ÇTSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

28 Mayıs 2015

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda yapıldı. MHP Çanakkale Milletvekili adayı Kürşat Tuna, ÇTSO Meclis Toplantısının konuğu oldu.

Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, Çanakkale’nin Türkiye’nin ihracata dayalı ileri teknoloji sanayi üretiminin merkezi olması gerektiğini belirterek, “Çanakkale çok ivedi olarak bir kaç tane daha yeni beş yıldızlı otel yatırımı çekebilmelidir. Kentin sosyal ve ekonomik gelişimi için, çok özel tasarlanmış, sanayi, teknoloji, tarım ve hayvancılık teknikleri konusunda ihtisaslaşacak özel üniversiteler çekilebilmelidir. Çanakkale, tıpkı Biga-Bandırma arasındaki ihtisas sanayi bölgelerinde olduğu gibi, sanayi kümelenmelerinin en çarpıcı örnekleri ile donatılmalıdır” dedi.

Meclis’i Yönetim Kurulu adına bilgilendiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin de, Yönetim Kurulu’nun ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nin fuar alanı kapasitesini artırarak, üyelerin tanıtım ve rekabet gücünün de artırılmasını sağlayacak sabit ve kalıcı bir Fuar Ticaret Merkezi için değerlendirme düşüncesini Meclis ile paylaştı.

Bülend Engin, taslak çalışma hakkında bilgi vererek, bununla ilgili teknik ve mimari çalışma hakkında düşüncelerini paylaştı. Bülend Engin, “Bu süreçte tüm yerel aktörler ile ulusal ve uluslararası fuar düzenleyicilerini bir araya getirerek, bir ilk olarak “Çanakkale 2023 Fuar Vizyonu” adı ile Fuar Çalıştayı düzenlemeyi planladık” diye konuştu.

“Cazibe Merkezi Olma Potansiyeli En Yüksek Kentlerin Başında Çanakkale Geliyor”
ÇTSO Mayıs ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Osman Okyay’ın açılış konuşması ile başladı. Osman Okyay konuşmasında, genel seçimlere 11 gün kaldığını ve bu dönemlerde ne kadar uğraşılırsa da ekonomiyi gündemin ilk sırasına taşımanın zor olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bu nedenle ekonomide, küresel gelişmelere daha az duyarlı olduğumuz, işleri tabiri caizse “bekle göre” aldığımız bir dönem yaşıyoruz. Finansal piyasalarda nisbi bir stabilizasyon sağlanmış görünüyor. Reel ekonomide ilk iki ayda yaşanan durgunluğun ardından, iç talep kaynaklı bir hareketlilik yaşanıyor. Sanayi üretimindeki iyileşme, konut ve otomobil satışlarındaki artış, bu eğilimi destekler nitelikte. Dolar kurundaki ekstra yükseliş, bu yıl için başta enflasyon ve ihracat olmak üzere, temel hedeflerde belirgin bir gerilime yol açmış görünüyor. Her şeye rağmen 2015 yılını, ikinci yarıda yaşanması muhtemel hareketlilikle yüzde 4’e yakın bir büyümeyle tamamlamamız sürpriz olmaz.”

Seçimler demokrasilerin bayramıolduğunu ve şu ana kadar birkaç münferit olay haricinde sürecin vakar içinde geçtiğini vurgulayan Osman Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşallah 8 Haziran sabahına da huzur ve güven içinde ulaşırız. Bugün, kentimizin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, misyonumuza uygun şekilde, üç büyük partinin milletvekili adaylarını sizlerle bir araya getirmeyi öngördük. Meclisimizin ikinci bölümünde, kentimizin siyaset kurumundan beklentilerini dile getirme ve adayların Çanakkale vizyonunu ilk ağızdan dinleme fırsatımız olacak”

Konuşmasının son bölümünde Çanakkale’nin potansiyeli ve geleceği konusunda tespitlerde bulunan Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demokratik olgunluk içinde geçeceğinden kuşku duymadığımız bu buluşmada aslına biz temel olarak Çanakkale’nin parlak geleceğinin müjdesini duymak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için İstanbul’un yanına en az dört yeni cazibe merkezi koyabilmesi lazım. Yakın bir gelecekte solda Çanakkale Köprüsü ve sağda İzmit Körfezi Geçişi ile İstanbul ve İzmir birbirine iki önemli hatla bağlanacak. Bu iki hattın içinde kalan ve adına altın çember denilen bölgede, cazibe merkezi olma potansiyeli en yüksek kentlerin başında şüphesiz ki Çanakkale geliyor. Lojistik avantaj, Güney Marmara ve Ege’yi ihracata dayalı yatırımların alternatifsiz lokasyonu kılıyor. Bu gelişme elbette fırsatlar kadar riskler de barındırıyor. Bugüne kadar çarpık yapılaşmadan, düzensiz sanayileşmeden çok büyük yaralar alan Türkiye’nin böylesine değerli bir bölgede yanlış yapma lüksü yok.
Bu nedenle; Bölgedeki tarım havzasına zarar vermeden, planlı bir yapılaşma bu kent için elzemdir. Çanakkale, komşu kentlerle birlikte kara-hava-deniz taşımacılığı avantajlarını iyi kullanıp Türkiye’nin ihracata dayalı ileri teknoloji sanayi üretiminin merkezi olmalıdır. Şehrin kentsel dönüşümü çok iyi planlanmalıdır. Çanakkale çok ivedi olarak bir kaç tane daha yeni beş yıldızlı otel yatırımı çekebilmelidir. Kentin sosyal ve ekonomik gelişimi için, çok özel tasarlanmış, sanayi, teknoloji, tarım ve hayvancılık teknikleri konusunda ihtisaslaşacak özel üniversiteler çekilebilmelidir. Çanakkale, tıpkı Biga-Bandırma arasındaki ihtisas sanayi bölgelerinde olduğu gibi, sanayi kümelenmelerinin en çarpıcı örnekleri ile donatılmalıdır.”

“Odamızın Enerjisini Çanakkale Rüzgarından Üreteceğiz”
Yönetim Kurulu adına bilgilendiren Meclisi bilgilendirmek üzere kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Oda olarak 2015 yılını dolu dolu geçirdiklerini belirterek konuşmasına şöyle başladı:

“Odamıza ülkemizin dört yanından misafirlerimiz geliyor. Cuma günü Ankara Sanayi Odası 210 kişi ile özel uçak kaldırarak Çanakkale’ye davetimize icabet edecek. Bildiğiniz gibi Meclis üyelerimizin talebi ve Meclisimizin kararıyla Odamızın aidatları düşürülmüş ve bütçesi minimum düzeye indirgenmiştir. Odamızın gelirleri personel giderleriyle baş başa durumdadır. Buna rağmen biz farklı kaynaklar yaratarak Çanakkale’mize yeni eserler kazandırmak için çalışıyoruz.
ÇTSO 2. AR-GE ve Rüzgar Türbini ile ilgili projelerimizi Meclisimizin onayı üzerine hazırladık. Sonuçlar belli olduğunda sizlerle paylaşacağız. İnşallah 2015 yılında 2.AR-GE Merkezimizin temelini atacak, Çanakkale’nin rüzgarını kendi türbinlerimizden estirecek, odamızın enerjisini Çanakkale rüzgarından üreteceğiz. Çanakkale Ticaret Sitesi ile ilgili Meclis, Yönetim ve Komite üyelerimizden oluşan Çalışma Grubu yer konusunu sıkı takip ediyorlar ve çeşitli alternatif yerler tespit ettiler.”

“TOBB ETÜ’nün İki Fakültesine Onay Gelirse Biz Yapmaya Hazırız”
Konuşmasında TOBB Ekonomi Ticaret Üniversitesi’nin iki fakültesinin Çanakkale’ye kazandırılması projesine değinen Bülend Engin şunları söyledi:

“Çanakkale’ye kazandırmak istediklerimiz hepimizin bildiği, adeta ezberlediğimiz konular. Aralarında yaklaşık 3 yıldır eli kolu bağlı beklediğimiz, bizzat takipçisi olduğum bir konu da; eğitim öğretim kalitesi hususunda rüştünü ispat etmiş TOBB Ekonomi Ticaret Üniversitesinin iki fakültesinin Çanakkale’ye kazandırılması konusudur. Bakın biz Çanakkale’ye ikinci bir üniversite kazandırmak için kimseden beş kuruş istemedik. Hatta yer gösterin yapalım bile demedik. Yerimizi de kendimiz ürettik. Kongre Fuar Merkezimizin açılışında protokolü imzalanmasına ve 2015 yılında hizmete girmesini planlamamıza rağmen ne yazık ki bir onay yazısı çıkmadı.
Üzülerek itiraf edeyim ki bu konuda kimseden destek göremedik. Devletimize hiçbir külfet getirmeden sadece bir onay bekledik. Ancak artık bu konuyu son kez yine hatırlatıyoruz. Onay gelirse biz yapmaya hazırız. Hazır olmadığımız tek şey Çanakkale’nin zaman kaybetmesidir. Bu yüzden Yönetim Kurulu olarak, Üniversite için tahsis edilen arazinin bir kısmında Çanakkale’nin iş ve yatırım ortamını geliştirmek, ÇTSO Kongre Fuar Merkezimizin fuar alanı kapasitesini artırarak, üyelerimizin tanıtım ve rekabet gücünün de artırılmasını sağlamak üzere sabit ve kalıcı bir Fuar Ticaret Merkezi için değerlendirmek düşüncemizi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tek katta bodrum hariç yaklaşık 10.000 m2 kapalı alanda uzay kafes modeli ile yansıdaki çalışmamız taslak olup bununla ilgili teknik ve mimari fizibilite çalışması için proje hazırlamaktayız. Projemiz sürecinde tüm yerel aktörler ile ulusal ve uluslararası fuar düzenleyicilerini bir araya getirerek, bir ilk olarak “Çanakkale 2023 Fuar Vizyonu” adı ile Fuar Çalıştayı düzenlemeyi planladık. Teknik ve mimari projesi fuar düzenleme usul ve esaslarına göre yapılacak ve inşallah Çanakkale’nin ilk Kongre Fuar Merkezi olan ÇTSO Kongre Fuar Merkezimiz böylelikle gelişen kapasitesi ile uluslararası kriterleri de sağlayan bir Fuar Merkezi olacaktır.”

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin sözlerine şöyle devam etti:

“Davet üzerine Odamızı temsilen katıldığım bir toplantı hakkında da sizlere bilgi vermek istiyorum. Çanakkale’mizin geleceğe yönelik yapılanması için organize edilen bu toplantının konusu Şehrimizi dünyanın sayılı şehirlerinden biri yapmak ve bu amaçla dünyada başarıları ile kendini ispatlamış bir Barcelona bir Dubai vs. gibi şehirlere imza atmış, kimsenin acaba mı diyemeyeceği birine plan yaptırmak.
Ama ne yazıktır ki; toplantıda genç bir şehir plancısı temsil ettiği kurum adına çıkarak, A3 boyutunda bir Çanakkale şehir planını toplantı oda tahtasına yapıştırıp, ‘Bu Şehrin sınırları bu kadar. Ne sağa, ne sola, ne aşağı. Yukarısı deniz, Nereyi planlayacağız? Ve de bu Şehri bu Şehirdeki biz şehir planlamacılar planlar ve yaparız’ diyerek Çanakkale’nin gelişim vizyonunu bu şehir planlanamaz yaklaşımlı bir cümleyle kestirip atmıştır.
Evet, herkes kendisiyle sınırlıdır. Kimileri için bu şehir kendi ufku kadar küçük olabilir. Ancak bu şehir bizim için tarihi kadar derin ve gönlümüzdeki Çanakkale sevdası kadar büyüktür. Ve bizim gönlümüzde büyük bir Çanakkale vardır. 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde de kazanan Çanakkale olsun, Ülkemiz olsun, Milletimiz olsun.”

Meclis toplantısında, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2015 Nisan ayı mizanı ile ilgili raporunun okunması ve onaylanması ve başvuruda bulunan üyelerin Azami Fiyat Tarifelerinin onaylanmasından sonra, toplantının son gündem maddesinde Meclis üyeleri, çeşitli konularda görüşlerini bildirdiler.

Osman Okyay, Çanakkale İş Dünyasının İsteklerini Sıraladı
Daha sonra, toplantının 7 Haziran Genel Seçimleri nedeniyle, 3 büyük siyasi partinin milletvekili adaylarının davet edildiği bölümüne geçildi. Ancak toplantıya, Adalet ve Kalkınma Partisi adayları Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Lapseki ve Çanakkale’ye, Cumhuriyet Halk Partisi adayları da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Biga, Çan ve Yenice’ye yaptıkları ziyaret nedeniyle katılamadılar. Toplantıya, Milliyetçi Hareket Partisi Çanakkale birinci sıra milletvekili adayı Kürşat Tuna katıldı.

Toplantının bu bölümünün açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Çanakkale’nin gelecek dönemden beklentisi büyük olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kentimiz, ulaşım projeleriyle birlikte yakın gelecekte İstanbul ve İzmir arasında oluşacak altın çember bölgesinin yıldızı olmayı istiyor. Üyelerimizden gelen taleplere bakınca Çanakkale iş dünyası yeni dönemde hükümetten; Orman Bölge Müdürlüğü’nün ve Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nün tekrar Çanakkale’ye getirilmesini, Çanakkale Yat Limanı Projesinin önündeki engellerin kaldırılarak Çanakkale’ye kazandırılmasını, Lapseki Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesinin Çanakkale’ye kazandırılmasını, Çanakkale Kruvaziyer İskelesi’nin yapılmasını, yabancılara mülk satışının yapılabilmesini, hava mania sorununun çözülmesini, deniz uçağı Seferlerinin Başlamasını, TOBB ETÜ 2 fakültesinin kurulmasını, Ezine Gıda İhtisas OSB ve Çan Karma OSB’nin kurulmasını, ticaret ve sanayinin gelişimi için gerekli projelerin ve yatırımların gerçekleşmesini, Çanakkale Ticaret Sitesi’nin kurulmasını, Çanakkale Merkez’de otopark sorununun çözümünü ve birlikte çalışma kültürünün geliştirilmesinin sağlanmasını talep ediyor.
Okyay, TÜİK’in yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de gelecekten umudu en yüksek olan gençlerin Kırıkkale ve Çanakkale’de yaşadığını vurgulayarak, “Siyaset kurumunun bu umudu boşa çıkarmayacağına inanıyorum”

dedi ve sözü Çanakkale ile ilgili görüş ve projelerini anlatması için MHP milletvekili adayı Kürşat Tuna’ya verdi.

“MHP Ekonomiyle İlgili Hazırlıklarını İyi Yaptı, Dersine İyi Çalıştı”
Tuna’nın konuşması sırasında, sahnedeki perdeye, Meclis Başkanı Osman Okyay’ın da vurguladığı; ÇTSO’nun Çanakkale’nin atıl durumdaki potansiyellerini ekonomiye kazandırmak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandırmak ve sermayeyi tabana yaymak hedefiyle Çanakkale milletvekillerinden gerçekleşmesini istediği 13 madde yansıtıldı.

Tuna konuşmasında, MHP’nin Çanakkale’de dört genç ve nitelikli isimle yola çıktığını belirterek, “Hazırlamış olduğumuz seçim beyannamesi, tam bir iktidar beyannamesidir. Ülkemizdeki ekonomik yapının bozulmasının farkında olarak, bu dönemde seçim beyannamemizde ekonomiye çok ciddi bir ağırlık verdik. Bu konuda alanında uzman profesyonel, tecrübeli ekiplerimiz aylarca çalışma yaparak, STK’lardan, odalardan, esnaflarımızdan gelen raporlar çerçevesinde ve ekonomistlerin değerlendirmesiyle kalıcı, sürdürülebilir bir ekonomik model inşa etmek için önemli toplantılar gerçekleştirdik ve bunlar seçim beyannamemizde yer aldı” dedi.

Tuna MHP olarak, ülkede mutlak bir değişim olması gerektiğine inandıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Artık ekonomimizin mevcut yapısıyla sürdürülebilir olduğuna inanmıyoruz. Ülkemiz birçok konuda olduğu gibi ekonomide de çok kırılgan bir hale gelmiştir, bunun birçok sebebi var. Bu sebeplerden en önemlisi ise Türkiye Cumhuriyeti Devletinin mevcut iktidarla güven vermiyor olmasıdır. Güven vermeyen bir ülkeye yatırım gelmez. Ülkemizin yerli ve yabancı yatırımları çekebilmesi için adalet sistemiyle, şeffaf ekonomik yapısıyla güven vermesi gerekir. Maalesef bu güven ortamı Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıyla, özellikle son yıllarda ortadan kaybolmuştur.”

İnşaat sektörünün çok önemli olduğunu ancak sadece inşaat sektörüyle ekonomik büyümenin sağlanamayacağını ifade eden Tuna, şöyle devam etti:

“Bunu yapmaya kalktığınızda krizlere karşı riskli bir hale gelirsiniz. Türkiye’nin ekonomisi şu anda olası bir krize karşı çok kırılgan bir hale getirilmiştir. İthalata bağımlı bir ekonomi olduk, ihracat ürünlerimizin artı değeri maalesef çok düşük ürünler denge bir türlü sağlanamıyor, cari açık almış başını gidiyor. Tarımsal yapımızı ve ihracat politikamızı acilen değiştirmemiz gerekiyor. Petrol fiyatlarının dolar bazında ucuzlaması bize çok fazla yansımadı çünkü paramız değer kaybetti, aslında avantaj olması gereken bu durumu da bu hükümet değerlendiremedi. Bizim acilen üretime dayalı, istihdam dostu bir ekonomik büyümeye ihtiyacımız var. MHP bu dönem ekonomiyle ilgili hazırlıklarını iyi yaptı, dersine iyi çalıştı. Çünkü küresel rekabette söz sahibi bir Türkiye’ye ihtiyaç var. Seçim beyannamemiz 4 yıllık bir beyanname değil çünkü ülkenin geldiği noktada yaşanan erozyon, yozlaşma, yolsuzluk, kara para ticareti, sadece 4 yılda düzeltilebilmesi mümkün değil. ARGE’ ye ağırlık veren ülkenin ekonomik yapısını daha esnek hale getiren istihdamı ve işverenin yatırımını teşvik eden bir ekonomi modelimiz var. Özellikle işadamlarımız üzerinden vergi yükünü almaya çalışıyoruz. Çünkü vergi dilimini yükselterek, vergi oranlarını artırarak kısa zamanda belki maliyeye gelir sağlayabilirsiniz ama orta ve uzun vadede kayıt dışılığı teşvik etmiş olursunuz. 2015-2019 yılları arasındaki dönemin toplumsal huzurun ve barışın tekrar tesis edilmesi ve ekonomik yapılanmanın oluşturulması üzerinde kurgulanmasını düşündük. Milliyetçi Hareket Partisiyle bu yıllar ülkenin yeniden bütünleşmesi ve atılım yılları olacak. 2019-2023 yılları ise Türkiye’nin bölgesel bir güç ve küresel aktör haline gelmesi için politikalar ve adımlar atacağız.”

Toplantı, Kürşat Tuna’dan ÇTSO’nun iş dünyasının siyasilerden 13 maddeli istek listesi konusunda çalışacağına dair imza alınması ve toplu fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir