Furuğ Ferruhzad’ın Hayatı ve İran Edebiyatındaki Yeri Konuşulacak

16 Eylül 2017
15:00
Cafe Pascua
Seminer

Simurg’un Sedası Seminerleri kapsamında düzenlenen “Furuğ Ferruhzad’ın Hayatı ve İran Edebiyatındaki Yeri” semineri 16 Eylül 2017 Cumartesi günü saat 15:00’te Cafe Pascua’da.

Sümeyye Çalışkan’ın konuşmacı olarak katılacağı seminerde İranlı Şair Furuğ Ferruhzad’ın Hayatı ve İran Edebiyatındaki Yeri konuşulacak:

“Furuğ Ferruhzad, 5 Ocak 1935’te Tahran’da doğdu. Babası albay olan Furuğ, İran’ın ünlü sinemacılarından olan Perviz Şapur ile evlendi ve üç yıl süren evliğinden bir çocuğu dünyaya geldi. Boşandıktan sonra çocuğunu bir daha göremedi. Yaşamını yazarlık ve gazetelerde editörlük yaparak kazanan Furuğ, İbrahim Gülistan ile tanışmasıyla sinemaya başladı. Çektiği film ve belgesellerle birçok dalda ödüller kazandı. ‘Kara Ev’ filmini çekmek için gittiği Tebriz Cüzzamlılar Evinde bir çocuğu evlat edinen şair 13 Şubat 1967’de geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi. 1962 yılında Ferruhzad ile ilgili biri Unesco diğeri Beernardo Bertolicci tarafından iki belgesel film hazırlandı ve yayımlandı. Düşünceleri ve şiirleriyle İranlı kadınları olduğu kadar, baskıcı rejimlerde yaşayan kadınları da etkiledi. Kadınların sorunlarını ele aldığı şiirleri, fikirleri şiddetli tartışmalara neden oldu. İran toplumunun kadınlara karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirdi ve kadınların daha iyi koşullarda bir yaşama kavuşmasını ve haklar elde etmesini savundu. Şah Dönemi’nin despotluğuna da karşı çıktı. Bazı şiirleri kimi zaman erotik bulunmuştur. Şairin şiirleri ve yaşamı hakkında çok sayıda makale ve kitap yayınlandı, yaşamı filme alındı. Modern İran şiirine önemli katkılar sağlayan şairin ölümünden sonra çalışmaları “Soğuk Mevsim” adlı bir kitapta toplandı.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir