ÇOMÜ Gözlemevi Başarılı Çalışmaları ile Göz Dolduruyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde 2008 yılında başarılı gözlemlerin yapıldığı açıklandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, gözlemevinin Türkiye?de yer alan gözlemevleri arasında önemli bir yerinin olduğunu belirterek, ?2008 yılında yaptığımız başarılı çalışmalarda 3 teleskopumuzla 10 yıldızın ışık ölçümlerini yaparken, 8 yıldızın da ışık ölçümlerini kısmen tamamladık.4 asteroitin yıllık gözlemlerinin de yapıldığı gözlemevimizde 5 yıldızın da minimum zamanlarını gözlemledik. 17P/Holmez kuyruklu yıldızının da gözlemlerine 2008 yılında devam ettik. Bu gözlemlerden elde edilen veriler de tez çalışmalarında ve araştırma projelerinde kullanıldı? dedi.
Prof. Dr. Osman Demircan, 2008 yılı içinde yapılan gözlemler ve sürdürülen çalışmalar neticesinde birçok projeye destek aldıklarını da belirterek, ?Bu kapsamda 7 TÜBİTAK projesi, 6 ÇOMÜ BAP projesi ve 1 AB gençlik projesini tamamlayan merkezimiz, aynı dönem içinde 4 TÜBİTAK projesinin, 5 ÇOMÜ BAP projesinin, 1 DPT projesinin ve 3 yurt dışı kaynaklı araştırma projesinin de çalışmalarına devam etti. Yine 2008 yılı içinde merkez üyeleri, indeksler tarafından taranan dergilerde 30 makale, uluslararası toplantılarda sunulan tam metin basılan 3 makale ve ulusal toplantılarda sunulan tam metin basılan 23 makale yayınladı? dedi.
Prof. Dr. Osman Demircan, gözlemevi olarak eğitime ve eleman yetiştirmeye sürekli katkı sağladıklarını da ifade ederek, ?Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevini 2008 yılında bin kadar ilk ve orta öğretim, 250 kadar yüksek öğretim öğrencisi eğitim amaçlı ziyaret etti. 50 kadar lisans ve lisans üstü eğitim düzeyinde eleman yetiştirme çalışması yapılırken, eğitim amaçlı 1 yıldönümü kutlaması ve 3 halk günü düzenlendi? dedi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...