Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Okul Aşıları Hakkında Bilgilendirme

14 Kasım 2013

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada okul aşıları hakkında bilgilendirmede bulunuldu. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde yapılacak okul aşı uygulamalarında dikkat edilecek hususlara değinilen açıklamada çocukların sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptırmaları gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde yapılacak olan okul aşı uygulamaları kapsamında 1.Sınıflara 4’lü Karma (Difteri-Asellüler-Boğmaca-Tetanoz-İnaktif Polio)+KKK {Kızamık-Kızamıkçık – Kabakulak}, 8. Sınıflara Td {Tetanoz-Difteri} aşıları uygulamalarının yapılması gerekmektedir.

2013-2014 eğitim öğretim döneminde yapılacak okul aşı uygulamalarında dikkat edilecek bazı hususlar vardır.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce İl Milli Eğitim Müdürlüğüi /Okul Müdürlükleri ile irtibata geçerek gerekli planlamalar en az bir hafta öncesinde yapılacak, okullar aracılığı ile velilerin bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Bilgilendirme hangi aşının yapılacağı ve çocukların aşılanmalarına engel bir durumun olup olmadığının sorgulanması ve aşı uygulanacak günde ilköğretim 1. Sınıftaki çocuklardan geçen yıl anasınıfında KKK aşısı yapılmış ise aşı kartı/yazılı belgenin getirilmesi sağlanmalıdır.

Halk Sağlığı Müdürlümüz bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Birimi/Aşı Programları Birimi Çalışanlarının da desteği alınarak Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) çalışan sağlık personeli tarafından, bölgelerinde bulunan okul çağı çocuklarının aşılanması çalışmaları planlanmalıdır.

2012-2013 eğitim öğretim döneminde anasınıfında KKK aşısı uygulanan çocuklardan 2013-2014 eğitim öğretim döneminde 1.sınıfa devam eden çocuklara tekrar KKK aşısı uygulanmayacaktır. 2012-2013 eğitim öğretim döneminde anasınıfında olup KKK aşısı uygulanmayan çocuklara ise 1.sınıfta KKK aşısı uygulanmalıdır.

Aşılama hizmetlerinde asıl amaç toplumda özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir.

  • Sağlık alanında kazanılmış  büyük zaferler vardır. Kızamık hastalığının Ülkemizden yok edilme aşamasına gelinmesi sayılabilir.Aynı başarının sorun olan diğer aşı ile korunabilir hastalıkların da kontrol altına alınması için sürdürülmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla Ülkemizde okul çağı öğrencilerini aşı ile korunabilen; Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak,  Difteri, Boğmaca, Tetanos ve Çocuk Felci hastalıklarına karşı bağışık hale getirmek amacıyla ilköğretim 1. ve 8. sınıf öğrencilerinin okul aşıları Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile uygulanacaktır. 2013-2014 öğretim yılında okul aşıları aşağıdaki aşı takvimine göre yapılacaktır.
  • İ.Ö.

    1.Sınıf

    DaBT-İPA Aşısı  (Dörtlü Kombine Aşı) TekrarDifteri,Boğmaca,Tetanos, ve Polio (Çocuk Felci)  hastalıklarından
    Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK-MMR)KKK aşısı; doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE’den (subakut sklerozan panensefalit) korur.

    İ.Ö.

     8.Sınıf

     

    Difteri-Tetanos (Td)- Tekrar

     

    Difteri ve  Tetanos hastalıklarından korur.

  • Aşıların yan etki oranı çok düşüktür.  Görülebilecek yan etkilerin çoğu hafiftir ve kendiliğinden düzelir.
  • Aşılanan çocuklarda  düşük derecede ateş olabilir. 1-2 gün sonra geçer, bu dönemde çocuğa parasetamol içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.
  • Aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet, ağrı olabilir. Bu durumda enjeksiyon yerine alkol/kolonyalı pamuk uygulanabilir.
  • Aşılanan çocuklarda 6-12 gün sonra hafif bir döküntü olabilir. 1-3 gün sonra kendiliğinden kaybolur.
  • Özel bir hastalığı nedeni ile aşı yapılmaması gereken çocuğunuz hakkında sınıf öğretmenine bilgi veriniz.
  • Sevgili Anneler, Babalar ; geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, tüm aşı kampanyalarına katılalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50.000 bebeğin ölümünü birlikte  önlüyoruz.

Müdürlüğümüz Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesinden Aşılar ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili soru ve  sorunlarınızı 217 47 85-/1147 nolu telefonlarından bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir