“GESTAŞ’ın Kâra Geçirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirler Belirlensin”

21 Aralık 2014

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ve partisinden milletvekili arkadaşları TBMM Başkanlığına GESTAŞ’la ilgili araştırma önergesi verdi. GESTAŞ’taki yolsuzluk iddialarının araştırılması için komisyon kurulmasını öneren araştırma önergesinde GESTAŞ’ın kâra geçirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Araştırma önergesiyle ilgili açıklamada bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

GESTAŞ A.Ş.(GESTAŞ Deniz Ulaşım Turizm Ticaret Anonim Şirketi) Çanakkale Boğazı, Ege Denizi ve Marmara Denizi’nde yolcu, yük ve araç taşımacılığı yapmaktadır.
GESTAŞ A.Ş. ‘GESTAŞ GELENEKSEL EL SANATLARI VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 24.08.1982 tarihinde 1930 sicil numarası Çanakkale’de kurulmuştur’. %95 sermayesi Çanakkale İl Özel İdaresine ait olan Şirket 01.06.2006 tarihli Genel Kurlunda almış oluğu kararla adını ‘GESTAŞ DENİZ ULAŞIM TURİZM TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’ olarak değiştirmiştir.
Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege ve Marmara Denizi’nde; yaklaşık 20 gemi ve feribotları ile Çanakkale Limanından Eceabat, Kilitbahir, Bozcaada, Gökçeada ve Lâpseki Limanları ile Kepez-Eceabat, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada Limanlarına karşılıklı, Avşa Limanında Marmara, Paşa Limanı, Erdek ve Ekinlik arası karşılıklı, Marmara Adasından Paşa Limanı, Erdek ve Ekinlik’e karşılıklı, Erdek’ten Marmara’ya, Ekinlik’ten Paşa Limanı ve Erdek, Erdek’ten Marmara adasına kadar pek çok Hat’ta karşılıklı olarak yolcu, yük ve araç taşımacılığı yapmaktadır.
Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve Ege Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığında tekel konumunda olan GESTAŞ A.Ş.’nin gemileri tam kapasite ile çalışmaktadır. Bir yolcuyu 1-15 TL, otomobili 25-30 TL, kamyonu 60-90 TL, traktörü 32-64 TL, 1 m3 yükü 7 TL’ya taşırken, bu ücretlerle çok ciddi paralar kazandığını düşünmekteyiz.
Ancak; Şirketin son yıllarda özelikle yolcu, yük ve araç taşımacılığında kullandığı gemi ve feribotların kiralanması başta olmak üzere, yolcu, yük ve araç taşımacılığında kullandığı gemi ve feribotların saç tamiri, su ve elektrik tesisat tamir ve bakımı ile iskelelerin tamir bakım ve onarımlarım ihalelerinin sıklığı ve genellikle belli işlerin ihalelerinin hep aynı firmalara verilmesi ile dikkatleri üzerine çekmiştir.
Yaptığımız araştırmalara göre, kiralama, tamir, bakım ve onarım işlerinin sıklığı ile ihaleleri alan firmaların genellikle aynı firmalar olması dikkat çekiyor. Bu firmaların içerisinde Eski Bakanı’nın oğlunun gizli ortak olduğu firma, AKP Gelibolu İlçe Yöneticisi ile iktidar partisinin il ve ilçe yöneticilerin kendileri, çocukları ile eş dost ve yandaşlarına ait firmalar olduğu iddiaları bölgemizde sıkça dile getirilmektedir.
Bu firmalardan bazılarını örnek verecek olursak;

  • STAR MÜH. GEMİ İNŞ. SAN. VE TURZ. TİC. LTD.ŞTİ:

(AKP Gelibolu İlçe yöneticisinin ortağı olduğu iddia ediliyor. Bu firma 2010-2014 yılları arasında 12 adet saç değişimi ve tamir ihalesi işlerini almış)

  • GÜRFA DENİZCİLİK MAKİNA ONARIM LTD. ŞTİ. ve SEFİNE

DENİZCİLİK TERSANECİLİK TURİZ SAN. ve TİC. A.Ş. (Bu iki şirketin de AKP’li Eski Bakanının oğlunun gizli ortağıolduğu, bu firmanın 4 gemisini yüksek ücretle kiraya verirken, Gemilerin tersane havuz hizmeti alımı ile danışmanlık hizmetleri ihaleleri almış.)

  • ENAMAR GEMİ İŞLETMECİLİĞİ VE ACEN. TİC.LTD. ŞTİ ve

ENA PETROL DENİZCİLİK İNŞ. Ve GIDA SAN. Ve TİC.LTD. ŞTİ. (İkisinin de patronlarının aynı kişiler olduğunu düşünüyoruz. Bu firmalar 2011-2014 yılları arasında tespitlerimize göre 9 adet iskele tamir bakım ve onarım ihalesi almış)

  • ÖZGÜR KANBER (Bu firma 2014 yılının Ocak-Haziran’ı

kapsayan 6 ay içerisinde 10 adet yangın tesisatı, tatlı ve pis su tesisatı ile elektrik işleri tamir, bakım ve yenileme ihalesi almış)

Bunların dışında pek çok firma olmasına karşın bu firmalar ihale alma sıklığı ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

GESTAŞ Deniz Ulaşım Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin son yıllarda gemi kiralama ve danışmanlık hizmetleri ihaleleri, saç değişim ve tamir işleri ihaleleri, yangın, tatlı ve pis su ile elektrik tamir ve bakım ihaleleri ile iskele tamir ve bakın ihalelerinin sıklığı ve belli işlerin hep aynı firmalara verilmesi çeşitli şaibe ve iddiaları da beraberinde getirmiştir.
İşte bu gemi kiralama, danışmanlık hizmetleri, saç değişim ve tamiri, iskele tamir ve bakımı ile yangın tesisatı, tatlı ve kirli su tesisatı ile elektrik tesisat işleri ihalelerindeki yolsuzluk ve usulsüzlük şaibe ve iddialarının Anayasamızın 98. Maddesi ile İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddelerine istinaden TBMM çatısı altında bir komisyon kurularak,iddia edildiği gibi ihalelerde yolsuzluk ve usulsüzlük var ise ortaya çıkarılması, bu haksız ve usulsüzlüklerde sorumluluğu olanlar hakkında yasal işlemlerin başlatılması ile Çanakkale deniz ulaşımında tekel konumundaki bu güzide kuruluşumuz GESTAŞ’ın kâra geçirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla CHP’li Milletvekili arkadaşlarımla birlikte imza altına aldığımız Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığına sunacağız.

TBMM Başkanlığına sunulacak olan araştırma önergesi ise şöyle:

GESTAŞ Denizcilik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, 2006 yılında; Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığını yürütmek, bu hatları işletmek, kiraya vermek veya kiralamak amacı ile kurulmuş şirkettir.
Şirket, 18/08/1982 tarihinde %95 sermayesi Çanakkale İl Özel İdaresine ait,30 milyon Türk Lirası sermaye ile GESTAŞ Geleneksel El Sanatları ve Ticaret Anonim Şirketi olarak kurulup, 15/08/2006 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda alınan kararla, amaç ve faaliyet konusunda değişiklik yapılarak, GESTAŞ Deniz Ulaşım Turizm Ticaret Anonim Şirketi adını alarak, Çanakkale Boğazında yolcu, yük ve araç taşımacılığı faaliyetlerine başlamıştır.
GESTAŞ Denizcilik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, kurulduğunda toplam beş Hat’ta, dokuz gemisi veikiyüz’e yakın personel ile hizmet vermeye başlamış. Bugün itibari ile yirmiye yakın gemi ve beş yüze yakın personeli ile Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizinde; Çanakkale Limanından Eceabat, Kilitbahir, Bozcaada, Gökçeada ve Lâpseki Limanları ile Kepez-Eceabat, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada Limanlarına karşılıklı, Avşa Limanında Marmara, Paşa Limanı, Erdek ve Ekinlik arası karşılıklı, Marmara Adasından Paşa Limanı, Erdek ve Ekinlik’e karşılıklı, Erdek’ten Marmara’ya, Ekinlik’ten Paşa Limanı ve Erdek, Erdek’ten Marmara adasına kadar pek çok hatta yolcu, araç ve yük taşımacılığı yapmaktadır.
Çanakkale Boğazı, Marmara ve Eğe Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığı ile Çanakkale Limanına ait iskelelere yanaşan veya açıkta demirleyen gemilere liman hizmetleri vermekte olan bu güzide kuruluşumuz, son yıllarda yapmış olduğu gemi kiralama ihaleleri ile gemi ve liman tamir, bakım ve yenileme hizmetleri ihalelerinin sıklığı (düzenli olarak nerede ise her ay maaşa bağlar gibi) ve ihaleleri genellikle aynı firmaların almış olması ile dikkatleri üzerine çekmektedir.İhaleleri alan firmaların genellikle İktidarın İl-İlçe Yöneticileri, çocukları ile eş dost ve yandaşlarına ait firmalar olduğu iddia edilmektedir.
Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığının tek söz sahibi ve tekel konumundaki GESTAŞ’ta bir yolcunun 15 TL’ye, otomobilin 25-30 TL, kamyonun 60-90 TL, TIR’ın 100-270 TL, Traktörün 32-64 TL, 1 m3 yükü 7 TL’ye taşınıp çok ciddi paralar kazanarak, kâra elde etmesi gerekirken, ne yazık ki bu güzide kuruluşumuzun sürekli zarar ettirildiği iddia edilmektedir.
GESTAŞ Denizcilik Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin gemi ve liman tamir, bakım ve yenileme hizmetleri ihaleler üzerindeki iddia ve şaibeler ile kiralanan gemilerin kimlerden kaça kiralandıklarının araştırılması, ihalelerde hile, usulsüzlük ve yolsuzluk var ise ortaya çıkarılması, kanunsuz işlemler yapıldı ise yapanlar ve kurumu zarara uğratan sorumlular hakkında yasal işlemlerin başlatılması ve bir daha usulsüzlük ve yolsuzluk yapılmaması ve kurumun kâra geçirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir komisyonunun kurulabilmesi için araştırıma önergemizin kabulünü arz ederiz.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir