Domuz Gribi ile İlgili Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

05 Ağustos 2009

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Doktoru Yrd. Doç. Dr. Alper Şener, domuz gribi gibi solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunabilmek için bazı önlemlerin alınmasının şart olduğunu söyledi.

Çanakkale Lions Kulübü, Sosyal Hizmetler ve Çanakkale Belediyesi işbirliğinde sosyal tesislerin ön bahçesinde gerçekleştirilen ?Domuz Gribi?? konulu bilgilendirme toplantısı büyük ilgi gördü. Toplantıda domuz giribi ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Alper Şener, domuz gribinin belirtilerinin insanlarda görülen grip belirtilerine benzediğini belirterek, ?Bunlar, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishalde görülebilir. Domuz gribinin yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı biliniyor. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşıyor. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabiliyor. Kişiler belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçları mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır? dedi.

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı gibi yüzeylerin günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesinin yeterli olduğunu da vurgulayan Şener, ?Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir? dedi.

Yrd. Doç. Dr. Alper Şener, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılmasının gerektiğini de belirterek, ?Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra eller bol sabun ve suyla yıkamalı, kirli ellerle gözlere, buruna ve ağza dokunmamalıdır. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına, ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmeli, hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durmalısınız ve bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırmalısınız. Domuz Gribi gibi solunum yoluyla bulaşan bütün hastalıklardan kendimizi koruyabilmemiz için bu önlemleri almamız şart? dedi.

Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmadığını, fakat geliştirme çalışmalarının devam ettiğini de söyleyen Şener, Eylül 2009’da Domuz Gribi aşısının uygulamaya geçmesinin beklendiğini açıkladı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir