Dr. Hanifi Kaplan: “Çanakkale’de Kanserli Hasta Sayısında Artış Yok”

31 Mart 2011

Çanakkale’de kanserli hasta sayısının her geçen yıl arttığı konusundaki söylemlerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

Sağlık İl Müdürlüğü ile Devlet Hastanesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Kanser” konulu toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Kanser Araştırma Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hanifi Kaplan, kanserin önlenebilir, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, “Çanakkale Devlet Hastanesi?nde kurulan Çanakkale Kanser Araştırma Merkezi’miz Türkiye genelinde ilk olarak kurulan 17 merkezden biri. İlimizde kanser araştırmaları ile ilgili 2003 yılından buyana ciddi bir araştırma çalışmamız var. 2003 yılı itibarıyla 177 olan kanserli hasta sayısı 2010 yılında 1191 olarak belirlenmiş durumda. Kanserli hasta sayısında 2003 yılından itibaren artış gösteren bu sayıyı görenler Çanakkale’de kanserli hasta sayısında önemli artış varmış zannediyorlar. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bu artışın en önemli sebebi yapılan ciddi araştırmalardır. Yıllardır evlerinde kanserden ölen vatandaşlarımız kayıt altına alınmadığı için bu sayı bilinmiyordu. Bizler araştırma merkezimiz olarak ilimizin yüzde 80?den fazla kesimini tarayarak kanserli hasta sayımızı kayıt altına almayı başardık. Buda çok önemli bir husus. Türkiye genelinde bu tarama oranına ulaşabilen illerin başındayız. Bu sebeple “Kanserli hasta sayısı fazla, Çanakkale’de kanser artıyor” şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Önceki yıllarda bunlar kayıt altında değildi. Şimdi artık kayıt altında. O sebeple sayı yüksek gibi görülüyor. 2011 yılında da bu sayısı hemen hemen aynı oranlarda kalacak gibi görünüyor” dedi.

“AKCİĞER VE CİLT KANSERİ İLK SIRADA”

Çanakkale’de kanserli hastaların durumlarına göre yapılan değerlendirmeye de dikkat çeken Dr. Hanifi Kaplan, “İlimizde akciğer kanserleri ilk sırada yer alırken bunu sırasıyla cilt, meme, mesane, kalorektal ve prostat kanserleri izliyor. Yapılan araştırmalarda akciğer kanserinin en önemli sebebi sigara kullanımı oluyor. Deri kanseri konusunda ise güneş yanıkları bunu tetikliyor. Beyaz tenli insanlarda cilt kanseri daha çok görülüyor. Denizde yaz aylarında uzun süre kalıp öğle güneşinde bulunanlarla tarlada çalışan insanlarımız buna daha çok maruz kalıyor. 2011 yılında cilt kanseri oranının ilk sıraya yerleşerek akciğer kanserini geçeceğini düşünüyoruz. Bu sebeple vatandaşlarımızın gerekli olmadıkça yakıcı güneş altında dolaşmamaları ve gerekli önlemleri almalarını istiyoruz” dedi.

Toplantıda birer konuşma yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Serhat Faruk Özyürek ve Sağlık İl Müdür Yardımcısı Şahin Kahyaoğlu da kanser konusunda açıklamalarda bulundu. Toplantıya Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, sağlık çalışanları ve basın mensupları katıldı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir