Dardanel 3 Ortaklı Şirket Haline Geldi

13 Aralık 2011

Çanakkale’de kurulu bulunan Dardanel firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, ADM Capital ile Yıldız Holding arasındaki ortaklık konusunda açıklamalarda bulundu.

Dardanel’in 1984 yılında kurulduğunu belirten Niyazi Önen, “Firmamız ilk 10 yıl içerisinde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında önemli bir marka haline geldi. 1994 yılında Türkiye’de yaşanan ekonomik krize rağmen Dardanel firması olarak halka yüzde 37,5’luk kısmımızı arz ettik. 1994’ün ikinci döneminde çok ciddi yatırımlar yaparak hızlı gelişme trendine girdik. 1998 ve 1999 yılları bizim için altın yıllar oldu. 3 bin 700 kadroluk istihdamımız ile dikkat çektik.1999 yılında sadece balıkta 120 milyon
dolarlık ihracat yaptık. O yıllarda ihracatta Avrupa’ya daha fazla ürün satabilmenin yollarını ararken ilginç bir durumun farkına vardık. Ton balık konservesinin Avrupa ülkelerine ihracatında gümrük vergisinin sıfır olduğunu fark edince gözlerimize inanamadık. Bunu yetkili birimlere sorarak teyit ettirdik. Sonunda gümrük vergisinin sıfır olduğunu kesinleştirince Avrupa Birliği ülkelerine sıfır gümrük vergisi ile ton balığı ihracatına başladık. Biz ihracatımızı yaparken biranda Avrupa Birliği sıfır gümrük
vergisini kabul etmeyeceklerini ve bunun yüzde 24 olması gerektiğini belirtince ne yapacağımızı şaşırdık. İşte bu durumda bizler büyük bir sıkıntı yaşamaya başladık. Dardanel’in ekonomik olarak bu hale gelmesindeki en önemli sebep de budur” dedi.

“YÜZDE 24 ORANINDAKİ GÜMRÜK VERGİSİ BİZİ ZOR DURUMDA BIRAKTI”
Niyazi Önen, 1999 yılında Avrupa Birliği’nin ton balığı ithalatındaki gümrük vergisi oranını sıfır gümrük vergisinden, yüzde 24 gümrük vergisine çıkarması ile Dardanel firması olarak büyük bir çıkmaza girdiklerini belirterek, “AB ayrıca bu vergi oranını geçmişe dönük uygulamak da isteyince ne yapacağımızı şaşırdık. Biranda ihracatımız durdu. 1998 ve 1999 yıllarında aldığımız önemli kredileri geri ödemekte güçlük çekmeye başladık. Bankalar da kredilerini geri istemeye başlayınca zor durumda kaldık.
Temerrütle birlikte biranda 130 milyon dolar borcumuz oldu. Bu süre içinde başka banklardan kredi alamadığımız için sıkıntılar çektik. Bizlerde marka olmuş bir firmanın çalışmalarını yürütebilmesi için ortaklık arayışlarına girdik. Ekonomik olarak çektiğimiz sıkıntılar sebebiyle Lahey Adalet Divanı’na kadar giderek hakkımızı aradık. Sonunda Lahey’den bizim lehimize bir karar çıktı ve 1972 yılındaki Ankara Anlaşması’na göre ton balığı ihracatında Türkiye’nin sıfır gümrük vergisi ile bu ihracatı yapabileceği
ve geçmişe yönelikte bu paranın tahsilinin mümkün olmadığı kararı çıktı. Haklılığımız ortaya çıkmasına rağmen bu süreçte çok çileler çektik. 2006 ve 2008 yıllarında ortaklık yapmak için bazı firmalarla masaya oturmamıza rağmen son anda çıkan bazı pürüzler sebebiyle bu gerçekleşemedi. Sonunda ADM Capital ile Yıldız Holding arasında ortaklık konusunda anlaşmaya vararak sözleşmemizi imzaladık” dedi.

“YENİ ŞİRKETİN SERMAYESİ 85 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ”
Niyazi Önen, yeni yapılanma ile Dardanel’in 3 ortaklı olarak Çanakkale’de hizmet vermeye devam edeceğini belirterek, “Yeni uygulamaya göre şirketin sermayesi 85 milyon dolara çıkıyor. Yeni yapılanmaya göre şirketin borçları sıfırlanıyor. Benimle birlikte ADM Capital ve Yıldız Holding arasında yapılan anlaşmayla çok kısa sürede şirketin atağa geçeceğine inanıyorum. Yeni uygulamaya göre sandviç ve soğutulmuş ürünler grubu ortaklık grubumuzda yar almayacak. Bunları yeni kurduğum kendime ait Niyazi Önen Gıda Şirketi altında ben işleteceğim. Bunun için de Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yer kurup üretimi orada yapmak için çalışmalara başlayacağım: Ayrıca yeni bir marka oluşturma çalışmalarımız da sürüyor. Bu yeni markayı da kısa süre içinde açılayacağız” dedi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir