FORUM: “Kentin Ekolojik Dönüşümü”

15 Ağustos 2013

Permakültür Çanakkale ve Çanakkale Çevre Platformu, 21 Ağustos 2013 Çarşamba günü saat 19:30’da Halk Bahçesi amfide “Kentin Ekolojik Dönüşümü” konulu bir forum düzenliyor.

Türkiye’de ekolojik hareketin önde gelen isimlerinden Emet Değirmenci’nin de katılacağı forumda, Değirmenci’nin ekolojik yolla toplumsal dönüşüme, eko-topluluklara, ekoloji hareketinde kadının rolüne ve gezi sürecine değinerek kendi tecrübeleriyle beraber dünyadan da örnekler aktaracağı ve Çanakkalelileri bilgilendirerek sorulara yanıt vereceği belirtildi.

Emet Değirmenci Kimdir?
Emet Değirmenci 14 yıl İTÜ’de sismoloji uzmanı olarak çalıştı. Gerek Yer Bilimci olması gerekse uzun yıllar emek vermekte olduğu ekoloji aktivizmi onu doğal döngüleri daha derinlemesine tanımaya yöneltti. Avustralya’da 2000 yılında edindiği ekoturizm diplomasına ek olarak 3 permakültür sertifikası ve özellikle yerel topluluklara ilişkin deneyimleri onu bu konuda öğrendiklerini paylaşmaya götürdü.
Ekolojik yolla toplumsal bir dönüşüme inanan Değirmenci 2007 yılında Aotearoa Yeni Zelanda (YZ) da çok kültürlü Innermost Gardens kolektif kent bahçesi ağını kurdu ve bu proje ile Uluslararası Barış Federasyonu (Universal Peace Federation) tarafından barış elçisi olarak ödüllendirildi.
Geçiş kentleri (Transition Towns) sertfikası da bulunan Değirmenci Yeni Zelanda da 2 yıl aktif olarak bu ağa katkıda bulundu. Wellington Bölgesindeki Toplum Destekli Tarım ağının genişlemesine ve bir toplumsal meyve bahçesi kurulmasına destek verdi.
Toplumsal cinsiyet konusunda Avustralya Melbourne Üniversitesi’nde 2006’da yaptığı yüksek lisans çalışması onu toplumdaki iş bölümü, tarımda kadının yeri ve endüstriyel büyümeyle kaybolmakta olan toprak kültürü konusunda araştırmalara yöneltti ve 2007 den bu yana uluslararası bir dizi konferansta Kadın ve Ekoloji odaklı bildiriler sunmaktadır.
2009 yılından bu yana da yaşadığı ABD’nın Washington ve Oregon eyaletindeki yıllık Permakültür buluşmalarına atölye çalışmalarıyla katkıda bulunmaktadır. 2010 ve 2011 de yaşadığı Vashon Adasında bazı permakültür sertifika kurslarında asıl öğretmen olarak görev almış ve Eden Reframed adlı bir eko sanat projesinde gıda ormanı danışmanlığı yapmıştır.
Türkiye de, yerellik, ekolojik restorasyon ve permakültüre yönelik eğitimlere katkı koymanın yanında 2012 yılında Van da meydana gelen yıkıcı deprem sonrası sismoloji ve permakültür deneyimlerini birleştirerek Türkiye’nin ilk afet sonrası ekolojik restorasyon/permakültür projesine ön ayak oldu.
Değirmenci Kadınlar Ekolojik Dönüşümde kitabının editörü ve projesinin geliştiricisidir. Sırada gözlem ve deneyimlerine dayalı gıda bağımsızlığı ve toplumsal cinsiyet odaklı sosyal adalet konusunda birkaç kitap projesi daha vardır.
Odaklandığı son konulardan bazıları kurak alan stratejileri ve eko-topluluklardır.
Sebze ve meyveyi dalından koparıp yemek, kar altında dahi şifalı otlar toplayıp sıcak çay yapmak, odun ve toprak kokusunda dostlarıyla sosyalleşmek tutkularından bazılarıdır. Şu an Seattle da kentte tarım ve arıcılık yaptığı küçük örnek bir mekanda komşularıyla birçok şeyi takas yaparak yerel kendine yeterlilik örneği oluşturmanın tadını yaşamaktadır. Düşü ise Türkiye de yapı taşlarında kendisinin de olacağı kimsenin birbirini ötekileştirmediği bir eko-toplulukta yaşamak ve birbirinden öğrenme devam etmektir. Permakültür ve diğer konulardaki bazı yazılarına şu http://kendineyeterlitoplum.wordpress.com/emet-degirmenci/ sayfadan olduğu gibi Permakültür Platformu sayfasından da (http://permakulturplatformu.org/) ulaşabilirsiniz.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir