“Çanakkale’yi Hatırlamamak: Çanakkale Savaşı’nın Kolektif Hafızada Değişen Tarihi”

14 Mart 2014

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) Çanakkale İl Örgütü YSGP üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Erol Köroğlu’nun katılımıyla “Çanakkale’yi Hatırlamamak: Çanakkale Savaşı’nın Kolektif Hafızada Değişen Tarihi” konulu bir konferans düzenliyor. 15 Mart 2014 Cumartesi günü saat 14.00’te Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nundaki konferans YSGP Çanakkale İl Örgütünün 5. buluşması.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP)’nden konferansla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Geçtiğimiz dönemde Permakültür sunumuyla başlatılan etkinlikleri sırasıyla Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Prof. Dr. Türker Savaş ve Durukan Dudu’nun konuşmacı olduğu “Çanakkale ve Ekoloji”, Prof. Dr. Ahmet İnsel’in konuşmacı olduğu “Türkiye’de Sol ve Ekoloji Mücadelesi”, YGSP Eşsözcüsü Av. Arif Ali Cangı’nın katıldığı “4(A)dalet Kampanyamız ve Çanakkale’de Ekoloji Mücadelesi”, Prof. Dr. Cengiz Aktar’ın konuşmacı olduğu “Yerel Siyasetin Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri” temalı buluşma ve söyleşiler takip etti.

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılına yaklaşıyoruz… Bunun kentimiz Çanakkale için özel önem taşıdığı algısı hakim. Acaba neden? Aradan bir asır geçince ekstra bir anlam ve değere mi bürünüyor tüm tarihsel olaylar? Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının özel gündeminde, Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarının 100. yıl dönümü törenlerini nasıl daha görkemli organize ederiz derdi var. Bu uğurda büyük projelere ve yatırımlara girişmede kurumlar birbirleriyle yarışıyor. Çanakkale Valiliği, “Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi” (Gestaş İskele yanı) bile kurmuş durumda ve http://canakkale2015.gov.tr web sitesinden proje çağrısı yapmakta.

Klasik devlet töreni ve etkinlikleri ile geçmişin tekrarını sürekli kılan hallerden sıyrılıp Çanakkale Savaşları’nın 100. yılına ve 1915-2015 arası kolektif hafızamıza ve değişimine bir göz atmak niyetindeyiz. 250 bin bizden, 250 bin onlardan tarzında matematiksel şehitlik anlayışı, hamaset ve milli kahramanlık duygularının yüceltilmesi, içi doldurulmayan bir barış ve barış kenti vurgusu sığlığından kurtarılması gereken bir Çanakkale Savaşları algısı mümkün diyoruz. Gerçekten “Çanakkale” geçilmez mi? veyahut bir devrin battığı yer mi? Bu topraklarda gerçekte ne oldu? Nasıl bir tarih hafızası yaratıldı? Çanakkale’yi nasıl hatırlıyoruz? Ya da Çanakkale’yi hatırlıyor muyuz? Konuğumuz Erol Köroğlu’nun edebiyatı ve tarihi birleştiren üslubuyla farklı bir sunum bizleri bekliyor. Davetlimizsiniz…

Yard. Doç. Dr. Erol Köroğlu;
1970’de İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü’nde 1993’te tamamladı. Aynı bölümden 1996 tarihinde yüksek lisans derecesi aldı. 2003’te bu kitabın orjinalini oluşturan teziyle Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü’nden doktora derecesini aldı. Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve Türkçe dersleri koordinatörü olarak görev yaptı. Selim Sırrı Kuru’yla Sözden Yazıya: Edebiyat İncelemeleri (1994) ve Nükhet Esen’le Hayata Bakan Edebiyat: Adalet Ağaoğlu’nun Yapıtlarına Eleştirel Bakışlar (2003) başlıklı derlemeleri yayına hazırladı. İletişim Yayınları’nın Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce kitap dizisinin Modernleşme ve Batıcılık cildi dahil olmak üzere, çeşitli kitaplarda ve Toplumsal Tarih, Varlık, Cogito gibi çeşitli dergilerde makaleleri yayımlandı. Tarih Vakfı yönetim kurulu üyesi de olan Köroğlu, 2007 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir