Fotoistanbul’da İki Çanakkaleli

01 Ekim 2014

Doğuyla batı, klasikle modern, ustayla öğrenci arasında bir köprü inşa edecek olan Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali / Fotoİstanbul festival etkinlikleri 18-24 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Beşiktaş’ta birçok farklı alanda sanatseverlerin karşısına çıkacak. Çanakkaleli fotoğraf sanatçıları Aykan Özener ve Onur Özen de bu festivalde yer alan isimler arasında.

Türkiye’de yeni bir fotoğraf festivali dönemi başlıyor. Fotoİstanbul’un küratörleri 21. Yüzyıl Türkiye Fotoğrafı için yollara yeni taşlar döşüyor. 20. Yüzyıla damgasını vuran fotoğrafçılardan William Klein’la, Boğaz kıyısında buluşulacak ve Klein’ın çığır açan şehir çalışması festivalde yer alacak: Roma, New York, Tokyo ve Moskova.

Festival Murat Germen, Christopher Anderson, Ozan Sağdıç, Yuri Kozyrev, Jamie Wellford, Bieke Depoorter, İlker Gürer, Julianna Beasley, Yusuf Darıyerli, Matt Stuart, Seiji Kurata, Michael Ackerman, Gohar Dashti, Teun van der Heijden, Harald Menk, Laura El-Tantawy, Sinem Dişli, Tiny Collective, Sasan Abri, Gökşin Varan, Ata Kam ve daha pek çoklarına ev sahipliği yapıyor.

Fotoİstanbul 50’den fazla sergi, 80 slideshow, 6 workshop içeriyor. Sanatçıların, eğitimcilerin, tasarımcıların ve editörlerin vereceği konferanslar ve katılanların portfolio değerlendirmeleri Fotoİstanbul’un kapsamında.

AYKAN ÖZENER ? METRUK KENT
Söyleşi-22.10.2014 Çarşamba B Salonu 15:30
24.10.2014 Cuma Yuvarlak Masa Tartışmaları /Mimar Sinan Universitesi saat 14:30
Festivalde yer alacak olan Çanakkaleli fotoğrafçı Aykan Özener sergisi hakkında şunları belirtiyor:

“Çanakkale yüzyıllar içerisinde bir çok uygarlığa ev sahibi yaptığı gibi, kabul gören en büyüklerinden iki dünya savaşıyla da anılmakta günümüzde. İlk olarak tarih sahnesine Troia ile çıkıyor. Tarihçiler tarafından ilk dünya savaşı olarak kabul görüyor burada yaşananlar. İkincisi ise hepimizin bildiği Gelibolu Savaşları diye adlandırılan dünya savaşı. Aslında tarih boyunca Anadolu’ya giriş kapısı olarak görülmüş boğazın kıyısında kurulan bu topraklar ilginçtir koskoca iki dünya savaşıyla anılmış hep.Günümüz Türkiye’sinde taşra sayılan kentler arasında yer almış. Dünya savaşları sonrası unutulup adeta kendi kabuğuna çekilmiş. Aslında antik dönemleri saymazsak kıyıda köşede kalmış hep. Osmanlı’nın İstanbul’u fethetme girişimleri boğazın girişindeki kenti önemli bir konuma getirince şimdiki kent karşılıklı her iki kalenin hemen yanı başına kuruluvermiş kendiliğinden. Boğazın en yakın iki kıyısında yapılan Kilitbahir ve Çimenlik Kalelerinin dibinde serpilmeye başlamış . Osmanlı döneminin fetihten sonra çok da önem arz etmeyen bu şehirde 1840 ve 1843 yıllarındaki sayımda şehirde dört Müslüman ve üç Gayr-i Müslim mahallesi olduğunu görüyoruz. Rumiyan, Ermeniyan ve Yahudiyan mahalleri.Birinci dünya savaşının en kanlı çarpışmalarına sahne olan bu topraklar savaş sonrasında meydana gelen devletler arası sorunlardan payına düşen bir çok değişime sahne olmuş. Özellikle Lozan antlaşmasıyla başlayan sürecin akabinde, Kıbrıs olayları sonucunda yaşanan siyasi çalkantılar sırasında kentteki Gayr-i Müslimlerin Çanakkale’yi terk ettiğini görüyoruz. Bu üç mahalleden geriye sadece metruk binaların kaldığını görüyoruz. Bunların bir çoğu bugün yerini modern yapılara terk ediyor hızla. Kimi binalar ise restorasyona uğruyor. Sergideki fotoğrafların bir kısmı 1964 de zorunlu göçe mecbur bırakılan İmroz’a ait. Bir kısmı ise yüzyıllardır yapılan zeytincilik mekanlarına yani çoğunlukla Rumlar tarafından işletilmiş zeytinyağı fabrikalarına ait. Diğerleri de kentte yaşamış azınlıklara ait.Yıllarca unutulmuş, kendi kabuğundaki bu taşra şehri şimdilerde İstanbul’un kontrolsüz ve bir kanser gibi etrafına yayılmasından nasibini almaya başladı. Kanal İstanbul projesi, Çanakkale Boğazı’na yapılması düşünülen yeni boğaz köprüsü, Kazdağları’ndaki maden rantı ve en çok da Erdoğan’ın ‘Çanakkale neden ikinci İstanbul olmasın’ sözüyle yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Şimdilerde kenti hızla AVM ler, bahçeli evlerin yerine ise apartmanlar kaplamaya başladı.”

Aykan Özener;
1964 Balıkesir doğumludur. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunudur. Yüksek Lisansını “Arkeoloji Biliminde Fotoğraf Teknikleri” adlı teziyle bitirdi. Fotoğraf çalışmalarına 1983 yılında başladı. 1987 yılında afsad’a (ANKARA FOTOGRAF SANATÇILARI DERNEĞİ ) üye olmasıyla fotoğrafta yeni arayışlar içerisine girdi.1987-1995 yıllarında AFSAD çatısı altında sürdürdüğü çalışmalarına bağımsız olarak devam etmektedir.Kişisel sergiler açtı. Fotoğrafları, yazıları, kültür ve sanat dergilerinde yayınlandı. Seminerlere katıldı. Çanakkale Fotoğraf Festivalleri’ni düzenledi. Halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sin de fotoğraf üzerine dersler vermekte , aynı zamanda da yine Çanakkale’de kurduğu Pan Görsel Kültür Derneği’nin yönetim kurulu başkanıdır. Aktüel Arkeoloji Dergisi Fotoğraf Editörlüğünü yürütmektedir.

ONUR ÖZEN ? FLORANSA : BİR ŞEHİR GÜNLÜĞÜ
23.10.2014 Perşembe B Salonu 14:30
Festivale katılan ve Çanakkale’nin genç yetenekli isimlerinden biri olan Onur Özen ise festival ile ilgili şunları belirtiyor:

” Bu tamamen olmayabilecek bir şey için gezinmek ve araştırmak hakkında. Bir şehrin parçası olmak, gürültüye ve sessizliğe tanıklık etmek. Başka bir deneyim için açlık, değişimlerle yüzleşme ve kameramın içinden kendi şehrimi yaratma.”

Onur Özen;
1988’de Çanakkale’de doğdu. 2011’de 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2014’te Floransa Üniversitesi Sanat/Dijital Görüntüleme ve Görsel Sanatlar programında fotoğraf dersleri aldı. Çanakkale’de yaşamakta ve çalışmaktadır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir