Hasan Kaplan: “ABD’deki Türk Gençliği İki Medeniyet Arasında Kaldı”

18 Haziran 2009

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Kaplan, ABD’de yaşayan ikinci kuşak Türk ve Arap gençlerinin kimlik gelişimi konusunda yaptığı çalışmasını kitap haline getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Kaplan, Amerika Birleşik Devletleri’nde master ve doktorasını yaparken ikinci kuşak Türk ve Arap gençlerinin kimlik gelişimi üzerine bir çalışma yaptığını belirterek, “Anne ve babası göçmen olan Müslüman gençler üzerinde yaptığım bu çalışma yaklaşık 3 yıl sürdü. Bu çalışmada gençlerin kimlik gelişimi, ABD toplumuna uyumları, bu sürede ailesi, dini ve Amerikan kültürünün değerleri ile yaşadıkları çelişkiler, çatışmalar ve kendilerince buldukları çözümleri tek tek belirledim. Yaptığım bu çalışmayı da İngilizce olarak yayınlanan “Amerika’daki Yeni Müslüman Kimliğin Psikolojisi” adı altında 150 sayfalık bir kitapla yayınladım” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Kaplan, araştırmaları sırasında ABD’da yaşayan ikinci kuşak gençlerin ülkeye uyum sağlamaları sırasında büyük sıkıntılar yaşadıklarını tespit ettiğini de belirterek, “Örneğin Şikago’da bir Müslüman topluluğun yılda 1-2 kez yapılan toplantısı var. Buna 20-30 bin kişi katılıyor. Bende burada bir anket çalışması yapmak istedim. Anket çalışması için toplantının yapılacağı yere giderken otobüse bindim. Baktığımda otobüs içinde bulunan modern giyimli ve ABD toplumuna uyum sağlamış bayanların Müslüman oldukları açıkça belli oluyordu. Bunlar otobüsten inip toplantının yapılacağı yere girecekleri sırasında çantalarından başörtülerini çıkarıp giydikten sonra buraya katıldılar. Burada ikinci kuşak Türk gençliği bir yandan ABD toplumuna uyum sağlamak isterken, diğer yandan da dini çevreden kopmak istemiyor. Yani ikinci kuşak Türk gençliği ABD’de iki medeniyet arasında kalmış durumda. Ondan kaynaklanan bir sorun var. ABD’de yaşayan ikinci kuşak Arap gençliği ise dini kimliklerini daha fazla ön planda tutuyor. Türkler biraz daha ılımlı olurken, Arap kökenli gençler dini kimliklerini daha fazla ön planda tutuyorlar. Son yıllarda hem Avrupa hem de ABD, ikinci neslin Batı toplumuna uyum sağlayıp sağlamayacağı konusunda büyük endişe duyuyor. Bu konuda da büyük araştırmalar yapılıyorlar. Yayınladığım bu kitabın da bu konuya büyük ışık tutacağına inanıyorum” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir