“Ege’de Bölgesel Gazetecilik” ÇOMÜ’de Masaya Yatırıldı

30 Kasım 2011

Çanakkale’de düzenlenen “Ege’de bölgesel gazetecilik” konulu panele katılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, İstanbul’un yerel basın çalışanlarına bakışını eleştirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) yeni kurulan fakültelerinden İletişim Fakültesi, ilk bilimsel etkinliğini, “Ege’de Bölgesel Gazetecilik Paneli”ne ev sahipliği yaparak gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü ÇOMÜ Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Kaya’nın yaptığı panele konuşmacı olarak; Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Radikal Gazetesi Ege Bölge Sorumlusu ve Doğan Dergi Grubu Ege Bölge Editörü Selim Türsen, Sabah Gazetesi, Egeli Sabah Yazı İşleri Müdürü Gökmen Küçüktaşdemir ve Star Gazetesi Ege Bölgesi Temsilcisi Ahmet Kaplan konuşmacı olarak katıldı. Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversitede yeni açılan İletişim Fakültesi’nin ilk etkinliğini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “İletişim Fakültemiz haziran ayında kuruldu. Fakültemiz Çanakkale için de bir kazanç olacak. İl merkezinde günlük yayınlanan gazete sayısı 15’e ulaşmış durumda. Haftalık gazetelerle birlikte il merkezinde yayınlanan yerel gazete sayısı 20’yi buluyor. Ancak gazete sayısı fazla olmasına rağmen okur sayısında bir düşüş var. Reklam pastasından ve resmi ilanlardan aldıkları paylar da doğal olarak yeterli olmuyor” dedi.

ÇOMÜ’de kurulan İletişim Fakültesi’nin önemine de değinen Rektör Laçiner, “Balıkesir’de İletişim Fakültesi halen yok. Bu sebeple Çanakkale’de kurulan fakültemiz İzmir ile İstanbul arasında bir köprü görevini kuruyor. Bugünkü panelde de kurulan İletişim Fakültemizin ilk etkinliğini yapmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.

“GAZETECİNİN BÜYÜĞÜ KÜÇÜGÜ OLMAZ”
Moderatörlüğünü ÇOMÜ Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Kaya’nın yaptığı panelde ilk konuşmayı Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel yaptı. Sertel, görevi gereği Türkiye genelinde birçok ilde panellere ve toplantılara katıldığını belirterek, “Türkiye genelinde 2 bin 500 gazete yayın hayatında. Bunların bin 240’ı günlük düzeyde yayın yapan ve resmi ilan alan gazeteler konumunda. Ayrıca Türkiye genelinde 341 televizyon kanalı ve bine yayın radyo ile 4 bine yakın da haftalık dergi ve gazete var. Bu kapsamda Türkiye genelinde yerel gazetelerin önemi ortaya çıkıyor. Örneğin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin başarıları veya öğretim üyelerini yaptıkları bazı önemli çalışmaları ulusal gazetelerde yer alması çok zordur. İstanbul basını Türkiye’nin siyasetini Ankara’dan, ticaretini de İstanbul’dan ibaret görüyor. Çanakkale ve diğer illerdeki haberler ise ancak deprem, terör, patlama gibi çok önemli olaylarda İstanbul basının ilgisini çekiyor ve bu şekilde o illerin haberleri gazetelerde önemli bir yer bulabiliyor. İstanbul’da en küçük bir olay gazete sayfalarında büyük boyutlarda yer alırken, diğer illerde yer alan haberler maalesef yer alamayabiliyor” dedi.

Atilla Sertel, ulusal basının görmediği haberleri yerel basının gazete sayfalarında yayınlayarak halkı bilgilendirdiğini de belirterek, “Burada yerel basının önemi ortaya çıkıyor. Çanakkale il merkezinde 15 günlük gazetenin olduğunu biliyoruz. Bunun dışında TV ve radyo kanalları da var. Şimdi düşünün ki bu gazeteler, televizyonlar ve radyolar yayınlarını aynı gün aynı anda tamamen kapatsın ve yayın yapmasın. O zaman vatandaşlar bu haberleri nereden alacak? Bu durumda kulaktan kulağa fiskos ile yayılan bilgiler ortaya yayılmaya başlayacak. İşte asıl tehlike de o zaman ortaya çıkacak. Gerçek dışı kulaktan dolma bilgilerle ortaya çıkan bilgi kirliliği büyük soruna yol açacaktır. İşte bu sebeple yerel gazeteciliği bütün kesimlerin desteklemesi lazım. Bu kentin çocuklarına bu kentte yaşayan kesimlerin sahip çıkması lazım” dedi.

Atilla Sertel, ulusal gazetelerde bulunanların diğer illerde bulunan gazetecileri taşra muhabiri olarak gördüklerini de belirterek, “Bence bu çok yanlış bir davranış. Gazetecinin büyüğü küçüğü olmaz. Anadolu’daki küçük görülen o gazeteciler, yaptığı bir haber, çektiği bir fotoğrafla belki dünya çapında bir kişi haline gelebilir. Bu unutulmamalı ve buna göre davranılmalı” dedi.

Sertel, gazetecilerin haberlerini yaparken kendilerini yargıç ve savcı ilan edip haberlerini o şekilde yapmalarının yanlış olduğunu da belirterek, “Gazeteci tarafsız olmalı ve ona göre hareket etmelidir. Günümüzde özellikle televizyon haberciliğinde kendilerini savcı ve yargıç olarak ilan edip haber yapanları görüyoruz. Bunlar doğru değil” diye konuştu.

Ege’de bölgesel gazetecilik konusunda önemli adımlar atıldığını da belirten Atilla Sertel, “Ulusal gazeteler de yerel gazetelerle rekabet etmek için böyle bir oyla başvurdu. Bunun olumlu yönleri de var. Her şeyden önce bölgesel gazeteciler bir istihdam sağlıyor. Ayrıca yayınlanan eklerle gazete tirajlarının artışına katkı sağlıyorlar” şeklinde konuştu.

Atilla Sertel’in ardından Radikal Gazetesi Ege Bölge Sorumlusu ve Doğan Dergi Grubu Ege Bölge Editörü Selim Türsen, Sabah Gazetesi, Egeli Sabah Yazı İşleri Müdürü Gökmen Küçüktaşdemir ve Star Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan da konuşma yaparak Ege’de bölgesel gazeteciliğin önemine değindi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir