariş verildi. Sonra 3. ve 4. sistemdeki ankrajlara devam edildi. Açıkçası 3. ve 4. zemin ankraj işlemindeki sorun planda öngörülemedi. 1. ve 2. kademede toplamda 2 adet  ankraj yapılıyordu. 3 ve 4’te, 2 adet ankraj yapılabildi. Sonuç olarak temel alanında %95 oranında hafriyat işlemi tamamlandı. Şu an son kademe kazı yapılarak, temel alanına girilmektedir. Çalışmaların en başından bu zamana kadar 9 milyon Türk lirası harcanmıştır.”
6
“Öğrenciler Gelip Bu Çalışmaları Yerinde Görsünler”

Proje sunumunun ardından konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,“Çanakkale gibi bir zemin yapısında iki kat aşağı iniyoruz. Bu alanda ciddi oranda kum çıktı. Yoğun kum olacağı tahmin edilmedi. 23 metre uzunluğunda çevremizdeki binaların altına giriyoruz, ilk 2 kademede su geldi. 3 ve 4 kademede çakıllı su gelmeye başladı. Fakat çakıllı su gelmeye başladı. Malesef çakıllı alan çakılla dolmuyor. Yeni bir teknik arandı. Temelle ilgili yeni projeler yapıldı. Görsellere bakarak 2 yılda hiçbir şey yapılmadı diyebiliriz.Ama bir ankraj için günlerce bekleyebiliyoruz. Benim arzum, üniversitenin inşaat bölümü öğrencileri bu sunumları gelip yerinde görmeleridir. Zemini kötü alanda, bu kadar derin bir inşaat nasıl olur kesinlikle görmeleri lazım. Şuana kadar her şey yolunda gitti, öylede devam edeceğini umuyoruz” dedi.

Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Projesi Hakkında
2
Enerji kaynaklarını güneş, rüzgar, toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak, enerji israfını engelleyecek ve tüm belediye birimlerini de aynı çatı altında toplayacak olan “Yeşil” bina, 47.017.000,00 TL bedel karşılığında, Mercan İnş. ve Tic. Ltd. Şti. + Derya İnş.  Tic. ve San. Ltd. Şti ortak girişimi tarafından üstlenildi. Belediye Meclis Salonunda 13 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda ise, firma yetkilileri ile sözleşme imzalandı. Başkan Gökhan, toplantıda yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin uzun bir süredir yeni bir Belediye Hizmet Binasına ihtiyaç duyduğunu ancak bütçe harcamaları konusunda önceliği kentin alt ve üstyapı projelerine verdiklerini açıkladı. Başkan Gökhan, “Hedefimiz; çağdaş, çevreci ve yeşil bir bina yapmaktı. Bunun için ulusal bir mimari proje yarışması başlattık. Bu projemiz, Türkiye çapında da dikkat çekti” diye konuştu. Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Projesi’ne ilişkin çalışmaların, 1056 gün (yaklaşık 3 yıl) içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir