Evren Tan: “Tüm Öğrencileri Öğrenci Konseyi ile Birlikte Çalışmaya Davet Ediyorum”

26 Aralık 2012

Fatmanur Güder, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğrenci Konseyi Başkanı Evren Tan ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Tan, Öğrenci Konseyleri, faaliyetleri, öğrenci sorunları, yeni YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Yasası gibi birçok konu hakkında soruları yanıtladı:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğrenci Konseyi Başkanı Evren Tan ile konuştuk. Öğrenci Konseyleri, faaliyetleri, öğrenci sorunları, yeni YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Yasası gibi birçok konu hakkında sorularımızı yanıtlayan TAN, ÇOMÜ öğrencilerine de bir çağrıda bulundu:

“Bizden haberdar olmayan, sorunlarını veya taleplerini anlatamayan ÇOMÜ’lü öğrenci arkadaşlarımız olabilir. Bu arkadaşlarımı Öğrenci Konseyi ile birlikte çalışmaya davet ediyorum.  Bizimle birlikte çalışmak veya taleplerini iletmek isteyen tüm ÇOMÜ öğrencilerine kapımız açıktır”

Fatmanur GÜDER: ÇOMÜ Öğrenci Konseyi Başkanısınız…

Evren TAN: Evet, Kasım 2011’de yapılan Öğrenci Konseyi Kurultayı’ndan beri Kimya Bölümü yüksek lisans öğrencisi olarak Öğrenci Konseyi Başkanlığı görevini yürütmekteyim.

F.G.: Öncelikle bu konsey hakkında bilgi alabilir miyiz? Öğrenci Konseyi nedir?

Evren TAN: Öğrenci Konseyleri üniversitelerde öğrenci arkadaşlarımızı resmi olarak temsil yetkisine sahip olan, üniversite öğrencilerini ilgilendiren her türlü konuda söz hakkı olan resmi bir kurumdur.

F.G.: Peki, ÇOMÜ’de ne zamandır var bu konsey?

Evren TAN: Üniversitemizde 2000 yılında kurulmuştur. 20 Eylül 2005 tarih ve 25942 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği”nin 7. maddesine göre resmiyet kazanmıştır. Görevlerimizden birkaç tanesini şöyle sıralayabilirim; ÇOMÜ öğrencilerinin sorunlarını belirlemek, görüş ve düşüncelerini ilgili yönetim organlarına iletmek, sivil toplum kuruluşlarıyla çalışarak toplumsal duyarlılık projeleri geliştirmek, Eğitim ve Gençlik Programlarına öğrenci katılımına yönelik çalışmalar yapmak, Ulusal ve uluslararası öğrenci birlikleri ve organizasyonları ile ilişkileri geliştirmek, Yemek, ulaşım, barınma, kafeterya, kulüp, burs, eğitim, sanat, kültür ve spor alanlarında çalışma grupları oluşturmak ve bunların işlerliğini sağlamak, Ulusal Öğrenci Konseyinin kararlarını Üniversitede duyurmak ve izlemek vs.

 “ÖĞRENCİLER TEMSİLCİLER YOLUYLA VEYA SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDEN BİZE ULAŞIP SORUNLARINI AKTARIYORLAR”

F.G.: Öğrencilerle nasıl irtibata geçiyorsunuz? Sorunların çözümüne nasıl ulaşıyorsunuz?

Evren TAN: Öğrenci Konseyi, Enstitü / Fakülte / Yüksekokul / Meslek Yüksek Okulu temsilcileri ve bu temsilcilerimize bağlı Bölüm / Program / Anabilim Dalı / Anasanat Dalı temsilcilerinden oluşan bir yapı olduğundan bir sınıftan gelen bir talep temsilcilerimiz aracılığı ile tarafımıza ulaşmaktadır. Temsilcilerimiz Üniversitemizde bizim gözümüz kulağımız durumundadırlar.

Bunun yanında öğrenci arkadaşlarımız sosyal paylaşım sitelerinden de bize ulaşıyorlar. Biz de tarafımıza ulaşan sorunlardan kolay çözülebilecek olanları Rektörlüğümüze aktarmadan yerinde; yani bölüm başkanlarımızla, müdür veya dekanlarımızla halletmeye çalışıyoruz. Üniversitemizin tümünü ilgilendiren sorunları ise Rektörlüğümüze dilekçe yazarak veya senatomuzda dile getirerek, bir kısmını ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımızla çözüme ulaştırmaktayız.

F.G.: ÇOMÜ öğrencilerinden en sık duyduğunuz talepler ve şikayetler nelerdir?

Evren TAN: En çok gelen sıkıntılar arasında halk otobüsleri başta olmak üzere; ders kayıtlarında yaşanabilen sıkıntılar, transkriptlerde olan sıkıntılar, mezuniyet aşamasında kredi yeterliliğinde olan sıkıntılar, yemek fiyatları, ikinci öğretimlere harçların kaldırılmaması gibi sorunlar yer almaktadır.

Ayrıca sportif faaliyetlere de öğrenci arkadaşlarımızın ilgisi artmış durumda.  Vatanseverler Korumalı Futbol Takımı kurulması, boks takımı kurulması ve karate takımı kurulması tarafımıza ulaşan talepler arasındadır.

“KÜTÜPHANEDEN ÖDÜNÇ ALINAN KİTAP SAYISI, RİNG SEFERLERİ, vs. TALEBİMİZ DOĞRULTUSUNDA ARTTI”

F.G.:  Peki, bu talepleri gerekli mercilere aktardığınızda yerine getiriliyor mu?

Evren TAN: Üniversitemizin eski bir öğrencisiyim. 2006 yılında yeni tabirle ÇOMÜ’lü oldum. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sedat LAÇİNER, Rektör Yardımcılarımız ve Rektör Danışmanlarımız ile şu ana kadar sorun yaşamadık. Öğrenci mevzu bahis konusu olduğunda yönetimimiz gerekli hassasiyeti göstermektedir. İsteğimiz üzerine üniversite girişinden KİPA’ya doğru merdiven yapılması, transkript ve öğrenci belgelerinin 50 kuruşa düşürülmesi, kütüphaneden alınabilen kitap sayısının arttırılması, ring seferlerinin arttırılması gibi taleplerimiz yerine getirildi.

 “ÖĞRENCİLER İÇİN ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ”

F.G.: Bunların haricinde ne gibi faaliyetleriniz var?

Evren TAN: Faaliyetler konusunda öğrenci arkadaşlarımızın ilgisini çekebilecek ve onlara faydalı olabilecek her konuda etkinlikler düzenlemekteyiz. Geçen bir yıllık görev süremizde daha çok yönetim kurulumuzla beraber öğrenci sorunlarına yönelmeye çalıştık. Etkinlik olarak Sayın Rektörümüzün de tavsiyesini aldığımız, Emekli Büyükelçi Sn. Ömer Engin LÜTEM‘in konuşmacı olarak katıldığı 1915’ten Günümüze Ermeni Sorunu” konferansını düzenledik. 2006 ile 2010 yılları arasında ev sahipliğini yaptığımız bu yıl sekizincisi düzenlenmiş olan Ata’nın yolunda 57. Alay yürüyüşü”  etkinliğine katıldık.

Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen YÖK Bölge Toplantısında arkadaşlarımızın sorunlarını, taleplerimizi YÖK Başkanımız Sn. Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA‘ya ilettik. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği Genç Anayasa Çalıştayı‘na, bağlı olduğumuz üst kurum olan Türkiye Öğrenci Konseyi‘nin genel kurul toplantılarına da katıldık. Rektörlüğümüzün düzenlediği kampanyalara destek verdik. Son olarak Ankara’da YÖK Başkanlığı’nda Yükseköğretim Meydanı” isimli oturumda öğrenci arkadaşlarımız adına Yeni YÖK Yasa Taslağı ile ilgili görüşlerimizi belirttik.

“YABANCI DİL SINAVLARININ ÇANAKKALE’DE YAPILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

F.G.: ÖSYM’nin yabancı dil sınavlarının Çanakkale’de yapılması ile ilgili bir projeniz olduğunu duyduk. Biraz açıklar mısınız?

Evren TAN: Yüksek lisans ve doktora öğrencileri de çok iyi bilirler ki bir yabancı dil sınavına girmek çok meşakkatli ve maliyetlidir. Çünkü KPDS veya ÜDS’ye girecekseniz öncelikle gidiş dönüş otobüs bileti almanız gereklidir. Sınava gireceğiniz yerde kalacak bir yeriniz yoksa iki seçeneğiniz vardır. Günü birlik gitmek veya otel, pansiyonda kalmak. Günü birlik giderseniz yorgun bir şekilde sınava gireceksiniz demektir. Bu da başarısızlığı arttıran bir unsurdur. Bir otel veya pansiyonda kalacaksanız daha fazla para harcamanız demektir. Kısacası bu sınavların yapılmadığı bir ilde öğrenciyseniz hem maddi hem de manevi anlamda külfettesiniz demektir. ‘Kişi kendinden bilir işi’ atasözünden yola çıkarak, kendim de bu zorlukları halen çektiğimden biliyorum. Bu sebeple sınavların Çanakkale’de yapılmasını istiyoruz. Bizden sonra gelecek arkadaşlarımızın bizim gibi sıkıntı çekmesini istemiyoruz. Bu konu ile alakalı ÖSYM ile temaslarımız sürmektedir. Belirli bir yol kat edildiğinde arkadaşlarımıza gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

YENİ YÖK YASASI
F.G.: Geçtiğimiz günlerde YÖK Başkanlığında Yeni Yök Yasa Taslağı ile ilgili öğrenci konseyleri toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda neler konuşuldu? ÇOMÜ Öğrenci Konseyi olarak sizin ne gibi önerileriniz oldu?

Evren TAN: Yükseköğretim Meydanı’nda Yeni YÖK Yasası taslağını gayet hür bir şekilde ülkemizin birçok üniversitesinden gelen Öğrenci Konseyi Başkanı arkadaşlarımla beraber tartıştık. Toplantıya gitmeden önce taslak üzerinde bayağı çalıştım. Üniversite Konseyi gibi bir yapılanmanın olmaması, bu tip bir oluşumun hem yönetimi aksatıcı hem de ilgili madde de geçen şehrin en çok vergi veren işadamı veya üniversiteye en çok bağış yapan hayırseverinin yönetimde söz sahibi olması konusunu diğer öğrenci konseyi başkanı arkadaşlarım ile birlikte reddettik. Bu konuda hepimiz hemfikirdik diyebilirim.

Enstitülerin birleştirilmesi ile ilgili maddeye de karşı çıktık. Çünkü ülkemizdeki diğer üniversitelerde birçok anabilim dalını bünyesinde bulunduran enstitüler bulunmaktadır. Keza bu, üniversitemizde de böyledir. Sürekli yeni anabilim dalları açılmakta, enstitülerimiz büyümektedir. Röportajımızı okuyan değerli okuyucularınız da takdir edeceklerdir ki; enstitülerin birleşmesi ile daha hantal yapılar ortaya çıkacak ve yönetmek zorlaşacaktır.

Yükseköğretim Meydanı’nda çok çeşitli fikirler ortaya atıldı, tartışıldı. Bazı akademisyenlerin yeteri kadar çalışmadığından dem vuran, ÖSYM’nin İngilizce sınavlarının kaldırılmasını isteyen, terör eylemlerine karşı disiplin yönetmeliğinin yetersiz olduğunu düşünen, hatta bahar şenliklerinin kaldırılmasını isteyen -düşünülemez bile (Gülüyor)- oldu. Ayrıca bazı arkadaşlarımız rektörlük seçimlerinde öğretim üyesi dışındaki akademisyenlerin de oy kullanabilmesini ve ÖSYM’nin yabancı dil sınavlarınn her ilde yapılmasını teklif etti.

Bunların dışında sanırım araştırma görevlileri için önemli bir haber olduğunu düşünüyorum; bir sorum üzerine YÖK Personel Daire Başkanımız bu taslak ile birlikte araştırma görevlilerinin tek tip kadroda olacağını belirtti. Kısacası; bazı öğrenci arkadaşlarımın karşı çıktığı hemen hemen her şeye bizde karşı çıktık. Yeni YÖK Yasası taslağında öğrenci arkadaşlarımızın çıkarlarını, onların hak ettiği gibi en iyi şekilde savunmaya çalıştık.

“TÜM ÖĞRENCİLERİ ÖĞRENCİ KONSEYİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUM”

F.G.:  Peki, teşekkür ederiz. Son olarak, sizden haberi olmayan ve size ulaşmak isteyen ÇOMÜ öğrencilerine neler söylemek istersiniz?

Evren TAN: Öncelikle 35 bini aşkın ÇOMÜ öğrencisini temsil eden ÇOMÜ Öğrenci Konseyi‘nin ne kadar büyük bir güç olduğunu hatırlatmak isterim. Bize ulaşamayan, sorunlarını ve taleplerini iletemeyen arkadaşlarımız olabilir. Bu arkadaşlarımı yasal üyesi oldukları Öğrenci Konseyi ile birlikte çalışmaya davet etmek isterim. Bizimle birlikte çalışmak isteyen ya da talepleri olan tüm ÇOMÜ öğrencilerine kapımız açıktır. Sorunu olan öğrenci arkadaşlarım varsa mutlaka sosyal paylaşım sayfalarımızdan veya mail adresimizden bizlere ulaşsınlar.

Unutmasınlar ki ben ve temsilcilerim onların sorunlarını kendi sorunumuz olarak kabul ediyoruz ve öğrenci arkadaşlarımız için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Son olarak; finallerde tüm öğrenci arkadaşlarıma başarılar diliyorum. HER ŞEY; ÖĞRENCİ İÇİN, ÖĞRENCİYE GÖRE, ÖĞRENCİ TARAFINDAN.

ÇOMÜ Öğrenci Konseyi İletişim Adresleri:
E-mail: comuogrencikonseyi@gmail.com
Facebook Grubu: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Konseyi https://www.facebook.com/groups/148003281970709/
Twitter Hesabı: ÇOMÜ Öğrenci Konseyi https://twitter.com/okcomu

Yorumlar...
  • İsmini Vermek İstemeyen Öğrenci
    01/01/2022 21:04

    Adam gibi adam kimyanın Fatih'i efsane Hoca Evren Tan. Şaka yapmıyorum adamın dibidir.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir