Fransa İstanbul Başkonsolosu Herve Magro’nun Çanakkale Ziyareti

25 Ekim 2011

Fransa’nın Türkiye Konsolosu Herve Mogro ve Fransa Yatırım Ajansı Türkiye Direktörü Geraldine Filippi, Çanakkale Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk’ü ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

FRANSIZ KONSOLOSUNDAN VALİ YARDIMCISINA ZİYARET
Fransa’nın Türkiye Konsolosu Herve Magro ve Fransa Yatırım Ajansı Türkiye Direktörü Geraldine Filippi, Çanakkale Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk’ü ziyaret etti.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın organizasyonluğunda Çanakkale’ye gelen Fransa Konsolosu Herve Mogro ve Fransa Yatırım Ajansı Türkiye Direktörü Geraldi Filiippi, ziyaretlerde ilin ekonomik potansiyeliyle ilgili incelemelerde bulunduklarını kaydetti.

FRANSA BAŞKONSOLOSU HERVE MAGRO, ÇTSO’YU ZİYARET ETTİ
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Herve Magro ve Fransa’ya Yatırım Ajansı’nın Genel Müdürü Geraldine Filippi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Mustafa Gündoğan’ın da katıldığı ziyarette, Başkonsolos Magro ve Genel Müdür Filippi’yi, ÇTSO Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Berkin Akol ve Genel Sekreter Abdurrahim Temiz karşıladı. Çanakkale’nin tarıma dayalı sanayi, madencilik ve turizme dayalı küçük bir şehir ve ÇTSO’nun da 5 bin üyeli dinamik bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Kemal Karakaş, “Ziyaretinizden olumlu sonuçlar çıkmasını umut ediyoruz. Seramik, madencilik ve balıkçılık konusunda çok önemli bir bölge olan Çanakkale’nin öncelikleri turizm ve tarıma dayalı sanayidir. Çanakkale Troya, Kaz Dağları gibi antik ve doğal merkezleri ile turizmde gelişmeye açık bir kenttir” dedi

Tarımda işbirliğinin Avrupa Birliği’nin çeşitli kısıtlamaları nedeniyle zor olduğunu ancak madencilik gibi alanlarda işbirlikleri olabileceğini ifade eden Fransa İstanbul Başkonsolosu Magro, “İstanbul güzel bir şehir ama Türkiye’de İstanbul dışında da güzel şeyler oluyor. Onun için Çanakkale’yi de gezmemiz, anlamamız gerekiyor. Türk firmalarının Fransa’ya yatırım yapması için de çalışıyoruz. Türkiye’de 400 Fransız şirketi, Fransa’da ise sadece 40 Türk şirketi var. Bu nedenle, Türk şirketlerini de Fransa’ya davet ediyoruz” diye konuştu. Konsolos Magro, Gelibolu Savaşı’nın 100’üncü yılı olan 2015’te büyük törenler olacağı için, bu konuda da hazırlıklar ve görüşmeler yapacaklarını ifade etti.

Arap Baharı’ndan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Fransa ile Türkiye arasında çok önemli anlaşmalar imzalandığını ve bu yıl bir milyon olan Fransız turist hedefinin yılın ilk 9 ayında 1 milyon 250 bine ulaştığını söyleyen Magro, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu olumlu gelişmeyi devamlı kılmak lazım. Fransız turistlerin tercih ettiği Güney Akdeniz’deki destinasyonlardaki sorunlardan Çanakkale’nin de faydalanması gerekir. Kalıcı olması için insanların memnun kalması lazım.”

Ulaşım sorunundan da söz eden Başkonsolos Magro, “Çanakkale’ye gelmek bir mesele, gitmek de bir mesele. Güzel bir proje olursa ve yol yoksa sorun var demektir” diye konuştu.

ÇTSO Başkan Yardımcısı Karakaş, ulaşımda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade ederek, “Deniz yoluyla ulaşım eskiden vardı. Maalesef uzun zamandır bu yok. Havayolunda İstanbul hattı yakın zamanda kalktı. Duble yol inşaatı bütün şehirlerde bitti, Çanakkale’de hala devam ediyor. Ancak, 2015’te bütün yollar bitecek, Boğaz Köprüsü de ihale edilmiş olacak. Havayolunu yaşatmamız, denizyolunu da yeniden devreye sokmamız gerekiyor. O zaman üretilen malları taşıma sorunu da olmayacaktır” dedi.

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Berkin Akol da, kısıtlamaların kalkmasıyla son 15 yıldır Çanakkale yatırıma açık bir şehir haline geldiğini vurgulayarak, “Çanakkale madencilik konusunda çok bakir, özellikle kurşun, bakır, çinko ve altın-gümüş gibi metallerde önemli potansiyel var. Bölgemizde madencilik antik dönemlere dayanıyor. Halen çokuluslu firmaların arama ve üretim yatırımları var. Altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle aramalar yoğunlaştı ve çok önemli rezervler bulundu. Çanakkale’nin ikinci İstanbul olma şansı var ve İstanbul’dan daha bakir. Önümüzdeki 5 yıl içinde Çanakkale çok heyecan verici bir Avrupa kenti haline gelecek” dedi.

Çanakkale’de hangi sektörde yatırım yapılması gerektiği konusunda karar verilmesi gerektiğini söyleyen Fransa Yatırım Ajansı’nın Genel Müdürü Geraldine Filippi, “Ben yatırımcı olsaydım, Çanakkale’de beş yıldızı otel değil, daha spesifik bir konuda; örneğin termal kaynakları kullanan sağlıkla ilgili bir otel açardım. Yatırım için Çanakkalelilerin de dışarı çıkması lazım. Fransa’da bir Türk iş merkezi açıldı. Fransa’da yatırım yapmak isteyen Türk girişimcilere finansal destek verebiliriz” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir