Gökçeada MYO’da “Belediye ve Çevre” Konulu Panel Gerçekleşti

27 Aralık 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gökçeada Meslek Yüksekokulu’nda “Belediye ve Çevre” konulu panel düzenlendi. Panelde Prof. Dr. Hüseyin Erkul ve Prof. Dr. Veysel Salih Çavuşgil konuya ilişkin çarpıcı paylaşımlarda bulundu.

“ÇEVRE SORUNU SADECE BELEDİYELERİN SORUNU DEĞİLDİR”
Gökçeada Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonda düzenlenen programa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Panelde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Veysel Salih Çavuşgil; toprak, su, hava, gürültü, küresel ısınma vb. konulara değindi. Belediyelerin, kararlarıyla çevreyi etkilediğini, çevreyi koruyucu ya da yok edici çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Çavuşgil “Birçok belediye kent yapılaşmasını değerli topraklara yapıyor. Topraklarımızı doğru kullanmıyoruz. Arazi kullanım planlamamız yok. Gelişmiş ülkelerde böyle bir şey yapanlar cezalandırılır.” dedi. Su kaynaklarına da değinen Prof. Dr. Çavuşgil birçok yerde arıtma tesisinin bulunmadığına dikkat çekti. Konuşmasında küresel ısınmayla ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Çavuşgil sözlerinin sonunda çevre sorunlarının azalması için yerel katılım sağlanması gerektiğini, çevre ile ilgili sivil kuruluşlara destek verilmesinin artık zorunlu olduğunu ve çevre sorunlarının sadece belediyelerin sorunu olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

“ÇEVREM GENİŞTİR” YERİNE “ÇEVREYİ GELİŞTİR”
Panelde konuşan Gökçeada Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Yerel Yönetimler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Erkul ise belediye ve çevreye ilişkin önemli bilgiler aktardı. Konuşmasına belediyelerin görevleri hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Erkul anayasa, yasalar ve yönetmelikler ışığında çevrenin önemine değindi ve belediyelerin çevreyle ilgili birçok biriminin yeterli etkinlikte olmadığını örneklerle aktardı. Prof. Dr. Erkul, birçok belediyenin çevreye para olarak baktığını belirterek “Rant kentin meyvesi olmuş. Çevrenin gözünde birçok belediye elektrikli testere gibidir. Çevre yok olursa insan yok olur. Çevre olmazsa belediyede kalmaz.” dedi. Prof. Dr. Erkul sözlerini şu şekilde sürdürdü “Belediye başkanları ‘çevrem geniştir’ yerine ‘çevreyi geliştir’ anlayışına sahip olmalıdır. Doğayla uyumlu, peyzajla donanımlı olmalıdır. Çevre bilinçli belediye başkanı olmalıdır. Öğrencilerimiz öğrenci topluluklarında sivil kuruluşlarda kent konseylerinde ve yerel yönetimlerde etkin roller almalıdır.” Prof. Dr. Erkul konuşmasını öğrencilere yönelik olarak “Belediye sizsiniz, Çevre sizsiniz” diyerek tamamladı. Panel katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir