!f² Film Festivali 26-27-28 Şubat’ta Çanakkale’de, Ece Ayhan Kültürevi’nde!

25 Şubat 2016

Bir Ece Ayhan Sivil Girişimi klasiği haline gelen !f² İstanbul Canlı Çanakkale gösterimleri bu yıl Ece Ayhan Kültürevi’nde gerçekleşiyor. !f² için seçilen beş film, Ece Ayhan Sivil Girişimi’nin organizasyonuyla 26-27-28 Şubat’ta Çanakkaleli sinemaseverlerle buluşuyor. 2016 !f² gösterimleri ‘armağan ekonomisi’ prensibiyle yürütülecek

İf² Bağımsız Film Festivalinde gösterilecek filmler ise şöyle:

26 Şubat 2016 Cuma Saat 19:00 Ormana Doğru
27 Şubat 2016 Cumrtesi Saat 13:00 Mustang
27 Şubat 2016 Cumrtesi Saat 16:00 Hızın Kızları
28 Şubat 2016 Pazar Saat 13:00 Sonita
28 Şubat 2016 Pazar Saat 16:00 Cennet

2016 !f² gösterimleri ‘armağan ekonomisi’ prensibiyle yürütülecek
Armağan ekonomisi para alışverişi olmadan, katılımcıların hediyelerini sunmalarıyla gerçekleşiyor. Dileyenler bir kitap getirerek değiş-tokuş edebilir ya da birinin bulup okuması için mekana bırakabilirler. Sanatçılar resim veya fotoğraf hediye edebilir. Bir arkadaş grubu toplanıp varsa mekanın bir ihtiyacını karşılayabilir. Arabası olan gösterimlere gelecek olanlara şoförlük yapabilir. Seçenek çok, hayal gücü sınırsız…

Ece Ayhan Sivil Girişimi herkesi 26-27-28 Şubat’ta Ece Ayhan Kültürevi’nde birlikte film izlemeye davet ediyor.

Filmler hakkında bilgi:

ORMANA DOĞRU / INTO THE FOREST
Yönetmen/Director: Patricia Rozema
FİLM HAKKINDA:
Yüksek teknolojinin her yanı sardığı yakın bir gelecekte, iki kız kardeş babalarıyla birlikte ormanın içindeki evlerinde yaşamaktadır. Dans seçmelerine hazırlanan Eva gece gündüz prova yaparken, Nell tüm zamanını üniversiteye giriş sınavı için ders çalışmakla geçirmektedir. Bir gün, ailenin yaşadığı bölgede bilinmeyen bir sebeple elektriklerin geri gelmemek üzere kesilmesi herkesin hayatını tamamen değiştiriverir. Bu andan itibaren etraflarındaki her şeyi yavaş yavaş yitiren iki kız kardeşin hayatta kalma mücadelesine odaklanan film, Eva ve Nell’in birbirlerini ve doğayı yeniden keşfetme süreçlerini büyük bir sıcaklık ve samimiyetle gözler önüne seriyor. Jean Hegland’ın aynı adlı romanından uyarlanan Ormanın İçinde, alışık olduğumuz kıyamet filmi kalıplarının dışına çıkan yaklaşımı ve Patricia Rozema’nın incelikli anlatımıyla hem kalbinize hem de duyularınıza hitap etmeyi başarıyor!

MUSTANG
Yönetmen/Director: Deniz Gamze Ergüven
FİLM HAKKINDA:
Önce kızların uzun dağınık saçları, komşunun bahçesinden çalıp tişörtlerine sokarak meme yaptıkları elmalar vardı. Sonra aniden erkeklerle suda oynamak cezalandırılması gereken bir şey oluverdi. İnebolu’da babaanneleri ve amcalarıyla yaşayan beş kardeşin fazlasıyla kendileri, fazlasıyla başına buyruk olmaları eve, kadınlığa, evliliklerekapatılmalarını gerektiriyordu. İlk bakışta, zorla kadın yapılan kızların hikayesi gibi duran Mustang, esasında beş kafalı bir kadın canavarının henüz büyümemiş küçük kadıncıklara, cüsseli adamların her köşeden çıkıp gelen kötücül bakışlarına ve suçlayan fısıldamalarına karşı verilen epik mücadelenin filmi. Kadın vücudunun cinsellikle değil kardeşlikle, denizle, bitkilerle, güneşle anlatıldığı küçük vahşi atların hikayesi. Fransa’nın Oscar adayı Mustang’in müzikleri Nick Cave and the Bad Seeds’den Warren Ellis’in imzasını taşıyor.

HIZIN KIZLARI / SPEED SISTERS
Yönetmen/Director: Amber Fares
FİLM HAKKINDA:
Orta Doğu’nun ilk kadın araba yarışçısı takımı olan Hızın Kızları her açıdan şaşırtıyor. Tellerle örülü işgal altındaki Batı Şeria’da normal araba parçalarından devşirerek ürettikleri yarış arabalarıyla hem işgale hem de kadınları yarış şoförü olarak görmeye alışkın olmayan muhafazakar topluma meydan okuyorlar. Bol espri, adrenalin ve cesaretle yol yapan kadınlar ailelerinden ve toplumdan gelen baskıya ve ekonomik sıkıntılara rağmen tutkularının peşinden giderek ün yapıyor. Ancak baskılar zamanla takımın geleceğini de tehdit etmeye başlıyor. Film beş kadını yarışlarda ve gündelik hayatlarında takip ederken sürprizlerle dolu, ilham veren bir yolculuğa çıkarıyor ve Filistin’i bambaşka bir pencereden görmemizi sağlıyor.

SONITA
Yönetmen/Director: Rokhsareh Ghaemmaghami
FİLM HAKKINDA:
Sonita’nın elinde, var olduğunu kanıtlayan herhangi bir belge yok. Afganistan’dan Tahran’a mülteci olarak girmiş, sekiz senedir annesini görmemiş, peşinde yönetmen Rokhsareh Ghaemmaghami ile İran’da Afgan bir kadın olarak yoksulluk içinde yaşıyor. Pop müzik duygularını yansıtamayacak kadar yumuşak kaldığından rap yapmaya başlamış, stüdyoları dolaşıyor ve kanunen yasak olmasına rağmen kayıt yapacak birilerini arıyor. Abisi bir kızla evlenmeye karar vermiş, bunun için 9 bin dolar ödemesi gerek. Aile parayı bulmak için Sonita’yı bir adamla evlendirmeyi planlıyor. Sonita arkadaşlarından aşina olduğu bir hikâyenin kahramanı olmak üzere çünkü ailesinde ne onun isteklerine kulak verecek erkekler var, ne de geçmişte aynı şey kendi başlarına geldiğinde karşı koyabilmiş kadınlar. Derken Sonita çok acayip bir şey yapıyor ve Rokhsareh Ghaemmaghami’ye dönüp kendisini satın almasını istiyor. Geri kalanı, yönetmenin sadece takip eden göz olmakla meseleye müdahil olmak arasında vermek zorunda kaldığı karar ve Sonita’nın tek tutkum dediği rap ile yapabileceklerinin hikâyesi.

PARADISE / CENNET
Yönetmen/Director:Sina Ataeian Dena
FİLM HAKKINDA:
Cennet, İran’da öğretmenlik yapan yirmi beş yaşındaki Hanieh’nin hikâyesini anlatıyor. Hanieh, bir yıl önce beklenmedik bir şekilde anne ve babasını kaybetmiştir ve hamile ablasıyla birlikte yaşamaktadır. Bu trajedinin yanında aslında daha da ciddi bir sorunu vardır: Çevresindeki diğer kadınların aksine Hanieh, baskıcı rejimin kurallarına boyun eğmemekte direttiği ve ondan beklenen role uygun davranmadığı için birtakım zorluklar yaşamaktadır. Tıpkı bir uyurgezer gibi, herhangi bir duygu zerreciği dahi dışa vurmadan günlük hayatını sürdürmektedir. Kayıtsız, depresif bir tavır ve ifadesiz bir yüz belki de içinde kopan fırtınayı gizlemek için başvurduğu bir korunma yoludur. Bu pasif direnişe daha ne kadar devam edebileceği ise belirsizdir. Tahran’ın sokaklarında izinsiz bir şekilde gerilla usulü çekilmiş bu ilk film, son derece baskıcı ve cinsiyetçi İran rejiminde bir kadın olmanın zorluğunu samimi, gerçekçi ve belgeselvari bir dille gözler önüne seriyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir