Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Törenlerle Kutlandı

01 Temmuz 2011

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 85. yıl dönümü, Çanakkale’de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Çanakkale Valiliği, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Müdürlüğü, GESTAŞ ve diğer birimler adına Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 85. yıl dönümünü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, konuşmasında Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926 yılında yürürlülüğe girdiğini belirterek, “Ülkemiz Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir. Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler, diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Bunun farkında olan büyük Atatürk’ün direktifleriyle çıkarılan Kabotaj Kanunu’nun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte Cumhuriyet’in kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyaz sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bölge Müdürü Cengiz Özkan, son yıllardaki kazanımlara bakıldığında 2002 yılından beri kara listede olan Türk bayraklı gemilerin yeniden beyaz listeye alındığını da belirterek, “Denizcilikte e-devlet uygulamasına geçilmiş olup, ulusal ve uluslararası çalışan deniz taşıtlarının denetlenmesi, gemi adamlarının iş ve işlemleri ve bunun gibi tüm uygulamalar çok kısa zamanda yapılmakta ve denetlenebilmektedir. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Kıyı yapıları ve tersanelerde dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve özellikle gemi inşası üzerinde büyük gelişmeler sağlanmıştır. Ülkemiz üniversitelerinden, yüksekokullarından ve çeşitli eğitim kurumlarından mezun olan denizciler, dünyanın tüm denizlerinde, yerli ve yabancı bütün gemilerde görev yapabilmektedirler. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman denizcileri ve şanlı deniz harp filomuz, dünyanın dikkatini üzerine çekmekte ve başarılı görevler icra etmektedirler” dedi.

Törende ayrıca Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı römorkörler tarafından gösteri amacıyla denize su sıkıldı.

Yapılan konuşmaların ardından, protokol mensupları GESTAŞ’a ait “Mesudiye” isimli yeni arabalı vapurla denize açıldı. Çanakkale Boğazı’na deniz şehitleri için çelenklerin atılmasının ardından tören sona erdi. Törene; Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, CHP Çanakkale milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Ercüment Tatlıoğlu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile daire müdürleri ve yetkililer katıldı.

İHA

Yorumlar...
  • Çanakkale İçinde
    01/07/2011 12:03

    Kemal Bey, uyarınız için teşekkürler.

  • Kemal Cem Baykal
    01/07/2011 11:27

    Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık mı? Lütfen biraz dikkatli habercilik yapalım.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir