ÇTSO AR-GE’ye Yoğun Talep

30 Aralık 2014

ÇTSO tarafından hibe olarak inşa edilen ve ÇOMÜ Teknopark tarafından, AR-GE yapmak isteyen şirketlerin hizmetine sunulan ÇTSO ARGE Merkezi tamamen doldu. Yeni yapılacak olan büyük AR-GE binası için ise tekrar ön başvurular alınmaya başlandı. Durumu gören firmalar şimdiden sıraya girdi ve son 6 ayda yer olmadığı için geri çevrilen firmalara umut doğdu.

ÇTSO’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de özel sektör tarafından inşa edilen teknopark binaları bulunmasına rağmen, bir Ticaret ve Sanayi odası tarafından inşa edilen ilk ve tek teknopark olan ve 24 AR-GE firması bulunan Çanakkale Teknopark’ta, savunma firmalarından biyoteknoloji firmalarına, bilgisayar firmalarından gıda/ziraat firmalarına geniş bir yelpazede çeşitli firmalar bulunmaktadır. 24 firmanın 4 adedi kuluçka firması (yeni kurulan ve teknoparkta gelişen, yumurtadan çıkmaya çalışan firmalar) olup, işe Bilim Bakanlığından 100 000 TL destek alarak başlamışlardır. Bu firmalardan 2 tanesi yurtdışından yatırım bularak Teknoparkımızdan mezun olmuş olup İstanbul da ileri teknoloji bir anonim şirket kurmak için ilk adımı atmıştır. Teknopark firmalarımızdan Inspark 2014 yılında en hızlı büyüyen 50 teknoloji firmasından biri olarak ödüllendirildi. Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi sıralamasında Teknopark firmalarımızdan İçdaş A.Ş. 7’nci sırada bulunmaktadır. Firmalarımızdan THD Soft Kasım 2014 tarihinde 140.000 TL değerinde AR-GE desteği almıştır.
Teknopark bilgiye ve ileri teknolojiye dayalı firmaların kurulup gelişmesini sağlayan, insanları ve firmaları AR-GE yapmaya teşvik eden ve herkesin gönlünde yatan aslanı uyandırmak için kurulan bir teşebbüstür. Çanakkale Teknoparkımız bu görevi başarı ile yürütmekte olup, AR-GE projelerinden hızlı bir şekilde sonuçlar alınmaya başlanmıştır. NATO gizlilik dereceli Asess elektronik firması uzay simülasyon kabini ve hızlı yaşlandırma kabini gibi ileri teknoloji AR-GE çalışmalarını gerçekleştirerek 8 aylık bir süre içinde teknoparkımızdan, dolayısı ile Çanakkale ilimizden ilk AR-GE ihracatını gerçekleştirmiştir. Astroia firması tarafından yüksek hassasiyetli teleskop aynası üretilmiş, insansız hava aracı yapılarak satışı gerçekleştirilmiş ve planetaryum yapılmıştır. Içdaş A.Ş. baca küllerinden Ytong üretmiş olup çevreci bir AR-GE faaliyeti gerçekleştirmiştir ve normalde atık olacak küller inşaat sektöründe değerlendirilebilecektir. Dermoda firması krom kullanmadan organik ve çevreci maddelerle deri tabaklama işinde başarı ile ilerlemektedir.
Teknoparkın devlet destekli yeni binası için projeler tamamlanmış olup en kısa zamanda inşaatına başlanacaktır ve 100 adet ofis bulunacak yeni bina AR-GE çalışmaları için kiralanabilecektir. İlaveten, 134 dönümlük arazinin bir bölümü kiralanıp bina inşası ile AR-GE çalışmaları yürütülebilir. Ofis kiraları 11 TL iken arazi kirası sadece 1 TL dır ve araziler 20 yıllığına kiralanabilmektedir. Arazi kiralayarak inşaat yapan firmalar, yaptıkları binanın bir bölümünü başka firmalara da kiralayabilmektedirler. Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Üniversite ve OSB arazilerinin tam ortasına denk gelen bir arazide kurulmuş olup, Üniversite ve OSB ye aynı mesafededir ve İzmir Bursa yolu üzerinde ormanlık bir alanda bulunmaktadır. Hem ulaşıma açık, hem de yeşillik ve diğer huzur verici öğeleri barındırmaktadır. 134 000 metrekare teknopark alanı, küçük alanlı teknoparklara göre gelişmeye açıktır. Teknoparkımızın bağlı bulunduğu ÇOMÜ da endüstri ile çalışmaya istekli çok sayıda hoca olup hâlihazırda her türlü işbirliğine açıktırlar, eski teknoparklara göre hoca bulmak çok daha kolay olmaktadır.
Teknoparklarda genel olarak 5746 sayılı yasa çerçevesinde kazançları gelir vergisinden muaf olan personelin sigorta primi işveren hissesinin yarısı Maliye bakanlığı tarafından karşılanır. Bölgedeki yazılım ve AR-GE ye dayalı kazançlar 2023 yılı sonuna kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 2023 yılı sonuna kadar her türlü vergiden istisnadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personelinden Bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler.
Teknopark bağış kabul etmekte olup gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince AR-GE faaliyetlerinde bulunan kişi, kurum veya kuruluşlara makbuz karşılığı sponsor olarak yapılan bağış ve yardımlar toplamı 193 sayılı gelir vergisi kanunu ve 5422 sayılı kurumlar vergisi kanununda belirtilen oran ve esaslar dahilinde indirime tabi tutulur. Girişimcilerin kazançlarının münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır. Bu bölgelerde yer alan firmalar KOSGEB desteklerinden yararlanabilir ve AB, TÜBİTAK, Dünya Bankası gibi kuruluşlardan fon isteyebilir ve şirket yatırımlarını güçlendirebilir.
Teknoparka ön başvuru yaparak sıraya yerleşmek isteyen şirketler veya teknoparkta firma kurarak büyümek isteyen şahıslar akin@canakkaleteknopark.com adresine mail gönderebilir veya www.canakkaleteknopark.com adresinden daha fazla bilgi edinebilirler.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir