“Ege’de lezzetli bir dünya BOZCAADA”

30 Nisan 2013

Ülkemizin lezzet zenginliklerini çıkarmayı, “Çok gidilen, ama az bilinen” yerleri daha çok tanıtmayı ve keyifli haftasonu gezileri yapmayı hedefleyen “Sonradan Gurmeler” projesi kendisini “Bu toprakların en lezzetli hareketi” olarak tanıtıyor ve Aksam Gazetesi Pazar ekinde “Lezzet Kaşifleri” isimli bir köşeleri var. ‘Lezzet Kaşifleri’nin bu haftaki konusu Varlık Sezgin‘in kaleminden “Ege’de lezzetli bir dünya BOZCAADA” idi:

Ege’de lezzetli bir dünya BOZCAADA
Tenedos olarak da bilinen Bozcaada, Heredot’un “Tanrı, insanlar uzun ömürlü olmalı diye Bozcaada’yı yaratmış” sözü ile ünlenmiş bir yer. Üzüm bağları, gelincik bahçeleri, tavşanları ve eşsiz doğasıyla Bozcaada’nın dillere destan lezzetlerini keşfetmek için bu hafta ada sevdalısı Esra Çimren ile yola çıktık. 67,5 TL’lik lezzetli ada turu yaptık.

1 – Ada Cafe
Ada Cafe’de lezzetli gelincik çiçeğiyle yapılmış tatlılar ve şuruplar, reçeller ve börekler bulmanız mümkün. Mekânın sahibi Melih Bey, gelincik çiçeklerini topladıktan sonra yapraklarını kesip, çiçeğin özellikle kırmızı olan yapraklarını ayırıyor. Daha sonra sıcak suyla karıştırıp gelincik özünü hazırlıyor. Çiçeği toplamak da zahmetli bir iş? Bir kişi, bir saatte en fazla 40 gram kadar gelincik kesebiliyor. Ada böreği; krep içine gelincik otu, keçi peyniri ve soğan katılarak hazırlanıyor.
Zeytinyağlı gelincik yemeği, gelincik lokumu ve gelincik kurabiyesi de her yerde karşılaşamayacağınız lezzetlerden.
Gelincik tatlısını yerken, koruk suyunu içmenizi tavsiye ederiz. Suyun özü, üzümün henüz olgunlaşmadan toplanıp, tanelerinin sıkılıp süzülmesiyle elde ediliyor. Hafif şeker ve suyla karıştırılarak inceltiliyor. Nane ve buzla servis ediliyor. Açlığınızı gidermek için Ada böreğine 9 TL, susuzluğunuzu gidermek için de koruk suyuna 5 TL ödemeniz yeterli. Kurabiyelerin tanesiyse 1 TL.

2 – Eski Kahve
İskeleden Türk Mahallesi’ne doğru ilerlediğinizde, sağ köşede dikkat çekici dekoruyla göze çarpıyor Eski Kahve. Mekân sahibi Yahya Göztepe, 6’ncı nesil Bozcaadalı ve yaz kış adada ikamet edenlerden. Mekân, tavşan yahnisi, iç pilavlı oğlak, ada mantısı gibi adaya özgü lezzetleriyle meşhur. Bu lezzetler üzüm suyuyla servis ediliyor. Ancak mekân sahibi Yahya Bey’in “Anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı üzüm suyudur” sözü üzerine tüm ilgimiz üzüm suyuna yöneliyor. Kullanılan üzümün özellikle alicante cinsi olmasına dikkat ediliyor. İçeceğin mor, bordo arası bir renk almasının nedeni de buradan geliyor.
Yahya Bey’in sahibi olduğu üzüm bağları, Ada’nın en verimli topraklarının olduğu Kuzey yakasında. Verimli olmasının nedeni Kuzey’den gelen poyraza doğrudan maruz kalması. Sadece 5 TL’ye bu lezzeti, muazzam ada manzarasına karşı içebilirsiniz.

3 – Çiçek Pastanesi
Küçük bir çınar ağacının altında hizmet veren Çiçek Pastanesi damla sakızlı bademli kurabiye ve Hacı Tahir badem lokumuyla ünlü? Damla sakızlı bademli kurabiye sırrı verilmeyen bir reçeteyle hazırlanıyor.
Özel hamuru yoğrulduktan sonra, tereyağı içinde hafifçe gezdirilip, ardından bir adet badem katılıyor ve odun ateşinde pişiriliyor. Hacı Tahir badem lokumuysa tamamen aileye ait bir tarif. Yumurta beyazı, badem, Hindistan cevizi ve toz fındık kullanılarak hazırlanıyor. Kurabiye ve lokumun enfes lezzetine ulaşmak için yarım kilosuna 15 TL vermeniz yeterli.

4 – Polente
İskele’den içeriye doğru ilerlediğinizde sol köşede mavi, beyaz renkli boyasıyla göze çarpan mekân, adanın en renkli yerlerinden. Polente, şarapları, özel karışımlı kokteylleri ve günlük servis edilen deniz ürünlerinin tazeliğiyle ünlü bir yer. Ponente, Yunanca’da ‘güneşin battığı yer’ anlamına geliyor. Bozcaada halkı tarafından yıllar içerisinde polente olarak telaffuz edilince adı da öyle kalmış. Hüseyin Bey’in Kazdağları’ndan toplayıp ikram ettiği karadut ve üzüm kokteyli oldukça meşhur. Yıllardır, özellikle bahar aylarında belli günlerde denizkestanesi toplayıp mekânına gelen herkese servis etmesi de bizleri büyüledi.
Denizkestanesinin özellikle dişi olanları toplanıyor. Kestanenin dişi olduğunu kestanenin üzerine yapışmış yosunlardan anlayabilirsiniz. Erkek kestanelerin üzerinde yosun oluyor.
Nisan ayı, denizkestanesinin mevsiminin geldiğine işaret. O kadar özel bir lezzet ki, Japonya’da 5 tanesi için 100 dolar veren restoranlar var. Polente’de ise ücretsiz. Denizden toplandıktan sonra kesiliyor. Önce içi temizleniyor ve deniz suyunda yıkanıyor. Kestanenin kırmızı veya portakal rengindeki etli kısmını yerken içine limon sıkılıyor. Bir taraftan da ekmek zeytinyağıyla yedirilip içi tamamen sıyrılıyor.

5 – Şehir Restoran
İskele’nin hemen karşısında bulunan mekân, 93 yılına kadar çay bahçesi olarak işletildikten sonra, son 20 yıldır Şehir Restoran olarak misafirlerine deniz ürünleri sunuyor. Mekânın liman önü olması sebebiyle servis edilen deniz ürünleri günlük ve taze. İlkbahar döneminde genellikle mercan, barbun, adabeyi veya levrek balığı bulunuyor. Levrek iyice temizlendikten sonrasında hafif yağa bandırılıp ızgaraya konuyor. Yapışmaması için Geyikli’den getirilen zeytinyağıyla yağlanıyor. Izgarada ortalama 20-25 dakika pişirildikten sonra, üzerinde biraz daha zeytinyağı gezdirilerek garnitür tabağıyla servis ediliyor. Mükemmel Bozcaada Kalesi manzarasında levrek filetoya 15 TL ödüyoruz.

6 – Çınaraltı Cafe:
İskeleden adanın meydanına doğru ilerlediğinizde kocaman bir çınar sizi karşılayacak. Güneşli bir Bozcaada zamanı, keyifli bir kahve molası için gerçekten birebir Çınaraltı Cafe. Kahveyi özel kılan, içine katılan damla sakızı ve yanında getirilen acıbadem likörü ile çikolatalı kurabiyesi. Damla sakızlı kahvenin içilmesi ardından, ağız içerisinde bıraktığı hafif acıyı alması için acıbadem likörü doğru bir tercih. Bu keyifli sunum için 7,5 TL ödemelisiniz.

[aksam.com.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir