En Fazla Umut Yolcusu Çanakkale’de Yakalandı!…

23 Kasım 2015

Çanakkale’de giderek artan göçmen ölümleri ve olayları sonrasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Ofisi’nin uygulama ortağı olan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD), Çanakkale Şubesi açıldı. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Çanakkale Şubesi; mülteci ve sığınmacılara psiko-sosyal danışmanlık hizmeti, hak ve yükümlülüklerine ilişkin danışmanlık ve 1. basamak sağlık hizmetleri sağlamayı, toplumda mülteci ve sığınmacı konusunda farkındalık yaratmayı ve ilgili makamların mülteci ve sığınmacıların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla faaliyetlerini yürütmeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye’de güçlü köprüler kuruyor. BM verilerine göre 200 mültecinin yaşadığı Çanakkale’de, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) tarafından mülteciler için destek ofisi açıldı. Açılan ofis içerisinde sığınmacılara ve mültecilere ücretsiz olarak, sağlık, eğitim, danışmanlık hizmetleri verilecek. Çanakkale’de İsmetpaşa mah. Hacıoğlu Sokakta hizmete giren, fakat resmi açılış duyurusu yapılmayan dernek, mülteci ve sığınmacılara ücretsiz danışma hizmeti sunuyor. Arapça ve Farsça tercümanların olduğu ofis, tüm mülteci ve sığınmacıları bünyesinde destek alabilmesi için ofislerine çağırıyor.

Artan Kapasiteler ve Güçlü Bağlantılar
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği  “Development of Protection Strategies for Persons in Need of International Protection in the Urban Context” projesi kapsamında, Türkiye’deki bağlantılarını güçlendiriyor. Çanakkale’de açılan ASAM yani Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ayrıca, Muğla,Mersin,Balıkesir, İzmir, Kırklareli ve Edirne’de açıldı. 16-17 Eylül 2015 tarihinde açılmaya başlayan şubeler, Türkiye’de önemli bir rol oynamakta. Özellikle göçmen hareketlerini ve Avrupa’ya kaçmaya çalışan insanların maddi-manevi yönden destekleyecek olan bu dernekler, kaçış sebepleri arasında yer alan faktörleri en aza indirgemeye ve belirlemeye çalışacak.

bilgiler

Bölgemizde Yakalanan Göçmenler %45’i Buldu
Öte yandan Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 1 ve 30 Eylül 2015 tarihlerinde açıklanan verilere göre, yasadışı yollardan Türkiye’den Avrupa’ya gitmeye çalışan insan sayısı 13,475 olarak hesaplandı.
Yakalanan/kurtarılan göçmenlerin yüzde 80’ini Suriyeliler, %8’ini Afganlar, ve yüzde % 3’nü Myanmarlı vatandaşlar oluşturuyor. Olayların çoğu da Çanakkale (45%), İzmir (18%), Aydın (16%) ve Muğla (16%) illerinde gerçekleşti. Kara Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre ise; yasadışı yollardan Türkiye’den Avrupa’ya gitmeye çalışan toplam 3,854 göçmen birçok malzemeyle birlikte ele geçirildi. Bunlar arasında yer alan 3,498 kişi Yunanistan’a gitmeye çalışırken yakalandı, 356 kişi ise Bulgaristan’a gitmek isterken yakalandı. Açıklanan rakamlara göre Çanakkale’nin kritik bir nokta olduğunu açıklayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, ASAM ve diğer kuruluşların sayısının bu bölgede yoğunlaşacağını duyurdu.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir