“Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım”

12 Kasım 2013

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, diyabet hastalığının azaltılması, farkındalığın ve tedavi kalitesinin arttırılması amacıyla belirlenen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verildi:

Diyabet (şeker) hastalığı, pankreasın yeteri kadar ya da hiç insülin salgılamaması sonucu ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Kısacası Diyabet kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaması ve kan şekerinin yükselmesidir. Kontrol altına alınmadığı takdirde kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, sinir hasarı gibi pek çok hastalığa yol açmaktadır.
Küresel bir halk sağlığı sorunu olarak diyabet hastalığının azaltılması, farkındalığın ve tedavi kalitesinin arttırılması amacıyla her yıl 14 Kasım’da, “Dünya Diyabet Günü” faaliyetlerine yer verilmektedir. Ayrıca diyabetin simgesi olan mavi halka, birlik ve kardeşlik anlamına gelmektedir.
Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre dünyada 285 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır. Eğer önlem alınamazsa bu rakamın 2030 yılında yaklaşık 450 milyon civarında olacağı öngörülmektedir. Küresel ölçekte gerçekleşen tüm ölümlerin %5’inden diyabet sorumludur. Diyabetli hastaların %80’i düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadıkları ve bunların çoğunun orta yaşlı (45-64 yaş) olduğu bilinmektedir. Ayrıca diyabet kaynaklı ölümlerin gelecek 10 yılda %50 artabileceği düşünülmektedir.
Diyabet tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabet tanısı konan hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 6.5 milyon kişinin diyabetli olduğu, yaklaşık 3.2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberi olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş üzerindeki her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır.
Diyabet Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılır. Tip I diyabet, genellikle genç ve çocuk yaşta ortaya çıkar. Bu hastalarda pankreastan insülin yapımı ya çok azalmış veya durmuştur. Bu durumda kanda insülin yoktur. Kan şekeri düzeyini dengelemek için dışarıdan insülin vermek zorunludur. Tip II diyabet; bu hastalarda pankreasta ileri yaşlara kadar normale yakın düzeyde insülin yapımı vardır. Hatta bazen normalden fazla bile insülin yapımı söz konusu olabilir. Ancak insülin yeterli etkiyi sağlayamamaktadır. Şişmanlık ve yanlış beslenme insülinin istenen etkiyi göstermesini engeller ve kan şekeri yükselir. Bu hastaların çoğunluğu 40 yaşın üzerindedirler. Diyabetli kişilerde sıklıkla aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iri bebek doğumu yapılması, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görülebilir. Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, tansiyon yüksekliği (Hipertansiyon), düzensiz beslenme, kan yağlarının yüksekliği ve aşırı stres, diyabetin oluşmasında önemli etkenlerindendir.
Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamak diğer bir ifade ile kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Bu ayarın sağlanması, komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir.
Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir. Diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Alışkanlıkların değiştirilmesi tedavinin başarısı için önemlidir. Diyet ve egzersizle kontrol altına alınmayan hastalarda diyabet ilaçları ile hastalık kontrol edilmeye çalışılır. Gerekliliğinde insulin tedavisine geçilir. Diyabet (şeker hastalığı) belirtileri görülen vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviye başlanması yaşam kalitesine önemli katkı sağlamaktadır.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı koordinasyonunda 81 İl İle birlikte İlimizde de yürütülen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce tüm sağlık kuruluşlarımızda ve alış-veriş merkezlerinde diyabet bilgi stantları kurularak halkımızın afiş ve broşürler yardımıyla bilgilendirilmesi sağlanacak ve uygun olan bilgilendirme stantlarında ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılacaktır. Ayrıca İlimiz yerel TV kanalı olan Kanal 17’de 12 Kasım 2013 Salı günü saat 15.30 da, Hastanemizde görevli Endokrin Uzmanının konuk olarak katılacağı “Diyabet ve Obezite” konulu TV programı yapılacaktır. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler ile diyabetten etkilenen çocuklar ve erişkinler, risk altındaki bireyler ve medyada farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

“GELECEĞİMİZİ DİYABETTEN KORUYALIM”

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
ÇANAKKALE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir