Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Ramazan Bayramında Beslenme Önerileri

04 Ağustos 2013

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla bayram günleri ve sonrası için sağlıklı beslenmeye yönelik önerilerde bulundu.

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bazı kişiler hala kendilerini oruç tutmakta zanneder, kimileri ise ?oruç bitti şimdi yemek zamanı’ diyerek gereğinden fazla miktarda besin tüketirler. Bunun sonucunda aşırı miktarda besin tüketimi ile bazı sorunlar ortaya çıkar. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve çeşitli mide problemleridir. Ayrıca geleneğimiz üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Birdenbire aşırı yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olacaktır.

Bu sebepten ötürü vatandaşlarımız ikram edilen tatlılara dikkatli yaklaşmalıdır. Ramazan bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeye yönelik öneriler aşağıda belirtilmiştir.

Bayramda ve bayram sonrası sağlıklı beslenme önerileri

1. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu sebepten dolayı dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden ortalama 3 ana öğün 2 ara öğün şeklinde alınmalıdır.
2. Yeterli bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
3. Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir.
4. Özellikle Ramazan Bayramında artan tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevredekilerin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek isteniyorsa ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
5. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde ortalama 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini arttırmak amacıyla öğünlere ayran ve komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
6. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanılan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için mevsiminde sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Günde ortalama 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
7. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca, 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.
8. Özellikle yaşlıların ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bunun yerine bitki çaylarını tercih etmeleri önerilmektedir.
9. Ramazan boyunca oluşan gece yemek düzeni sürdürülmemeli, hafif bir akşam öğününden sonra uykudan ortalama 2 saat öncesinde süt ürünlerinden ve meyvelerden bir menü tercih edilmelidir.
10. Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
11. Her gün düzenli bir şekilde yapılan fiziksel aktivite, sağlığı her yönüyle olumlu etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasını sağlamaktadır.

Bu nedenle yürüyüş yapma, bahçe işleriyle uğraşma, bisiklete binme, merdiveni kullanma gibi yaşam stilinizi değiştiren, bedeni çok fazla zorlamayan aktivitelerle hayatımıza hareket katmalı, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Dr. Burhan KÜTÜK
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir