Çocuklar Çamurla 2700 Yıl Öncesine Gitti

23 Ağustos 2017

İÇDAŞ’ın “Antik Dönem Seramik ve Çocuk” isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında çocuklar antik dönemin killi toprağıyla antik kentte seramik yaptı. Arkeologlar eşliğinde yapılan toprağı çıkarma, eleme, çamur haline getirme faaliyeti, fırında seramik pişirme yönteminin öğrenilmesi ile tamamlandı.

20 çocuğun katıldığı projeyle ilgili açıklama yapan Parion Antik Kenti Kazı Başkanı 19 Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Uygulamanın hedefi, çocuklarımızın ve gençlerimizin antik dönemlere yönelik zihinsel bağ kurmalarını sağlayarak, tarihi değerlere yaklaşımlarını, bakışlarını pozitif yönde geliştirmektir. İÇDAŞ A.Ş.’nin tarihi arkeolojik mirasa sahip çıkılmasına adına uygulamaya koyduğumuz bu proje ile çocuklarımız zihinsel olarak 2700 yıl önceki yaşantıya yolculuk yaptılar. O dönemin kap kacaklarını, malzemelerini, yaşam alışkanlıklarını anlamaya çalıştılar. Bu tür uygulamalar çocukların tarihi mirasa yaklaşımlarını pozitif yönde etkileyecektir.”

ÇOCUKLAR HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer tarafından uygulanan projede çocuklar önce antik döneme ait kazı alanından killi toprak çıkardı. Ardından eleyerek, seramik yapımına uygun çamur haline getirmeyi öğrendiler. Antik alanda kurulan ‘çömlekçi çarkı’ ile çocuklar, antik döneme ait bazı objeleri yapmayı öğrendiler. Ardından da yaptıkları objelerin kullanıma hazır hale getirilmesi için fırınlamayı ve pişirmeyi öğrendiler.

“İÇDAŞ Antik Dönem Seramik ve Çocuk” isimli proje kapsamında, Parion Antik Kenti gezisi ve o döneme ait seramik parçalarının arkeolojik faaliyetlerde değerlendirilmesine yönelik bilgiler de verilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir