ÇOMÜ TIP Fakültesi Hastanesi’nde Cilt Kanserine Erken Teşhis İmkanı

26 Eylül 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, Dijital Dermoskopi cihazıyla benlerden oluşan cilt kanserlerine erken teşhisin artık mümkün olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, son yıllarda güneş ışınlarının zararlı etkisinin yükselmesi yüzünden cilt kanseri riskinin arttığını belirterek, “Malign melanomi, benlerden gelişebilen bir cilt kanseri olup, erken teşhisi hayat kurtarıcıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre son 25 yılda cilt kanseri riski 4 ? 5 kat artmıştır. Dijital Dermoskopi cihazı benler ve pigmentli deri lezyonlarının tanısında kullanılan, özel bilgisayarlı görüntüleme sistemidir. Yağlanan deri yüzeyi, ışıklı büyüteçle büyütülerek resme alınmaktadır. Pratik, kolay, ucuz ve basit bir tekniktir ve yan etkisi yoktur. Vücuttaki benlerin haritası oluşturularak, her bir ben için dermoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Bir sonraki kontrolde aynı işlemler tekrarlanır ve karşılaştırılır. Periyodik takipler ile benlerden gelişen cilt kanserleri erken teşhis edilebilir, benlerin gereksiz çıkarılması önlenebilir. Dijital dermoskopi cihazı, bende izlenen değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak risk olup olmadığını belirtir. Cihaz deri yüzeyindeki yapıları 70 kat büyüterek inceler. Çıplak gözle malign melanom tanısı koyma ihtimali muayene ile yüzde 50 ? 60 iken, cihaz ile yüzde 90’ın üzerine çıkmaktadır” dedi.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji polikliniğinde bu cihazın mevcut olduğunu söyleyen Öğretmen, polikliniğe başvuruda bulunan hastaların ücretsiz olarak bu tedavi yönteminden faydalanabileceklerini ifade etti.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir