Halı Sahada Bekleyen Tehlikelere Dikkat

14 Şubat 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, halı sahalarda spor yapan sporseverlerin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

Zeminleri uygun olmayan malzemeden döşenen halı sahaların sakatlıklara davetiye çıkarttığını belirten Muratlı, sahalarda muhakkak fizyoterapist bulunması ve sporcuların dizlik ve dirseklik takmaları gerektiğini söyledi. Muratlı, halı sahalarda futbol oynanacak sporseverlerin fiziki mekana dikkat etmeleri gerektiğini anlatarak, “Sporseverler zemin kaplama materyaline dikkat etmelidir. Bu tür sporlarda ideal olan çim sahalardır. Plastik kaplamalarda sakatlanma riski yüksek olmaktadır. Zeminin sertliği darbelerin de şiddetini artırmakta bu da insan omurgasına, eklemlerine ciddi hasarlar verebilmektedir” dedi.

Muratlı, suni çim kaplamanın 1960’larda başladığını ve kısa zamanda popülerleştiğini, fakat sağlıksız zemin kaplamalarına bağlı olarak çok sayıda vaka ile karşılaştıklarını dile getirdi.

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, halı sahalarda yapılan maçlarda, sporculardan kaynaklı sakatlanmalara da dikkat çekti. Buralarda spor yapan kişilerin genellikle profesyonel sporcular olmadığına işaret eden Yrd. Doç. Muratlı, özelikle maç öncesinde ısınma çalışmalarına önem verilmediğini söyledi. Muratlı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sakatlanmaların tek sebebi uygunsuz halı sahalar değildir. Çoğunlukla insandan kaynaklı faktörlerde bulunmaktadır. Burada maç yapan sporseverler maça egzersiz yapmadan başlamaktadır. Isınma çalışmaları olmadan birden kaslara yüklenilmekte ve bu da sakatlamayı beraberinde gelmektedir. Yaralanma riskinin fazla olduğu bu durumları önlemek için muhakkak maç öncesi idman yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte yaşı spor yapmaya elverişli olmayanlar, çeşitli fiziki ve sağlık problemi bulunanlar bu tempolu müsabakalardan kaçınmalıdırlar.”

“HALI SAHA İŞLETMECİLERİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Sakatlanmaların engellenmesinde halı saha işletmecilerine önemli görevler düştüğünü kaydeden Muratlı, işletmecilerin öncelikle maç yapmaya uygun ortamı sağlamaları gerektiğini belirterek, “Bu işletmeciler öncelikle dizlik, dirseklik gibi koruyucu unsurları işletmelerinde bulundurmalıdırlar. Bulundurmamaları durumunda maç yapacaklara böyle bir şart getirmelidirler. Bunun ötesinde ideal olan şey halı sahalarda antrenör, fizyoterapist, sağlık çalışanı bulunmasıdır. İstihdam edilecek sağlık görevlisi ani durumlara müdahale etmelidir.” dedi.

Muratlı, halı sahalarda titiz bir denetlemenin vaka sayısını, problem sayısını azaltmakta etkili olacağını anlattı.

“SPOR YAPAYIM DERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN”

Muratlı, halı sahalarda futbol oynayan insanların belirtilen ön hazırlıkları yapmamaları ve uygun zeminleri tercih etmemeleri halinde ne gibi sıkıntılar doğacağı hususunda ise şu bilgileri verdi:

“Bu durumlara bağlı problemler özelikle bacak ve ayaklarda olmaktadır. Ayak bileği ve diz eklemlerinde ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Ön çapraz bağı, menüsküs yaralanmaları, ayak bileğinde bağ yaralanmaları, ayakta kırık çıkık çokça karşılaştığımız vakalardır. Bu tür vakaların önemli bir kısmında ciddi cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bazı zamanlarda bu durum uzun süreli rehabilitasyona kadar gitmektedir. Daha da önemlisi bazı vakalarda tam iyileşme olamamakta, hareket kısıtlılığı daimi kalabilmektedir” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir