ÇTSO 2015 Yılı Birinci Ortak Komite Toplantısı Yapıldı

26 Mart 2015

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı ve altı ayda bir yapılması gereken 2015 yılının birinci Ortak Komite Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İçdaş Salonu’nda yapıldı. Ortak Komite toplantısının açılışında konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, önceki ortak komite toplantısında, komitelerimizin daha aktif olmasını, proje üretmelerini ve takip etmelerini istirham ettiğini belirterek, “Komitelerimizden güzel çalışma örnekleri gelmeye başladı” diye konuştu.

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin’in Ortak Komite Toplantısı’nda yaptığı konuşma şöyle:

“Biliyorsunuz, Kanun bu toplantıları bizlere yılda iki kere yapma görevi veriyor. Ancak biz yeterli görmüyor ve Komite Başkanlarımız ile her ay bir araya gelerek toplantı yapıyoruz. Geçen yıl yaptığımız 2. Müşterek komite toplantımızda komitelerimizin daha aktif olmasını, proje üretmelerini ve takip etmelerini istirham etmiştim.Komitelerimizden güzel çalışma örnekleri gelmeye başladı.
1 No’lu Komitemiz Çanakkale’de Madencilik Potansiyeli konusunda bir sunum hazırladılar ve bizlere sundular
4 No’lu Komitemiz susam ile ilgili bir rapor sundular ve susam ile ilgili desteklerin artması talebinde bulundular.
5 No’lu Komitemiz bir ticaret sitesi oluşturmak için çalışıyor.
6 No’lu Komitemiz Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile ilgili güzel bir çalışma sundular, bugün için de rica etmiştim ancak çalışmalarını geliştirdiklerini ve önümüzdeki ay Mecliste sunmak istediklerini öğrendim.
8 No’lu Komitemiz, inşaatçılar sitesi ile ilgili bir çalışma başlattılar ve talep topluyorlar.
10 ve 11 No’lu Komitelerimiz de gıda ile ilgili böyle bir çalışmayı başlatacaklar zannediyorum.
15 ve 16 No’lu Komitelerimizin turizm sektörü ile ilgili talepleri olmakla beraber öncelikli olarak Odamızın devam eden projelerine kendilerinden daha fazla katkı sunmalarını bekliyorum.
17 No’lu Komitemizden genelde tarife talepleri gelmekte ve yeterli özeni gösterdiklerini düşünüyorum.
18 No’lu Komitemiz sigortacılık sektörü ile ilgili hafta kutlamaları faaliyetlerini Mayıs ayında gerçekleştirecekler.
20 No’luKomitemiz eğitim ve sağlık sektörü ile ilgili taleplerini Rektörlüğe ilettiler,
21 No’lu Komitemiz de mobilyacılar çarşısı ile ilgili çalışmalarını yapacak.
Diğer komitelerimiz de sektörlerinin sorunlarını, güncel ekonomik olayları görüşerek toplantılarını yapıyorlar.
Yönetim Kurulumuz gelen talepleri değerlendirerek iletilmesi gereken konuları ilgili mercilere iletmekte ve Komite Başkanlarımıza belli periyotlarla yazılı bilgi verilmektedir.
Çanakkale için ne yapılsa az. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak da öncelikle üyelerimize hizmet, Çanakkale’ye ve Ülkemize hizmet anlayışı ile Çanakkale’yi hak ettiği yere taşımak için doğru bildiğimiz hizmet yolunda yürümeye devam edeceğiz.
Biraz sonra Karacabey Ticaret Borsası’nın da katılımları ile Meclis Toplantımız ardından akşam yemeğimiz olacak. Ben sözü fazla uzatmadan Komite Başkanlarımıza ve Komite Üyelerimize söz vermek istiyorum.”

TOPTANCILAR SİTESİ PROJESİ GÖRÜŞÜLDÜ
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin’in açılış konuşmasının ardından, Komite Başkanları söz alarak, önerilerini aktardılar.

İlk olarak söz alan 15. Nolu Komite Üyesi İsmet Balkan, 100 Yıl etkinlerinden Çanakkale esnafının fayda göremediğini, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın da katkılarıyla etkinleri çoğaltırsak hem esnaf hem de Çanakkale daha çok fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

16 No’luKomite Başkanı Kemal Pazarbaşı, 2015’in geride kaldığını, ileriye bakmak gerektiğini söyleyerek, “Artık 2016’da ne yapacağımızı, neyi planlayacağımızı konuşmamız lazım. 2016’da ne yaparız da Çanakkale’yi gündemde tutarız, bunları ele almalıyız. Örneğin Truva Müzesi açılmadı, seneye açılacağı söyleniyor. 2016’yı bir Truva Yılı yapabilir miyiz çünkü belli bir yılı yok ya da Kazdağları’nı öne nasıl çıkarabiliriz? Turizm sektörü iyi durumda değil. Biz 2015 olmasından dolayı hissetmiyoruz. 2015 olmasaydı çok kötü olurdu. O nedenle 2015’i bırakıp, 2016’nın hesabını yapmalıyız. 2016 için konuşup, planlar yapmalıyız. 2016’da açılacak Truva Müzesi’ni gündemde tutmalıyız. Yabancılar Truva’yı çok iyi biliyorlar, Çanakkale’yi tanımıyorlar bile. Ancak biz Truva’dan yeteri kadar faydalanamıyoruz. Üç saat Truva’yı gezip, akşam 6’da otele girip sabah 6’da çıkıyorlar. Biz şehre katkısı olacak, birşeyler alacak, Çanakkale’de uzun süre kalacak turist istiyoruz. 1.3 olan ortalama geceleme süresini 2 geceye çıkarırsak bundan herkes faydalanacaktır” dedi.

Turizm sektörü ve 15-17 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan Türkiye Otomobil Rallisi’nin Çanakkale ayağı ile ilgili görüş alışverişinin ardından, kurulması planlanan inşaat malzemecileri sitesi ilgili görüşmelere geçildi.

8 No’luKomite Başkanı Aydın Fırat, inşaat malzemecileri sitesi için çalışmaları ve talep toplamayı sürdürdüklerini, 30 işyerinden yazılı talep aldıklarını ancak tanıtım yapmak ve bu konuda kamuoyu oluşturmak gerektiğini ifade etti.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin de, bu konuda yer tahsisi için Milli Emlak ile birlikte çalışma yapıldığını ancak belli bir sayıya ulaşmak ve gerçekten istekli olunduğunu belirtmek gerektiğini vurguladı.

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Semizoğlu ise, Defterdar Mustafa Işık’ın Vergi Haftası nedeniyle ÇTSO ziyaretinde yer talebinde bulunduklarını, Defterdar Beyin de destek vereceğini belirttiğini ifade ederek, “Belli bir sayıya ulaşmak önemli, inşaat malzemecilerinin yanı sıra gıda ve mobilyacılar gibi diğer komitelerimizin de satış ve showroom olarak talepleri var. Diğer komiteleri de harekete geçirmeliyiz, sayıyı kısa sürede yükseltebiliriz. Defterdar Bey’den söz aldık ama somut bir yer konuşamadık Arsa tahsisinde metrekare ve kaç işyeri olacağı önemli” dedi.

5 Nolu Komite Başkanı Emre Altındal da söz alarak, sektörel bazda değil de herkesi kapsayan bir proje geliştirmenin daha doğru olacağını, kendi komitesinin de 40’a yakın talep topladığını vurgulayarak, “Birlik olursak, herkesi kapsayan bir proje olursa daha iyi olur” diye konuştu.

Bunun üzerine ÇTSO Başkanı Bülend Engin, “O zaman bu işin noktasını koyalım, bir ay sonraki komite başkanları toplantısına değil de haftaya Çarşamba günü komite başkanları olarak toplanalım, bu konuyu görüşelim. Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte komite başkanları bir araya gelsin. Tüm komiteler katılsın, daha iyi fikirler ortaya çıkacaktır. Tartışalım, bir yol haritası çizelim, kendi içimizde görevlendirme yapalım. Herkes fikriyle gelir, oylama yaparız, çoğunluk ne derse o olacaktır” dedi.

7 Nolu Komite Üyesi Halit Taşkıran da, inşaatçılar olarak projeye her türlü desteği vereceklerini ifade ederken, 4 No’lu Komite Üyesi Nihat Parlak, söz konusu toptancılar sitesi projesinin ne amaçlı olacağını sorarak, “Üretim, satış ya da depolama amacıyla mı kuracağız? Bu konuda bir karar olursa, arkadaşlar daha iyi fikir sahibi olur” dedi. 8 No’lu Komite Başkanı Aydın Fırat da, ilk olarak depolama ve satış amacıyla düşündüklerini belirtti. ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, “Tabandaki arkadaşlarımız ne istiyorsa, o olacaktır” diye konuştu.

Daha sonra söz alan 7 No’lu Komite Başkanı Adem Yılmaz, inşaat sektörünün sorunlarından söz ederek, sektörün tarım ve turizm ile birlikte Çanakkale ekonomisinin yüzde 30’unu kapsadığını ancak arsa temininde sorun yaşandığını, sektörde yeni imar alanlarının açılması gerektiğini ifade etti. Adem Yılmaz, “İmar alanı sıkıntısı maliyetleri yükseltiyor. İkinci bir husus da, Karacaören’in alt kısmı imara açıldı, burası aslında tarım arazisi. Verimli alanların daha az kullanılması faydalı olacaktır” dedi.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise cevaben yaptığı konuşmada, 1/100.000’lik Çevre Planı ile ilgili olarak, bundan 5-6 ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Müdürlüğü ve Valilik’e yazı yazarak, belli yerlerin 300-500 metrelik şerit halinde ticari amaçla açılmasını istediklerini söyledi. Bülend Engin, ayrıca mevcut havaalanının Çanakkale içinden çıkartılarak, bu havaalanının yerinin bir kuruluşa verilerek, güzel bir planlama ile hem konut olarak hem de işyeri olarak projelendirilebileceğini ifade etti. Bülend Engin, “Güzel bir planlama yapıldığı zaman hem yeni havaalanı yapılır, hem de 2-3 ilçemize havaalanı kazandırabiliriz. Bu düşüncemizi dün Çanakkale Ticaret Borsası’nda yapılan Çanakkale Odalar ve Borsalar Ortak Toplantısı’nda görüştük. Ankara’da yapılacak olan 8. Sanayi Ticaret Şurası’nda da bunun gibi Çanakkale’nin sorunlarını dile getireceğiz” dedi.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin, 8. Sanayi Ticaret Şurası’nda havaalanının Çanakkale’nin dışına taşınması konusunda yanı sıra, Çanakkale’nin gelişimine büyük darbe vuran hava mania konusunu da gündeme getireceklerini, daha önceki yazışmalarda da hava mania uygulamasının teknik olarak yanlış olduğunu ifade ettiklerini belirtti. Havaalanının şehir dışına çıkarılması önerisini sadece imar için yapmadıklarını, Lapseki bölgesine yapılacak Çanakkale Köprüsü ve buradan geçecek demiryolu ile birlikte havaalanının buraya taşınmasının daha mantıklı olacağını düşündüklerini vurgulayan Bülend Engin, ortak toplantıda, TOBB Üniversitesi’nin iki fakültesinin Çanakkale’de açılması konusunun da görüşüldüğünü ifade etti.

7 No’lu Komite Başkanı Adem Yılmaz ise, Özbek Ovası gibi tarıma elverişli arazinin yabancılar tarafından alındğını, 5-10 yıl sonra imara açılabileceği yolunda söylentiler duyduklarını belirterek, verimli arazilerin imara açılmasının doğru olmayacağını bundan tarım sektörünün de olumsuz etkileneceğini vurguladı.

ÇTSO Meclis Üyesi Güven Barış Yüksel de, Odalar ve Borsalar ortak toplantısında, havaalanını işini alacak şirketin Çanakkale’ye bir değil iki havaalanı kazandıracak olmasının konuşulmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Güven Barış Yüksel, ÇTSO üyesi inşaat şirketlerinin, 50-10 şirketli konsorsiyum kurup, havaalanı işini takip etmesi gerektiğini, ÇTSO’nun da bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediye ile koordineli çalışması gerektiğini ifade etti. Özbek Ovası’nın imara açılması söylentilerinin 5-10 yıldır var olduğunu ve doğru olmadığını söyleyen Yüksel, ayrıca Çanakkale’de yabancılara mülk satışına izin verilmesinin sektörü geliştireceğini ifade etti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir