Halk Akademisi Eğitimleri Başladı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Nedime Hanım Çarşı Polikliniklerinin ev sahipliğini yaptığı Halk Akademisi eğitimleri başladı. Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Tekin’in konuşmacı olarak yer aldığı ilk programda “Periyodik Sağlık Muayenesi” konusunda halka bilgiler sunuldu.
Yrd. Doç. Dr. Murat Tekin, Periyodik Sağlık Hizmetlerinin en önemli işlevinin Danışmanlık Hizmeti olduğunu belirtirken etrafta çok fazla bilgi kirliliği olduğunu ve Aile Hekimlerinin buradaki rolünün önemini vurguladı. Beslenme, Obezite, Egzersiz, Emzirme ve Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi konularda verilen Danışmanlık Hizmetlerine değinen Tekin, herkese uygun bir beslenme çeşidi olmadığını, beslenmenin kişiye göre değiştiğini ve bu konuda diyetisyenin çok önemli olduğunu belirtti.
“Öncelikle Yaşam Tarzınızı Değiştirmelisiniz”
Sağlıklı insanlar da dahil olmak üzere tüm insanların yapması gereken egzersizin önemine değinen Tekin, alınan kalorilerin atılması gerektiğini, vücut bunu yakamadığında kişinin strese girdiğini ve tüm hastalıkların ana sebebinin de stres olduğunu belirterek “Kişilerde sağlıklı beslenme adına asıl önemli olan yaklaşım Yaşam Tarzını Değiştirmektir. Yediğiniz yemeğin cinsi ve miktarı nedir? aldığınız besinlerin ne kadarını yakabildiğiniz önemli olan budur” dedi. Tekin sözlerine şöyle devam etti: “Yaşam tarzı değişikliği gerekli. Daha az yemek yiyerek ve daha çok çalışarak, kilo verebilirsiniz. Fakat rejimi bırakıp eski alışkanlıklarınıza dönünce daha fazla kilo alırsınız. Asıl yanlışı burada yapıyoruz, rejim yanlış bir yöntem. Yapmanız gereken ‘Yaşam Tarzı değişikliği’. Bizler Toplum olarak akşam bir araya gelip mükellef bir sofra kuran, birlikte yediğimiz zaman yediklerimizin damağımıza daha tatlı geldiği bir toplumuz. Dolayısıyla bazı şeylerin farkına varmıyoruz. Akşam bunları yedikten sonra da yattığımız için yediklerimizi yakamıyoruz. Sonra çareyi de maalesef rejimlerde arıyoruz.”
“Her Kadın Eğitimini Alarak Ayda Bir kez Kendisini Muayene Edebilir”
Kadınlar için meme kanserinin de önemine değinen Konuşmacı, 50 yaş üstü her kadının 75 yaşına kadar iki senede bir Mamografi yaptırması gerektiğini, Risk Faktörü ve Ailede Meme Kanseri olması durumlarında daha farklı olduğunu ve bu sebeple her kadınla ayrı görüşülmesi gerektiğini söyledi. Yine her kadının eğitimini alarak ayda 1 kez kendisini muayene edebileceğini ve riskli bir durum fark ettiğinde hemen doktoruna başvurması gerektiğini de vurguladı.
Eğitim sırasında dinleyicilerin sorularını cevaplayan Yrd. Doç Dr. Murat Tekin “Bizler hekimler olarak her hastamıza polikliniklerde çok fazla zaman ayıramayabiliyoruz. Ama bu tür eğitimler sayesinde insanları daha çok bilinçlendirme fırsatı buluyoruz.” dedi.
[comu.edu.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...