ÇATOD’tan Sitemli Bilgilendirme Toplantısı

25 Ocak 2014

Çanakkale Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyeleri, 19-20 Ocak 2014 tarihlerinde yapılan ÇANAKKALE ? LİMNİ ORTAK İŞ GELİŞTİRME VE KOORDİNASYON ÇALIŞMASI’ hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan ÇATOD Dernek Başkanı Kemal Pazarbaşı, Çanakkale Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇATOD) ve Limni Otelciler Birliği tarafından organize edilen çalıştayın haberlerde farklı bir şekilde yansıtıldığını belirterek sitem etti. Çalıştay sonrasında birçok önemli  kararın alındığını ifade eden Pazarbaşı; “Biz hiç bir zaman yaptığımız işleri bireysel olarak üstümüze almadık. Hep Çanakkale’yi konuştuk bundan sonrada böyle olacak. Yalnız şunu belirtmeliyiz, Çanakkale’ye turizm kenti diyoruz. Fakat bir turizm müdürümüz bile yok. Biz turizmciler olarak çobansız bir sürü gibiyiz” dedi.

Çanakkale ve Yunanistan’a bağlı Limni Adası arasında karşılıklı iş birliğinin sağlanması, her iki bölgenin de başta turizm, ticaret, eğitim ve kültür alanlarında ortak gelişimi ve iki ülke arasındaki dostluk bağlarının kuvvetlendirilmesi adına Çanakkale’de yürütülen ÇANAKKALE ? LİMNİ ORTAK İŞ GELİŞTİRME VE KOORDİNASYON ÇALIŞMASI’ sona erdi. Yapılan toplantılar sonrasında dün Limani Otel’de bir araya gelen Çanakkale Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇATOD) yönetim kurulu üyeleri, son gelişmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Toplantıda, vize ve ulaşım sorununun en çok masaya yatırılan konu olduğunu belirten ÇATOD Dernek Başkanı Kemal Pazarbaşı, 2014 ve 2015 yılı içerisinde bu konuda Çanakkale’de önemli adımlar atılacağını belirtti.

“Mayıs 2014’te Uğurlu Limanı Açılacak”
Bilgilendirme toplantısında ulaşım ve vize konuları hakkında açıklamlarda bulunan ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, “2014 yılında hem gemi, hem de liman sorunlarının çözülmesi pek gerçek görünmüyor. Bu yüzden 2014 yılı içerisinde eğer olursa ulaşım mevcut limanlar üzerinden sağlanacaktır. Ve yine Çanakkale- Limni arasında mevcut belirlenen seferler uygulanacaktır. 2015 yılında liman ve vize işlerinin çözümlenmesini bekliyoruz. Bize Yunanistan’dan en net bilgi, Limni adasına kapıda 15 günlük vize verilmesi konusunda aktarıldı” dedi.

ÇATOD Dernek Başkanı Kemal Pazarbaşı ise, Gökçeada’daki Uğurlu Limanı’nda 6 yıldır açılması beklenen gümrük kapısının 2014 yılı Mayıs ayında açılacağını duyurdu. Pazarbaşı; “Uğurlu Limanı Mayıs’ta açılacak. Şuanda sadece pasaport işlemlerinde sıkıntı olduğunu duydum. Eğer açılırsa, Çanakkale ve Limni arasında daha kolay bir ulaşım sağlanacaktır. Sorunu çözmek için yazışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde Dış İşleri Bakanlığı bu konularda Atina’da temaslarda bulunacak.” diye konuştu.

“Amaç Çanakkale’ye Kazandırmak”
Toplantıda konuşmalarını sürdüren Pazarbaşı, ÇANAKKALE ? LİMNİ ORTAK İŞ GELİŞTİRME VE KOORDİNASYON ÇALIŞMASI’nın basında sadece bir kurum tarafından yapılmış gibi ele alındığını söyleyerek; “21-24 Kasım tarihleri arasında katıldığımız Selanik Turizm Fuarı’nda bir araya geldiğimiz Limni Otelciler Birliği yönetim kurulu ile yapılması planlanan Çanakkale-Limni seferleri ile birlikte her iki bölgenin özellikle turizm potansiyelini arttırmak için ortak projeler üretilmesi ve mevcut alt, üst yapı ve bürokratik sorunlar konusunda ortak çözümler için fikir birliğine varılmıştır. 05-08 Aralık tarihleri arasında İzmir Travel Turkey fuarında Limni Otelciler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile ÇATOD olarak ilk resmi toplantımız gerçekleştirilmiştir. İzmir toplantısı neticesinde Ocak ayının ilk yarısı içinde Limni Otelciler Birliği önderliğinde Limni Adasında bulunan oteller, tur operatörleri ve ilgili STK temsilcilerinden oluşan kalabalık bir grubun Çanakkale’yi ziyaret etmesi ve ortak bir yol haritası oluşturulması kararına varılmıştır. Daha sonra Limni’den gelen komşularımızı süreç içerisinde Gelibolu yarımadası, Troia, Anzak bölgelerinde bir turizmci olarak gezdirdik, bilgilendirdik. Çanakkale’de ÇTSO, Vali Ahmet Çınar ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a beraber ziyaretlerde bulunduk. Fakat organizasyon basında bu şekilde yansımadı. Daha çok başkaları üstlenmiş gibi etkinlik gösterildi. Bizim için bu önemli değil, Çanakkale’de iş birliği olsun iş ilişkileri daha iyi şekilde gelişsin istiyoruz. Avrupa’ya bir kapı açacağız, onlar da burada bir kapı açacak. Amaç, Çanakkale’ye kazandırmak. Şuanda oradan kimse gelmiyor. 1 kişi bile gelse bizim için kazançtır. Biz hiç bir zaman yaptığımız işleri bireysel olarak üstümüze almadık. Hep Çanakkale’yi konuştuk bundan sonra da böyle olacak. Yalnız şunu belirtmeliyiz, Çanakkale’ye turizm kenti diyoruz. Fakat bir turizm müdürümüz bile yok. Biz turizmciler olarak çobansız bir sürü gibiyiz. Başında insanlar var, ama ne kadar yetkileri ve ne kadar başarılı olduklarını tartışmak gerekir.” dedi.

Toplantının sonunda sonuç bildirgesinden bahseden ÇATOD Yönetim Kurulu Üyeleri, Çanakkale ve Limni arasındaki gelişmelerin 30 Ocak tarihinde daha da netlik kazanacağını duyurdu.

ÇANAKKALE ? LİMNİ ORTAK İŞ GELİŞTİRME VE KOORDİNASYON TOPLANTISI SONUÇ RAPORU

VİZE

1- Limnos’un mevcut 5 adada sağlanan 15 günlük kapıdan vize imtayazına kavuşması için Yunanistan Adalar ve Denizcilik Ticaret Bakanlığına Çanakkale sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, turizm işletmelerinden alınan talep mektubu ile başvuruda bulunulmuştur. Başvuru Limnos Belediye Başkanlığı tarafından yapılmıştır. Süreç Limnos Belediye Başkanlığı ve Limnos Otelciler Birliği tarafından takip edilmektedir.
2- Toplantı akabinde  AB Dönem Başkanlığını yürütmekte olan Yunanistan  Dışişleri Bakanlığı nezninde Limnos’lu muhataplarımız ve Türkiye’de bulunan ilgili kurumlarca ortak bir metin hazırlanıp ortak imzalanarak 15 günlük kapıdan vize verilmesinin yanı sıra 2 ülke arasında mal ticaretinin kolaylaştırılması husularını vurgulayan bir iyi niyet mektubunun hazırlanmasına karar verilmiştir.
3- 15 günlük kapıdan vize uygulamasına alternatif olarak İstanbul Başkonsolosluğuna Çanakkale’den yapılacak vize işlemlerinin kolaylaştırılması için, Çanakkale merkezde bir irtibat merkezinin oluşturulması  konusu Limnos ve Çanakkale taraflarından ayrı ayrı talep mektubu ile  dile getirilecektir.
4- İşadamlarımızın ticaret ve sanayii odası veya ticaret borsalarından referans mektubu almaları şartıyla ve konsolosluğa  gitmeksizin  vize işlemlerinde kolaylık ve uzun süreli shengen vizesi verilmesi hususunda girişimlerde bulunulacaktır.

TİCARET
1- Karşılıklı yerel ürünlerin ticareti için ticareti yapılabilecek ürün çeşitlerinin ve miktarlarının belirlenmesi ve gümrükle koşullarının  oluşturulması için  her 2 tarafta gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

  1. 1 nolu maddenin çözümü ile her iki bölgedeki yerel ürünlerin diğer bölgede satış ve tanıtımının sağlanması,’dükkan içinde dükkan’ konseptiyle mevcut yerel ürünlerin satıldığı dükkanlarda karşı tarafın yerel ürünlerine yer verilmesi konusunun incelenmesine karar verilmiştir.

İŞBİRLİĞİ ALANLARI

TURİZM İLE İLGİLİ FAALİYETLER
1- Karşılıklı ortak turistik programların 2 bölgenin turistik otelciler birlikleri, seyahat acenteleri ve tur operatörleri tarafından oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda birbirini tamamlayan, ortak veya benzer tur paketleri üretilecek olup, oluşturulan ortak tur paketleri her 2 bölgede tüketiciye sunulacaktır. Bunun yanında üretilen ortak  tur programları ulusal ve ululararası tur operatörleri ile paylaşılacak, çeşitli online satış kanallarında da satışının yapılması için girişimlerde bulunulacaktır. Bilindiği üzere her 2 bölgenin gerek antik dönemden gerek yakın tarihten gelen birçok  ortak değerleri mevcuttur.
2- 2 bölgenin ortak tarihsel süreçlerinden olan 1. Dünya savaşına ait  Avustralya ve Yeni Zellandalılara ANZAC Turu programları oluşturulacaktır.
3- Tüm dünyada milyonlarca sempatizanı olduğu söylenen Niyazi Mısri taraftarlarının Limnos’a seyahatlerinin Çanakkale üzerinden yapılmasının özendirilmesi, bu kapsamda Niyazi Mısri dernekleri ile iletişime geçilmesi, Çanakkale ve Limnos’a davet edilmesi, bu ziyaretlerin yıla yaygın bir şekilde gerçekleşebilmesi için taleplerinin ve beklentilerinin belirlenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda Niyazi Mısri’ye ait Limnos’daki türbenin düzenlenmesi, sürekli ziyaret ve etkinliklere uygun hale getirilmesi gerek Limnos tarafı gerek Niyazi Mısri dernekleri ile ortak çalışma yapılarak girişimlerde  bulunulmasına karar verilmiştir.
4- Yukarıdaki maddeler ışığında Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) ve Limnos Otelciler Birliği uluslararası bazı fuarlarda ortak stand açılması konusunda çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir.
5- Karşlıklı olarak her 2 bölgede bulunan turistik ve kültürel değerlerin aynı zamanda yapılan kültürel etkinliklerin şehir merkezlerinde kurulan/kurulacak info kiosklarda tanıtımının yapılması konusunun çalışılmasına karar verilmiştir. Karşılıklı bölgelerin turizm danışma noktalarında diğer bölgenin tanıtıcı meteryallerinin sergilenmesine karar verilmiştir.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
1- Karşılıklı ortak veya sıralı sanat, kültür ve eğlence etkinliklerinin düzenlenmesi için ortak çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir

  1. Çanakkale Belediye’si Limnos heyetini 2014 ağustos ayında gerçekleştirilecek Uluslararası Truva Festivaline davet etti. Bu kapsamda Çanakkale merkezde bulunan Seramik Müzesi’nde Çanakkale ve Limnos ortak’Seramik Sergisi’ açılmasına karar verilmiştir. Yine festival programı içerisinde karşılıklı’Yerel Yemekler’ temalı bir organizasyon düzenlenmesi fikrinin işlenmesine karar verildi. Bu etkinliklere ayrıca Midilli Adası’nın da davet edilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.
  2. Çanakkale Belediye’si’Altın Yıllar Yaşam Merkezi’ projesi kapsamında bilgi deneyimlerin paylaşımı için Limnos Belediye’sinden bir heyetin Çanakkale’ye ziyaret etmesi ve bu projenin bir ayağının da Limnos uygulanması için çalışmalar yapışması konusunda fikir birliğine varıldı.
  3. Ortak konserler, sergiler, film gösterimleri gibi etkinlerin düzenlenebilmesi için girişimlerde bulunulmasına karar verilmiştir.
  4. Limnos Belediyesi Çanakkale ve Gökçeada Belediyelerini 2014 yılı kasım ayında gerçekleşecek olan’Rakı Festivali’ne davet etti.
  5. Her 3 Belediye yelken ve yelkencilik ile ilgili faaliyetlere doğrudan destek verilmesi konusunda fikir biriliğine vardılar.
  6. Limni’de bulunan Niyazi Mısri Türbesi’nin ziyaretlere açılması için gerekli alt ve üst yapı düzenlemelerinin yapılması konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bu konuda Türkiye’de bulunan Niyazi Mısri Vakıf/Dernekleri ile Limni  Yerel idaresinin ortak hareket etmesi konusunda gerekli resmi girişimlerin sağlanmasına karar verilmiştir.
  7. Limnos Myrina’da kültür faaliyetleri için yapılan bir binada Limnos Belediyesi tarafından bir bölüm ayrılması, türbesi hakkında ilgili dillerde bilgilendirme yapılması, konu hakkında rehberlik hizmeti verilmesi hususları Limnos Yerel İdaresi tarafından  taahhüt edilmiştir.
  8.  2015 yılına özel ortak bir kültürel etkinlik düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı.
  9. Çanakkale Tabibler Odası ve Limnos Tabibler Odası 2014 yılı Ağustos ayı içinde Limnos’da’Mitolojji ve Tıp’, 2015 yılı içinde Çanakkale’de’Savaş ve Tıp’ konulu 2 adet uluslararası tıp kongresi düzenlenmesi konusunda mutabakata varmışlardır.

EĞİTİM FAALİYETLERİ
1- Çanakkale ve Limnos Belediyeleri destekli karşılıklı olarak ilköğretim ve lise öğrencilerine periyodik olarak bölgeye eğitim ve kültür gezisi düzenlenmesi konusunda fikir birliğine vardılar.
2- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan Merkez ve Gökçeada  Gastronomi bölümleri ile Limnos’da bulunan Gastronomi bölümleri arasında ortak proje geliştirme ve değişim programları uygulanması konusunun çalışılmaya başlanmasına karar verilmiştir.
3- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sinin Limnos’da tanıtımının yapılması ve Limnos’dan öğrencilerin yüksek eğitimi konusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin tercih etmeleri konusunda yapılacak çalışmalar için bir sonraki Limni’deki toplantıya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nün davet edilmesine ve gerekli hazırlıklar için bilgilendirilmesine karar verilmiştir.

ULAŞIM
1- Karşılıklı 2 bölgedeki ticaretin ve iş birliğinin gelişmesi için 12 ay boyunca sürekli ve istikrarlı ulaşımın sağlanması konusu GESTAŞ yetkililerine bildirilmiştir.
2- Çanakkale ve Limni arasındaki işbirliği’nin olmazsa olmazı olan ulaşım konusunda GESTAŞ’ın desteklenmesi, bu kapsam oluşturulacak ortak tur paketlerinden belirli bir oranda kar payının GESTAŞ hizmetine ayrılması konusunda fikir birliğine varılmıştır
3- Karşılıklı mal ve hizmet ticaretinin geliştirilmesi, olumsuz hava şartlarında süreklilik  için ilerleyen dönemlerde katamaran yerine feribot kullanılması konusunda çalışma yapılmasının GESTAŞ’dan talep edilmesi konusunda fikir birliğine varışmıştır.
4- Çanakkale Limnos arasında sefer ücretlerinin karşılıklı seferlere olacak talebi arttırması için piyasa koşullarına göre uygun yapılması konusu GESTAŞ’a iletilmiştir.
5- Çanakkale ? Limnos hattının yanı sıra Limnos Gökçeada hattının açılması talebi GESTAŞ’a iletilmiştir.
6- GESTAŞ tarafından yapılacak seferlerin saatlerinin ve günlerinin belirlenmesi sırasında bu yapılan toplantı sonrasında oluşacak komisyona danışarak belirlenmesi gerekliliği GESTAŞ’a iletilmiştir. Sefer gün ve saatleri belirlenirken özellikle bir taraftan diğer tarafa geçen kişilerin en azından gidilen akşam gidilen tarafta konaklamanın zorunlu olacağı şekilde ayarlanmasının önemi vurgulanmıştır (Örneğin sadece sabah erken saatte tek sefer bir taraftan, ertesi gün akşam diğer taraftan dönüş)
7- GESTAŞ’ın yanı sıra ada ile karşılıklı uçuşların yapılabilmesi konusunda ön fizibilite çalışması yapılması için ilgili firmalar ile temasa geçilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır.  Bunun yanında deniz uçağı alternatifi de gündeme gelmiştir.
8- GESTAŞ’dan yapılacak seferlerin maliyetinin her 2 taraftan ortak garanti edilmesi ve/veya maliyetin önemli bir oranda karşılanması için yaklaşık sefer maliyetinin GESTAŞ tarafından öğrenilmesine ve destek konusunun çalışılmasına karar verilmiştir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir